Tomáš Klus po ročnej ročnej pauze opäť na pódiu

Tomáš Klus po ročnej ročnej pauze opäť na pódiu

Tisk

recyklus200Na bratislavských Pasienkoch odohral po ročnej pauze český spevák Tomáš Klus s jeho Cílovou skupinou 23. novembra svoj posledný tohtoročný koncert na Slovensku v rámci turné RecyKlus Tour 2016. Ako je už známe z jeho koncertov ani teraz nechýbala jeho sponnánnosť a prirodzenosť. Publikum privítal plný sily a energie, ktorú rozdával vôkol seba. Tento koncert si nenechali ujsť ani veľkí speváci ako Jožo Ráž a Peter Nagy, ktorí sa chceli presvedčiť o jeho kvalitách. Tomáš nesklamal a okrem spevu a hry na gitaru, predviedol neuveriteľné číslo, teda sólo, na bubnoch, za ktoré si vyslúžil nielen veľký potlesk, ale aj nesmierny obdiv. Zaujímavosťou ale aj drámou tohto koncertu bolo aj Vladovo milé vyznanie a požiadanie o ruku jeho priateľky Dominiky. Všetci čakali na jej odpoveď, ktorá znela „áno“. Následne sa zamilovaný pár vrátil späť do publika. Následne Tomáš zablahoželal dievčatám k narodeninám a meninách a dokonca z davu vytvoril aj mexickú vlnu. Koncert sa niesol v duchu pozitívnej energie, dobrej nálady, spievajúcich a tancujúcich fanúšikov, ktorých túžbou bolo nielen sa dotknúť samotného Tomáša, ale sa spolu s ním aj odfotografovať a mať pamiatku na neskôr.

 

 

V rámci koncertu sme spravili aj rozhovor so spevákom Tomášom Klusom, ktorý nielen na pódiu pôsobí veľkodušne ale aj mimo neho. V rámci rozhovoru spomenul, že sa rozhodol na Slovensku rozprávať po Slovenky. „Veľa ľudí má pocit, že si robím srandu, ale nerobím. Naozaj sa snažím učiť slovenky, lebo sa mi to páči,“ dodal s úsmevom Tomáš. Za redakciu môžem konštatovať, že aj keď Tomáš ešte nemám v našom jazyku veľkú prax, na začiatočníka to nebolo zlé a Tomáš sa tejto úlohy zhostil veľmi pilne.

Ako si trávil rok pauzy?

Robil som deti. Konkrétne jedno dieťa, ktoré volá sa Alfred. Teraz, keď už je hotový, môžem zhodnotiť, že je fantastický. Počas pauzy som najmä odpočíval od seba. Chcel som sa dať dokopy. Už som sa mal dosť.

recyklus1

V minulosti si spomínal, že si duchovne založený. Načerpal si aj v tejto oblasti silu, ktorá ti pomáhala pri tvorení?

Nie ja som netvoril v období pauzy. Zakázal som si teraz tvoriť.

To sa ako robí ?

Že si to zakážeš a nerobíš to. Povedal som si, že si nebudem nič písať. Iba sa budem učiť hrať na gitaru a len hrať na nástroje,ktoré som si zadovážil, ale nebudem tvoriť . A čo sa týka viery, či duchovného života mám pocit, že som sa vrátil k sebe ku koreňom. Vrátil som sa do Európy. Vrátil som sa ku kresťanstvu ku Kristovi. Mám pocit, že človek v strede Európy nemôže byť dobrý budhista, lebo tu nie sú tie korene, ale je jedno, kto, čo je, dôležitý je akt viery a že človek má mať len jeden cieľ a to byť dobrým človekom.

Predpokladám, že ty sa o to pokúšaš?

Robím všetko preto, aby som ním bol. To znamená, že všetko, čo je zlé sa snažím odpúšťať, rozpúšťať a najmä nerobiť.

Dúfam, že aj deti si berú vzor.

