Prague Proms: Hvězdný zážitek s hudbou stříbrného plátna

Prague Proms: Hvězdný zážitek s hudbou stříbrného plátna

Tisk

hollywood200Středeční večer v Obecním domě patřil známým melodiím z filmového plátna. V rámci festivalu Prague Proms se opět představil Český národní symfonický orchestr pod taktovkou výrazného dirigenta Carla Davise. Nechyběl ani Smíšený sbor ČNSO a sólisti. Pro posluchače večera bylo připraveno hned několik překvapení.

 

Večer začal komorně hudbou jazzového comba, ke kterému se postupně připojil i orchestr. Diváci si svůj hudební zážitek mohli ozvláštnit i projekcí, která uváděla jednotlivé skladby a přidávala fotografie z filmů, ze kterých hudba pocházela. Projekci střídaly také živé záběry na pódium.

hollywood uvodka

Diváci v sále si mohli užívat orchestrálních skladeb, ale i těch, které doprovázel sbor či sólisté. Z těch nejvýraznějších orchestrálních skladeb jmenuji Tarantellu z filmu Hanebný pancharti, Zachraňte vojína Ryana a hudbu k filmu Narozen 4. července. Znovu během Prague Proms bylo možné slyšet skladbu z filmu Batman. Batman patřil také k těm, kteří předávali v závěru koncertu kytice zúčastněným hudebníkům.

Sál se rozvlnil při skladbě I will survive (film Marťan) v podání Anny Fialové, ta zazářila i při skladbě z filmového muzikálu La La Land. Zpěváci by si ale zasloužili lepší nazvučení, občas je zvuk orchestru přehlušoval. Bouřlivým potleskem odměnili návštěvníci operní árie v podání Jany Sibery. Mnohokrát během koncertu se také představil Jan Hasenöhrl při sólu na trubku.

hollywood

Příjemné mrazení zažili diváci při poslechu hudby a zpěvu sboru k filmu 1492: Dobytí ráje podle Vangelise. V originálním podání sbor také přednesl skladbu skupiny Queen Under pressure v rámci hudebního přídavku večera. K přídavkům patřily také skladby k seriálu Tom a Jerry a k filmu Velký blondýn s černou botou.

Dirigent Carl Davis uhranul diváky nejen svým vystupováním a vedením hudebníků, ale i svými výraznými kostýmy – mohli jsme ho vidět ve výrazně fialovém fraku se žlutou košilí, ve fraku, který měl na zádech nápis JAZZ vyveden v nápadných flitrech a na závěr v černém saku, ale nenechte se mýlit, že by bylo nudné, s různě velkými bílými houslovými klíči.

hollywood2

Největším překvapením bylo však pro diváky zapojení Jiřího Lábuse do koncertu. Během hraní skladby ze seriálu M*A*S*H totiž herec představil všechny účinkující, stejně jako jeho hlas hlásal důležité informace z rozhlasu  polní vojenské nemocnice.

Koncert se odehrával v příjemné atmosféře, posluchači si skladby a jejich provedení velmi užívali a odcházeli domů velmi spokojeni. Skvělá energie do dalších dnů.

Nejen Hollywoodská noc
Prague Proms
Kdy: 19. 7. 2017
Kde: Obecní dům, Praha
Hodnocení: 95 %
Zdroj foto: Prague Proms


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Takzvaný Největší Evropan všech dob nebyl žádný král, filozof ani prezident, zato ale vážil přes padesát tun“

Socha 200Vladimír Socha je publicista, bývalý pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie a přírodních věd. Je autorem patnácti knižních titulů pro děti a dospělé a jeho poslední novinkou je kniha Pravěcí vládci Evropy, která vyšla...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Soumrak – nový kultovní román Dmitry Glukhovského

Soumrak 200Dlouho jsem přemýšlela, jak začít svůj článek o velmi výrazném románu ruského autora, až jsem při opětovném listování knihou narazila na tento odstavec: Mnohem později jsem pochopil záměr člověka, který napsal tyto stránky: příběh, který vyprávěl...

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

Americký sniper: Nejúspěšnější film kariéry Clinta Eastwooda vychází na DVD

sniper 200Dožít se více než osmdesáti let je samo o sobě umění. Představte si ale, že byste v té době byli ještě aktivní a místo sezení doma a krmení ptáčků na lavičce byste pracovali a zdolávali nové výzvy. Přesně to dělá žijící hollywoodská legenda Clint Ea...