Black metal v moderním hávu, aneb debutové album Abbath

Black metal v moderním hávu, aneb debutové album Abbath

Tisk

abbath cover200Rok staré uskupení pod taktovkou Abbatha Doom Occulta, jež nese název po jeho jevištním jméně, jednoduše Abbath, přináší eponymní debutové album. Jak dopadlo, jak se s tím popasoval bývalý frontman legendárních Immortal, a koho zaujme, to vše se dozvíte v této recenzi.

 


Kapelu Abbath založil v roce 2015 bývalý kytarista a zpěvák norské kapely Immortal Abbath Doom Occulta poté, co se jeho původní kapela rozpadla. Nebo spíš poté, co se rozhádali a Abbath byl odejit. Debutové album vyšlo 22. ledna v režii těchto hudebníků: Abbath – zpěv a kytara, King ov Hell – basa a Creature – bicí. Personální problémy hýbou sestavou, hudebníci se zde střídají jak na běžícím pásu. Textově se deska opírá o (severskou) mytologii a hlavně o krásu a moc přírody. Deska vyšla i v limitované edici, kde nabízí dvě cover písně navíc: Riding on the Wind (Judas Priest) a Nebular Ravens Winter (Immortal).
Tahle deska na mě působí jako z jiného světa – ať už kvalitní produkcí, příznačným black metalovým zpěvem nebo návykovými tempy a střídáním nálad. Úvodní To War! svým tempem a temným pojetím vpravdě povolává do boje. Nejdelší (6:50) skladba Winter Bane působí poeticky jako její název, tedy zimní zhouba a evokuje ve mně pocit líně se táhnoucí norské zimy. Působivé, moderní a nemůžu si pomoct, ale slyším tu něco z hudby Static X. Ashes of the Damned je naopak nejkratší (3:52) písničkou a vyznívá naprosto odlišně, než její předchůdci; obouvá se do toho vší silou. Oceans of Wounds znaší pomalejší a epičtější atmosféru, ale není proto o nic méně impozantní. Od prvního tónu mi přijde Count the Dead jako velmi efektní ukázka toho, jak se dá s black metalem pracovat. Fenrir Hunts poukazuje na mytologii a možná nám dává nahlédnout do logického pokračování hudby Immortal. Poklidnější vody temnoty proplouváme se skladbou Root of the Mountain, kterou považuji asi za nejméně návykovou. Konečná Endless připomíná změť nálad a struktur a působí tak nejméně uhlazeně.

abbath band


Ačkoliv se jedná o debut známého black metalového hudebníka a persony na extrémním metalovém nebi, přesto mě překvapilo, že je stále schopen vnést do hudby něco nového a nápaditého, ale zároveň se držet žánru. S hodnocením jsem dlouho váhala, osobně bych dala klidně i 100 %, ale nejsem nezaujatá, protože hudba Immortal mi už dlouho imponuje. Deska přitáhne jak fanoušky klasického black metalu, kteří budou zvědavi na tvorbu Abbatha, ale potěchu pro uši by v ní mohli najít i hudební experimentátoři.


Název nosiče: Abbath
Interpret: Abbath
Žánr: (moderní) black metal
Skladby:  01. To War!, 02. Winter Bane, 03. Ashes of the Damned, 04. Oceans of Wounds, 05. Count the Dead, 06. Fenrir Hunts, 07. Root of the Mountain, 08. Endless
Stopáž: 48:10
Vydavatelství: Season of Mist
Hodnocení:   90 %
Zdroj foto: internet

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Josef Melen: „Zatoužil jsem znovu vstoupit na jeviště. Jako frontman kapely.“

josef melenUž je to dávno. V osmdesátých letech byl součástí vysmívaného středního proudu a mnozí si ho pamatují jako dětskou hvězdu. Zbavit se této zátěže nebylo jednoduché. Po jaké cestě se Josef Melen vydal po sametové revoluci? Jaký j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Buzíčci v hlavních i vedlejších rolích

200buKniha s provokativním názvem Buzíčci od Jana Folného vyšla v den kulturního festivalu zaměřeného na gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematiku - Prague Pride 2013.

...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Spider-man: Homecoming

spider-man200Dlouho očekávaný v pořadí již šestý návrat Spider-mana na filmová plátna je po 3 letech konečně zde. V únoru roku 2015 uzavřely Marvel Studios a Sony smlouvu, týkající se postavy Spider-mana a jejího užití ve filmech v produkci Marvel, čímž se...