Tak to je ešte skoro. Myslím si, že sú ďaleko osvietenejšie ako ktokoľvek, kto sa o to usiluje. Deti máme trojročné a päťmesačné. To sú ešte svätí ľudia.

Keď si takto na turné, tak im musíš chýbať.

To áno, ale voláme si. Doba už pokročila, tak sa vidíme face time.

recyklus2

Vráťme sa teraz späť k Vášmu turné, ako ste vyberali piesne na koncerty, aké boli kritéria?

Zverejnili sme zoznam všetkých piesní, čo kedy vznikli a ľudia prostredníctvom kliku, robili klipy, a tým pridávali každej piesni jeden hlas. Za piesne hlasovalo až cez sedem tisíc ľudí, čo ma veľmi potešilo, a zároveň prekvapilo. Fanúšikovia vybrali dvanásť piesní a ďalších trinásť vybrala kapela. Už od založenia spolu s Jirkom razíme prístup, že každý koncert vzniká pol na pol. Polovica z nás a polovica z ľudí, my by sme boli bez ľudí k ničomu a rovnako aj ľudia by v hale nič nenarobili, keby sme tu neboli my. Okamik, ktorý tu sme, tvoríme nejaké spoločné dielo, a to sme sa snažili dať aj do prekoncertného času, kde sa z ľudí stali dramaturgovia koncertu.

Každý koncert v tvojom prevedení je prirodzený a spontánny. Bude aj tento koncert podobne prebiehať, alebo bude mať štruktúru. Budeš mať vstupy ako vždy?

To áno. Pre mňa je to adrenalínový šport. Je to beh po tenkom ľade. Máme síce pevný playlist, ale čo bude, to len Boh vie a aj ten je koľkokrát prekvapený. Jednoducho, keď to príde, tak to rovno pošlem, a to je jedno kto z nás. Jirka zničoho nič, len tak odrazu môže hrať sólo, alebo môže prestať hrať, čokoľvek je možné. Najdôležitejšie je,a by sme tam boli, a vtedy to môže byť len dobre.

Pripravuješ nové CD, či texty?

Pripravujem nové CD RecyKlus, ktoré bude spočívať v tom, že ho vytvárali ľudia a ide o zhrnutie všetkých piesní či už v nových kabátoch alebo v starých. Dôležité je, ale že ide o prvý živý záznam. Už nás k tomu často urgovali, aby sme vydali nejaký živák. Keďže teraz máme za sebou školu populizmu, vyšli sme v ústrety a na jar 2017 vydáme platňu RecyKlus.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem na to, že i s harfou se dají dělat šílené věci, říká Michal Matejčík

michal matejcik perexVídeň, Hamburg, Berlín, Sapporo, New York... To jsou alespoň některá z měst, kde koncertoval slovenský harfista Michal Matejčík. Respekt mu zajistily precizní hra a originální úpravy skladeb různých stylů, což vyvrcholil...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Druhá světová válka, žena a dítě, které dokázalo všechno změnit

musime-byt-statecne perexProsinec 1940. Ellen Parrová nikdy nechtěla děti. Když však během evakuace Southamptonu narazila na osamocené dítě spící v opuštěném autobusu, byla nucena své původní rozhodnutí přehodnotit. Malá Pamela, tvrdohlavá, v...

Divadlo

Zábava aneb chi-chi, cha-cha, che-che

ypsilonka 200Začali jsme slovy dnes již jistě klasické pohádky. V té se snažili princeznu rozveselit učením smíchu. A smích, to má být přece zábava. A zábavu a její smysl si vzali na paškál v divadle Ypsilon prostřednictvím jednoaktového absurdního dram...

Film

Čas je jejím sluhou, nikoliv pánem


princezna zakleta v case perexPrincezna Ellena (Natalia Germani) je od narození prokletá. Kletba, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien (Simona Zmrzlá), se má naplnit o jejích dvacátých narozeninách. Na její oslavě se plán...