Street dance, mnoho tváří pouličního umění.

Street dance, mnoho tváří pouličního umění.

Tisk


street dance 200Street dance. Pouliční tanec. Pojem, zahrnující taneční styly, které se vyvinuly mimo taneční studia, přímo v ulicích, na školních dvorech a v tanečních klubech. Začal se objevovat ve Spojených státech v roce 1970. Pod tento pojem patří taneční styly jako: Breakdance, Popping, Locking, Hip Hop, New style, House dance a C-walk. Tyto tance získávají stále více a více na popularitě. Lidé je  berou jako formu umění, lze v nich soutěžit a zároveň je to skvělý způsob, jak poznat spoustu nových lidí se stejným zájmem.


Street dance zahrnuje všechny pouliční tance, ve kterých si nachází stále větší oblibu mladá generace. Všechny styly jsou neoddělitelně spjaty s konkrétní hudbou a životním stylem. Každý z tanečníků se snaží si v rámci určitého tanečního stylu utvořit svůj vlastní osobitý styl. Improvizace je základem většiny pouličních tanců, i když i zde najdeme promyšlené choreografické prvky, smíšené právě s improvizací.


HIP HOP DANCE
Hip Hop se vyznačuje zejména svojí originalitou. Neexistují žádné předepsané kroky nebo vazby kroků. Každý může tančit Hip Hop podle svých pocitů a zapojit do tance svou vlastní improvizaci.
Kořeny nalezneme v éře prvotních komerčních úspěchů hiphopové hudby a to v osmdesátých letech minulého století. Hip hop dance je především vnějším označením černé duše, což znamená, že prakticky věrně kopíruje vývoj všech forem černošských tanců. Čerpá z afro dance, stepu, lindy hopu (tanec, založený na charlestonu), rockingu a dalších. Také je na tomto stylu patrný vliv jeho nejbližších předchůdců – funkových stylů a break dance. Vše je jen zaobaleno v modernějším přebalu, odlišném prostředí a hudebním stylu.
I když nemůžeme říci, že Hip hop dance založil ten a ten, má i on samozřejmě své průkopníky. Je to především Buddha Stretch a jeho taneční uskupení Mop Top a později Elite Force. Buddha je považován za vůbec prvního hiphopového choreografa. Sám však zdůrazňuje, že to neznamená, že by jím představované kroky a styly vymyslel.

street dance 2


HOUSE DANCE
Taneční styl, který se tančí na houseovou muziku a je odrazem naprosté uvolněnosti zejména horní poloviny těla, kdy tanečník „proplouvá a splývá s melodií.“
House dance představuje komplex vícero (klubových) tanečních stylů a technik, které se vyvinuly především v souvislosti s hudebním žánrem house. Tato hudba má své kořeny v americkém Chicagu, konkrétně v klubu zvaném Warehouse. V letech 1977 – 1983 zde, pro převážně černošské a latinské návštěvníky, hrával DJ Frankie Knuckles. Jeho mix disca, funku, soulu a elektronické hudby dal základ novému hudebnímu stylu, pro nějž se díky názvu klubu postupně ujalo označení house music. Tento styl se rozšířil i do Evropy, ale své základy jak hudby, tak i tance má v Americe.

POPPING
„Pop“ chápeme jako svalový „zásek“, který zakončuje kontrolovaný či nekontrolovaný pohyb tanečníka.
Popping je jedním z funk stylů, který se poprvé začal rozvíjet v průběhu 70. let. Za tvůrce tohoto stylu je považován Sam Solomon. Popping je postavený na kontrolovaných trhavých pohybech svalů v rytmu hudby. Využívá střídání uvolnění a prudkého stažení konkrétního svalu nebo svalové skupiny. Je to opravdu náročný tanečný styl a vyžaduje veliké soustředění a spoustu hodin tréninku. Traduje se, že při každém takovém škubnutí při tanci Sam údajně vydechl „pop“ a odtud vznikl název popping.


LOCKING
Sloužil hlavně k pobavení přihlížejícího publika. Tento styl se dá nejlépe popsat jako hravý tanec s přehnanými gesty a zřetelnými nevšedními rychlými pohyby, prokládanými krátkými pauzami, které jsou pro tento styl charakteristické. Locking je (vedle pouličních verzí stepu a jazz dance) považován za první skutečný street dance. Jeho zakladatelem je Don Campbell.
Předváděl svým přátelům a divákům své taneční kreace a tím tak pomalu utvářel styl, který byl později nazván locking. Většina lockingových kroků nebyla vytvořena, ale odněkud přejata a upravena. Významnou inspirací pro Dona Campbella byli Harold a Fayard Nicholasovi, legendární představitelé stepu a James Brown, zpěvák a vynikající showman, kterého netřeba představovat. Ve výsledku Campbell vše smíchal a jak už se začátečníkům stává, čas od času se zastavil v půlce kroku a váhal, jak dál. Campbellův taneční projev působil velmi zábavně a podle oněch váhání a náhlých zastavení byl pojmenován campbellocking (lock = zámek, zamknout) a později se ujal už jen název locking.


DANCEHALL
Tanec, který využívá technik afro shake a ragga. Tento tanec vyhovuje více ženám, díky jeho krouživým pohybům především boků a pánve, ovšem jej tančí čím dál častěji i muži, kteří si ho přizpůsobují do o něco tvrdší podoby. Za příklad dancehall hudby i tance by se dal označit videoklip k písni King The Dancehall od Beenie Man.

street dance 1


RNB a LA STYLE
Rnb je zkratka anglického výrazu pro hudební styl Rhythm and Blues. Původ tedy lze již dle názvu odvodit od afrických černošských rytmů. Tím, že docházelo k migraci a přesunům afrických otroků na různé kontinenty světa, se začala jejich kultura a především hudba mísit s místní hudbou, tancem a rytmy. V mnohých dnešních tancích nalezneme africké kořeny, což je právě to, co je pro nás dělá tak poutavé a lákavé.
Tím, že všechny tyto styly vznikaly na ulici, či v klubech v sobě mají kouzlo a osobitost každého z tanečníků, který dal vzniknout základu některému z kroků, který má každý nový tanečník možnost si improvizací upravit podle svého aktuálního pocitu a vnímání hudby. Je to neskutečná svoboda možností a způsob, jak se vyjádřit a seberealizovat beze slov. Tanec, ať už jakýkoli, dává člověku volnost, pocit štěstí a euforie. Street dance navíc dodává pocit sounáležitosti. Pocit, že tanečník někam patří, že není na „souboj“ se světem a každodenními starostmi sám.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Božská Markéta Krajčovičová: „Příprava složitých dortů zabere i desítky hodin.“

bozska marketa200Markétu Krajčovičovou mohou diváci Prima Love vídávat každý pondělní večer v pořadu Božské dorty od Markéty. Jaká byla její cesta na obrazovku? Jak dlouho připravuje jeden dort? A má ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Temnými hvozdy, černá perla komiksového hororu

perexovy obrazekPřiznám se, že po knize Temnými hvozdy jsem původně sáhla spíše ze zvědavosti. O to více jsem byla překvapena, jak mimořádně kvalitní kousek se mi dostal do rukou. A přestože se za normálních okolností hororovému žánru spíše vyhýbám...

Divadlo

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na...

Film

Prima podzim na Primě

Prima 200První srpnový den odtajnil generální ředitel Martin Konrád s programovým ředitelem Petrem Vladykou a ředitelem on-li sekce Danielem Gruntem podzimní schéma mateřské stanice Prima, kte...