Videoklip k písni Radovana Rybáka promlouvá k dnešku

Videoklip k písni Radovana Rybáka promlouvá k dnešku

Tisk

Brak. Tak se jmenuje písnička zpěváka, novináře, kytaristy a básníka Radovana Rybáka. Je o současnosti, o vztahu k slabým, má silný sociální náboj. Je v ní Česká republika, je v ní Kuba… Videoklip k ní byl pokřtěn v pražské aule ABF Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Autory videoklipu jsou Roman Blaško ml. a Martin Koutský (M & R PRODUKCE), černobílá barva mu dodává na dramatičnosti. Autoři přidali i jednu veselou historku z natáčení: při výrobě klipu museli vyrobit „falešné“ dolarovky, které v jedné chvíli poletují vzduchem – tolik jich totiž neměli. Uviděla je babička Martina a hned říkala: „S těmi nesmíte platit, to by vás zavřeli.“ Neplatili, dolarovky byly použity výhradně pro videoklip… Mimochodem, písničku Brak najdete i na Radovanově albu Tam, kam oni nemohou, kterou vydalo nakladatelství Futura.

V čem žijí lidé v regionech…
„Vidím a slyším nového Karla Kryla,“ řekl jeden z kmotrů videoklipu, generální ředitel Futura a. s. Petr Kojzar. „Každá hudba, která má co říct, má něco do sebe,“ pokřtil klip zpěvák Antonín Gondolán. Šťastnou cestu k posluchačům a posluchačkám popřáli i Petra Daněčková z Nadace ABF a umělecký fotograf Roman Blaško st. „Nenásilně jsem chtěl říci něco o tom, v čem žijí lidé v regionech,“ řekl Radovan Rybák, rodák z Ostravska. V klipu s ním vystupuje 12letý syn Matouš. Text, hudbu i podobu klipu ocenila přítomná poslankyně Marta Semelová: „Text má co říci k současnosti.“

Solidarita s „uvězněnou“
Následovaly neformální diskuse a občerstvení. Po příjemném podvečeru zažila autorka těchto řádků horké chvilky, když si ke konci neformálních diskusí odskočila… …a když se vrátila, galerie byla zhasnutá a zamčená, zůstala v ní sama, neměla klíče. Volala o pomoc, přišli lidé z pasáže, kteří zavolali řediteli Nadace ABF, který požádal paní Daněčkovou, která krátce předtím odešla, zda by se mohla vrátit a „uvězněnou“ osvobodit. Stalo se tak záhy. Paní Daněčková byla veselá, ani náznak výčitek, stejně tak po telefonu šéf nadace… Mezitím ke dveřím přišli i účastníci křtu včetně autorů klipu a Radovana Rybáka. Videoklip je o nedostatku a zároveň potřebě solidarity, přičemž solidaritu nakonec všichni i prokázali v praxi. Díky!

brak
(Foto: Facebook Raúl Sorrosa)
Klip: https://www.youtube.com/watch?v=UtlgihuYUsM


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Neuls o blížícím se 40. ročníku Československého jazzového festivalu v Přerově

rudi200Zatímco v říjnu proběhne v Přerově jubilejní 40. ročník Československého jazzového festivalu, další neméně významné jubilem oslaví i Rudolf Neuls. Už třicet let působí jako ředitel tohoto velkého jazzového svátku. Dříve profesionální hudebník a velká osobnos...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

I výjimeční lidé dělají chyby

VyjimecniLide 200Román Výjimeční lidé je prvním dílem nové série s názvem Akta Enzo. Autorem není nikdo jiný, než Peter May, proslavený nejen u nás trilogií z ostrova Lewis. Stejně jako předchozí tituly, vycházejí i Výjimeční lidé u nakladatelství HOST...

Divadlo

Strach jíst duši (Angst essen Seele auf ) Premiéra v divadle Reduta v Brně

Strach jist dusi perexPodtitul opravdu zajímavého díla zni: Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy, s Ivanou Hloužkovou a Romanem Blumaierem v hlavních rolích!

...

Film

Woody Allen a jeho filmy

Woody perexKdybychom chtěli zjistit, o kterém americkém filmaři vyšlo u nás nejvíce knížek, asi bychom byli překvapeni: nebyli to Charlie Chaplin ani Steven Spielberg či Quentin Tarantino, nýbrž komik Woody Allen. Kdo jiný se může pochlubit zhruba desítkou ...