Písně z alba Heleny Vondráčkové Dávno vím svý se vám zadřou pod kůži

Písně z alba Heleny Vondráčkové Dávno vím svý se vám zadřou pod kůži

Tisk


helena 200Brilantní výkon zpěvačky, vytříbený hudební názor i vkus, básnivé texty a razantní odklon od stylu posledních alb. To jsou znaky aktuálního alba Heleny Vondráčkové s názvem Dávno vím svý.  Vedle titulní písně, která je dílem Ondřeje Gregora Brzobohatého a Václava Kopty, najdeme na desce skladby Jana Dvořáka, Mateje Benka a Armina Effenbergera, přičemž jednu z nejpůsobivějších písniček napsali  Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.


Album Dávno vím svý nese ve všech složkách stopy vycizelované vyváženosti, která  představuje zkušenou interpretku přece jenom v poněkud jiných vodách, než tomu bylo v posledních letech. Pravda, i když šansonem se tu a tam v minulosti zaobírala a některé z nich patří dodnes k tomu zásadnímu v jejím repertoáru, novinkový repertoár na aktuální desce se sice k šansonu blíží, ale není to ten klasický a ve francouzském duchu. I když, alespoň já mám ten pocit, který ve mně navíc vyvolává i představu pěkného hudebního filmu pro televizi, jemný francouzský kolorit je někde tu a tam slyšet (Holubice v pasáži, Já s tebou hlavu ztrácím).


Tohle album představuje interpretku v poloze, která jí sedí a odpovídá i jejím letošním kulatinám. Proto je obdivuhodné, že repertoár, texty  a vůbec celkový styl  pro ni vymysleli a zrealizovali autoři mnohem později narození. Drtivou většinu tvoří baladické a šansonově pojaté skladby, které sice ještě stále spadají do kategorie pop, ale naleznete v nich i jazzové ozvěny či blues (Prší jako ve filmu).

helena 1


Zkušená zpěvačka Helena Vondráčková zde opět uplatňuje svou neselhávající techniku s bohatou škálou výrazových prostředků i pěveckých fines. Když svůj projev ztiší, máte  pocit, jakoby zpívala zrovna jen vám anebo jednomu posluchači.  Vůbec, jakási důvěrně intimní atmosféra provází celé album. Zdá se, jako by bylo z jednoho kusu, nic zde neruší, žádné vycpávky či vata.


Skladby Mateje Benka, Jana Dvořáka (autora i skladby 2000 perel, která se objevila na čtyři roky staré Helenině "řadovce" Touhy) či Armina Effenbergera vnesly do zpěvaččina repertoáru sílu, hloubku a poetiku, což jsou atributy mající daleko do tuctovosti.


A ještě jednou k muži jménem Armin Effenberger. Odvedl nejen jako autor, ale také jako hudebník a hudební supervizor obdivuhodnou práci. Nahrávka má skvělý zvuk a pozoruhodnou chemii, jež dělá album mimořádným.


K nejsilnějším písním patří titulní song, stejně jako závěrečná Já s tebou hlavu ztrácím, jejichž texty patří i podle jejich interpretky k těm autobiografickým.  Zatímco autorem textu k Dávno vím svým je Václav Kopta, slova k písni Já s tebou hlavu ztrácím stvořila Gabriela Osvaldová.  Jedná se de facto o premiérovou a velmi povedenou spolupráci Osvaldové a Vondráčkové.  Autorem této nádherně vygradované písně je Ondřej Soukup, který pro Helenu v minulosti zkomponoval písničky dvě, ale je to už dávno. Obě se objevily na albu Zrychlený dech (1982): Sedm dní a duet s Jiřím Kornem Tančit prý je krásné (písnička vyhrála festival Děčínská kotva 1982) - to jen tak na okraj.


Na první pohled by se zdálo, že je tahle deska jemná a komorní záležitost, ale není to pravda. Ona jenom tak  i díky rafinovanému obalu s fotografiemi Tomáše Berana a zvolené světlé tónině a nebombastické grafice vypadá, protože skrývá písně, které se vám zadřou pod kůži.

{youtube}iWpmk9ae8uc{/youtube}

Nahráno v září 2016 až lednu 2017 v Chicsoundstudiu v Praze.
Všechny nástroje natočil Armin Effenberger a Hynek Obst kromě trubky - Miroslav Hloucal.
Nahráli a smíchali Armin Effenberger a Aleš Hyvnar
Chicsoundstudio
Mastering Aleš Hyvnar
Hudební produkce Armin Effenberger
Umělecká produkce Jan Dvořák
Spolupráce na albu Marcela Kočandrlová
Hairstyling a make-up Zdeněk Fencl
Foto Tomáš Beran
Desing Jaroslav Gvozdek

{youtube}qha5p0PTF_g{/youtube}

 Název nosiče: Dávno vím svý
Interpret: Helena Vondráčková
Žánr: Pop
Skladby:  Černé labutě, Oči, Pianista, Prší jako ve filmu, Hoří v mém náručí, Dávno vím svý, Holubice v pasáži, Jablko, Čínská zeď, Já s tebou hlavu ztrácím
Stopáž:  40 min
Vydavatelství: Warner Music
Hodnocení:  95 %        
Zdroj foto: Warner Music


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Aneta ŽabkováVystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouš...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Přijde zase někdy Lili?

danska divka webCo jen může způsobit jedna náhodná nevinná prosba? V mnoha případech asi nic zvláštního. Do života Grety a Einara však přinesla zásadní zlom. Do té chvíle byli zamilovaným manželským párem malířů, poté rozervanou dvojicí, která neví, jak ...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran

kolowrat200Další reprízu inscenace Bez zábran proběhne v Divadle Kolowrat v pátek 12. května v 19.30 hodin. Představení připravilo s hereckým kvartetem nedávno založené Staromódní divadlo, režisérem je Robert Russell. Hru napsal britský prozaik, dramatik, sat...

Film

Cesta na Měsíc znovu po 110 letech aneb pojďme 6. 9. 2012 na premiéru unikátního, dokumentárního filmu!

cesta na mesic plakatKdo by neznal obrázek měsíční tváře se zabodnutým projektilem v oku? Který z kluků nečetl román Julese Verna a kdo by neznal díla H. G. Wellse? A kdo by neslyšel o slavném ztraceném, zničen...