Jiří Bartoň měl se starými filmovými melodiemi v Kroměříži úspěch

Jiří Bartoň měl se starými filmovými melodiemi v Kroměříži úspěch

Tisk

barton perexPocta starým filmovým písničkám v podání dnes už pražského herce Jiřího Bartoně, klavírní doprovod Marie Drkulové a moderace i drobné herecké akce Romany Blažkové - to byl pořad Staré filmové melodie, který měl ve čtvrtek 22. března premiéru v zaplněném Hudebním sále Domu kultury v Kroměříži. Atmosféru přitom dotvořilo i příjemné přítmí s rozžatými svíčkami na stolech.

 

Komponovaný pořad, v němž byl dán prostor málem zapomenutým písničkovým pokladům, ale i zajímavému a jiskřivému povídání vtipně propojenému s krátkými filmovými dialogy, přítomné publikum jednoznačně okouzlil. Stojí za tím nejen šarm, um a sametový hlas šansoniéra, ale stejně tak dobře zvolená dramaturgie, "vymazlené" spojovací texty mezi písněmi a očividně radostná spolupráce všech tří účinkujících na jevišti.
Melodie z filmů z padesátých až šedesátých let (Roztržka, Ztracená tvář, Mučedníci lásky Začít znova, Limonádový Joe), ale také ze snímků jako Lásky mezi kapkami deště nebo Den pro mou lásku, byly prokládány historkami a zajímavými informacemi týkajícími se toho onoho filmu, což si připravil hlavní protagonista, jemuž zdárně sekundovala Romana Blažková. Přitom kromě moderování s ním rozehrála i několik krátkých dialogů, což pořad jen osvěžilo a publikum náležitě ocenilo.

Všichni tři protagonisté tvoří kompaktní trio, přitom se neznají dlouho - Jiří Bartoň je zkušený profesionál - herec, zpěvák i filmový a divadelní historik, Marie Drkulová je studentkou pátého ročníku Konzervatoře P. J. Vejvanovského Kroměříž a učitelka Romana Blažková zase členkou už dlouho oceňovaného Divadelního spolku Kroměříž.

barton 1

Po skončení hudební produkce odcházeli lidé ze sálu s úsměvem na rtech, někteří se nechali dokonce slyšet, že by vydrželi ještě další hodinu a že to byl pořad pro fajnšmekry. Recitál Jiřího Bartoně byl zaznamenán zvukově i na kamery Alexandra Michajloviče (objeví se brzo na serveru Youtube), ale měl by putovat i po dalších klubech a komorních sálech v Česku.

"Byla jsem mile překvapena hned z několika důvodů. Jednak Jiří Bartoň byl famózní, což platí i pro klavíristku i moderátorku, jednak jsem ráda, že i takové krásné komorní pořady nejsou vidět jenom na malých a přesto prestižních pražských scénách, ale také v Kroměříži. Bylo to velmi příjemné, noblesní a na úrovni. Ale jsem také ráda, že si někdo vzpomněl a tímto pozoruhodným způsobem oprášil nádherné písně," prohlásila bezprostředně po produkci jedna z nadšených návštěvnic Anna Bábovská.

barton2

"Komorní recitál zpívajícího herce Jiřího Bartoně mě zaujal nejen pro písničky samotné či naprosto profesionální projev interpreta, ale bavilo mě i to povídání mezi písněmi. Pěkné byly i ty krátké dialogy z několika filmů... Mělo to zkrátka pointu a přesah, a to já mám rád," nechal se slyšet Dušan Wünsch.

Podobně nadšená byla i Danuše Hlaváčová: „Recitál Jiřího Bartoně - Staré filmové melodie nás v komorním prostředí hudebního sálu Domu kultury v Kroměříži zavedl do minulosti, do doby, kterou z velké části pamatuji a vnímala jsem ji. Slyšeli jsme melodie hodně známé, méně známé, ale pro mne i neznámé, ale v podání Jiřího Bartoně byly krásné, něžné, citlivé, naléhavé - prostě poslouchatelné... Klobouk dolů před výkonem jak jeho, tak i klavírního doprovodu Marie Drkulové a Romany Blažkové, která celý večer moderovala společně s Jirkou Bartoněm. Díky za tak krásné pořady, na které zase ráda přijedu, i když bydlím v Holešově."

{youtube}caaX7AzLUTA{/youtube}

Foto: archiv Jiřího Bartoně a autor


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O životě a práci Ivany Andrlové

andrlova 200Když jsem hledala informace o ní a o tom, co dneska dělá hvězda televizních inscenací a pohádek Ivana Andrlová, nebylo to vůbec jednoduché. Bulvární zprávy nevyhledávám a ostatní se ve velké míře opakují. Jako by krásnou princeznu opravdu někdo ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nejkrásnější výlety na tajemná místa

vylety perexV květnu vydalo nakladatelství Universum další ze své edice Rodinné toulky - Nejkrásnější výlety, tentokráte se zaměřili na tajemná místa. Jelikož se blíží prázdniny a počasí láká na výlety a objevování neokoukaných míst v naší malebné zemičc...

Divadlo

Prostory Roxy a NoD slaví 20 let!

narozeniny roxy be twentyDruhé kulatiny oslaví kluby, jejichž adresa je známá tisícům lidí v celé zemi. Mimořádný věk si žádá mimořádnou oslavu a tou rozhodně program, nazvaný BE TWENTY, je! Svůj program má Roxy i

Film

Zac Efron se představuje v traileru drsného australského thrilleru ZLATO

zlato 200Uprostřed rozlehlé, jedinečné a nelítostné australské pouště se odehrává drsný thriller o chamtivosti, která dokáže zatemnit lidskou mysl. Jak daleko dokáží lidé zajít při cestě za nesmírným bohatstvím?

...