Jazz goes to town – mezinárodní hudební festival nabitý energií

Jazz goes to town – mezinárodní hudební festival nabitý energií

Tisk


jazz town 200Každoročně konaný festival, pravidelně v pěti říjnových dnech, přináší na obvyklá i méně obvyklá, ale o nic méně zajímavá místa Hradce Králové jazz ve všech jeho podobách. Tato kulturní akce se každoročně těší hojné účasti a proto se v roce 2016 uskutečnil již její 22. ročník.

 

 

Jazz se stal mezigeneračním stylem hudby a spousta mladých lidí začíná objevovat jeho krásu. Ať už jako příjemnou a relaxační hudbu nebo žánr, jež stojí za to objevit a v jeho duchu založit kapelu. Jazz už dávno není jen záležitostí afroamerické kultury. Vydobyl si své místo mezi všemi národnostmi v různorodých zemích a utvořil mnoho podžánrů.

 „Jazz je předobrazem, vhodným pro vytvoření mnoha druhů muziky, které mají dost společného na to, aby si zachovaly společnou tradici.“ (Krin Gabbard) Tento výrok následuje nejedna současná jazzová kapela. Tvoří se stále nové a nové „odrůdy“ jazzu, které do původního „čistého jazzu“ vnáší moderní podtón a přibližují tak tuto osobitou hudbu mladším generacím. Avant-garde jazz – Bebop – Dixieland – Free jazz – Jazz fusion –Latin jazz – Soul-jazz – Swing a.j. S tímto ruku v ruce přichází nové hudební nástroje. Od původních a pro jazz typických - piáno, saxofon, klarinet až po neobvyklé - bicí, kontrabas, tuba a.d.
Seznam účastníků hradeckého jazzového festivalu se každoročně obměňuje, aby mělo publikum možnost si vychutnat různorodost jazzu a objevit ho ve všech jeho podobách. Mezi účastníky této nevšední akce patří Actual Tendencies, Cécile Boiffin: Time for marimba, Hildegard Lernt Fliegen , Made To Break, NOCZ + Iva Bittová , Sons Of Kemet , Anton Goudsmit: Masterclass, E Converso + Kvintesence Quartet , Jaromír Honzák Quintet, Mike Parker's Trio Theory, New Rotterdam Jazz Orchestra & Anton Goudsmit, Between The Lines, a.j.

jazz town 1

Mezi nejzajímavější hudebníky lze zařadit:
Nizozemský New Rotterdam Jazz Orchestra, který je skvělým příkladem toho, jak současně, originálně, autenticky a uvolněně může moderní jazzový bigband znít. Sdružuje kreativní nizozemské hudebníky, z nichž každý je výraznou hudební individualitou, která přináší do společného hraní invenci a entuziasmus pro hledání vlastního hudebního jazyka.
Název kapely Sons of Kemet i jméno jejího lídra Shabaky Hutchingse, který žil do svých 16 let na karibském ostrově Barbados, odkazují ne náhodou ke starověké egyptské kultuře (Kemet je starověké označení pro Egypt.) Hudba, kterou tato čtveřice od roku 2011 vytváří, totiž navrací jazz k jeho africkým kořenům. Sons of Kemet čerpají inspiraci z tradiční karibské a západoafrické hudby, etiopského jazzu, funku, dubu i černošské hudby New Orleans z počátku 20. století.
Legenda světového freejazzu a guru evropské hudební improscény, letos pětasedmdesátiletý německý saxofonista a klarinetiska Peter Brötzmann.

jazz town 2


Hvězda skandinávského jazzového vokálu 21. století a miláček hudebních kritiků – mladá norská zpěvačka Live F. Friis s mezinárodním kvartetem. Její debutové album Joy Visible bylo nominováno v roce 2012 na nejlepší dánské vokální jazzové album a Live F. Friis byla jmenována nejlepší dánskou jazzovou zpěvačkou roku. Kvartet, který Live Friis v ČR doprovází tvoří vynikající norský jazzový kytarista Stian Swensson a přední čeští a slovenští jazzmani: basista Rasťo Uhrík, bubeník Martin Novák a v Dánsku žijící saxofonista Luboš Soukup.
Poprvé byl do programu letošního ročníku zařazen i mistrovský kytarový kurz vedený nizozemským kytaristou Antonem Goudsmitem, který přilákal spoustu nadšenců.
Vstupenky na jednotlivé festivalové večery se dají rezervovat a zakoupit v prodejní síti Ticketstream a každoročně je o ně veliký zájem. Tak se zastavte zaposlouchat do nadcházejícího ročníku.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Osmy: Podepsal. Za nás za všechny. Režisér Jiří Strach: Co jsem chtěl, to jsem také natočil

osmy 200Příběh jednoho dne ze života Richarda, až nudně obyčejného socialistického úředníka, kterému se sesype na hlavu hromada katastrof, která z něj nechtěně udělá hrdinu. Děsivé trhání osmiček, prozrazená vdavekchtivá milenka, vyhazov z práce, vytopený byt,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Julian Hirtmann se vrací ve čtvrtém dílu série s Martinem Servazem

 

big noc-bSt-364296 200Na pulty českých knihkupectví se dostal již čtvrtý díl bestsellerové série s Martinem Servazem od francouzského spisovatele Bernarda Miniera. I tentokrát se můžete těšit na pořádně temný příběh, který budete n...

Divadlo

Divadelní loď Tajemství

Před dvanácti lety na břehu Vltavy zakotvila nevídaná loď. Loď s oponou, s divadelními prkny a programem pro malé i velké. Na boku s velkým nápisem Tajemství, s podtitulem Bratří Formanů si křižuje dvě největší české řeky, kotví...

Film

Oui, šéfe! ... Práci šéfkuchaře nepodceňujme!

oui, sefe! daniel cohemNenáročná francouzská komedie „Oui, šéfe“ svým názvem příliš nesděluje. O co vůbec jde? Jenom z plakátu usoudíme, že asi půjde o gastronomi. Ano, seznámíme se sice se slavným šéfkuchařem Alexandrem Lagardem ...