Tančit, pít i usínat s Vypsanou fiXou…

Tančit, pít i usínat s Vypsanou fiXou…

Tisk

Vypsana fiXa (2)Prostě klid a mír a ticho… Hned úvodní písnička na novém albu kapely Vypsaná fiXa navodí pohodovou atmosféru. Ač hudba a ticho jsou protiklady, někdy může hudba dojem příjemného ticha budit. Neruší. Je jak příjemnou kulisou, tak se do ní lze hlouběji zaposlouchat. To všechno Vypsaná fiXa splňuje.

 


Podmanivá hudba, která je kolektivním dílem kapely, i opět skvělé texty Márdiho, který se blýsknul i mimo „bublinu“ Vypsané fiXy – pro legendární zpěvačku Hanu Zagorovou napsal znamenité texty Bleriot (album Vyznání), Je tady podzim a Bójka (album O Lásce, které vyšlo při příležitosti zpěvaččiných sedmdesátin). Ale zpět k albu Vypsané fiXy. Písničky do sebe zapadají jak kamínky do mozaiky. K silným kouskům patří určitě Robí Valentýn. „…Chci chvíli jako Robbie znít, chci s tebou tančit a pak pít, potom zas tančit a pak spát, jednou, dvakrát a tolikrát, kolikrát budeš chtít. Chci tady nechat svůj hlas znít, chci s tebou tančit a pak pít, potom zas tančit a pak spát…“ A přesně to máte chuť dělat při poslechu songu po songu. Tančit, pít a pak při albu usínat… Silná je i písnička Ničím nerušená chvíle: „…Přes tamburínu to jede dál, kladívko, třmínek, kovadlinka a citlivá vlákna se ohýbají, radostí se celá tetelí…“ Ano, přesně tak to jede. Nebo Mariánské léto: „…po nebi je čar, brzy bude zima, ale ještě hřeje žár…“

Je to jako když překonáš strach…
Při zamyšlení, co zkritizovat, aby to nebyla jen kýčovitá chvála, mě vlastně nenapadá nic. A taky proč? Proč vyvažovat pro vyvažování, když album prostě přináší radost?! Na velký hit má zaděláno písnička Limity, kterou doprovází fantastický videoklip, kde je hlavní hrdinkou sedmiletá Noemi Bursíková, která odzbrojuje talentem i přirozeností. Text skvěle pasuje pro překonávání překážek dítětem, které poznává nepoznané, všude se chce vrtnout, než narazí… Text ale může oslovit i dospělého, který se stále po hlavě vrhá do nového a nového vztahu – tentokrát zaručeně nejlepšího… Možný je samozřejmě i jiný výklad. Limity máme všichni a ve všem, byť si mnohdy myslíme, že ne… „…Je to jako když překonáš strach. Jako když zjistíš, že žádný už nejsou. Že běžíš a že ten rozjetej vlak jsi právě stih a že jsi naskočil jako dřív. Já vím, že mý srdce se zase otevírá a cílový limity nejsou… Ale ony jsou…“ Byť u alba Vypsané fiXy se limity, že už ji nechcete poslouchat, těžko dostaví. Troufnu si tvrdit, že se neohraje, každým poslechem objevíte něco nového.

Vypsana fiXa

Vypsaná fiXa
Márdi / Mejla / Mejn /Pítrs
Hudba: Vypsaná fiXa
Texty: Márdi
Hosté:
Ondřej Ježek – piano, varhany, synths, banjo, kraví zvonce
Todd Nesbitt – David Grohl
Leo Hanuš – saxofony
Produkce, mix – Ondřej Ježek
Mastering – Tomáš Karásek, Gargle Expel studio
Obal, koláže: Mejla
Fotky: Pítrs, Aneta Galis, Jay Mantri
Osmisměrka, textové korektury: Mirka Slámová

Nahráno v říjnu 2016 na ve studiích a na místech: ve Zlíně, v Ústí nad Labem, v Broumově, na Seči, v Praze

Videoklip k písničce Limity: https://www.youtube.com/watch?v=ohT_K0OBzk8


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pomoc druhým mě naplňuje radostí. To co dělám, má opravdu smysl!“ Nemoc je řeč naší duše

hana 200Statenice – O alternativních metodách léčení toho zaznělo již mnoho. Jedni je zavrhují a jiní na ně nedají dopustit, protože jim pomohly vyřešit problém, který je dlouhodobě trápil. V malebné obci nedaleko hlavního města žije Ing. Hana Mesiereurová, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nikdy není pozdě zopakovat si češtinu

100 perlicek 200V nakladatelství Universum vyšla kniha 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny, která je dílem Červené propisky.

...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

S nadšením a díky za knihy o filmu, dvakrát ze Slovenska

Rozhovory o filme perexNa Slovensku občas vyjdou knihy, které můžeme jen tiše závidět. Mám na mysli zejména ABECEDÁR SLOVENSKÉHO FILMU 1921-2021. Nejsou to dějiny národní kinematografie (ty ostatně – na rozdíl od Česka – vyšly rovněž), je to spí...