Metalové okénko – leden 2016

Metalové okénko – leden 2016

Tisk

mo caliban200První letošní metalové okénko se nese hlavně v duchu oznamování a upřesňování informací o chystaných albech, ale najdeme tu samozřejmě i pár videoklipů a další zajímavé novinky. Snad si každý příznivec tvrdší a extrémní hudby najde to své.

 


Po téměř čtyřech letech se v únoru nového alba dočkají fanoušci kapely The Cult. Již desátá studiová deska ponese název Hidden City, bude obsahovat dvanáct skladeb a vyjde 5. února. Již nyní si můžete udělat obrázek díky videoklipu k písni Hinterland.


Black-trashová banda Destroyer 666 hlásí návrat! Po sedmileté odmlce nám koncem února naservírují devítiskladbovou fošnu Wildfire. Zatím se pokochejte alespoň coverem, který má na svědomí vyhlášený polský umělec Zbigniew M. Bielak.

mo destroyer


Basák Six Feet Under Jeff Hughell vydal 8. ledna své třetí sólové instrumentální album, které pojmenoval Trinidad Scorpion Hallucinations. Hughell hraje na sedmistrunnou baskytaru a na metalové scéně není žádným nováčkem; má za sebou například působení v kapelách Reciprocal, Vile, Osmium, Asylum a další.
Rockoví Alter Bridge zahájili práci na novém albu, které by mělo vyjít někdy na podzim. Půjde o nástupce kritiky pozitivně přijaté desky Fortress z roku 2013.
Fontman kanadských Kataklysm mě nesmírně potěšil prohlášením, že jeho další projekt, kapela Ex Deo, vydá v únoru příštího roku novou desku. Ta ponese název The Immortal Wars a opět bude čerpat z bohatých italských dějin, tentokráte se zaměří na punské války. Ex Deo zatím vydali dvě alba a to v roce 2009 Romulus a v roce 2012 Caligvla.
Caliban, německá metalová banda, vydá 25. března novinku s dvanácti skladbami s názvem Gravity.
Rob Zombie zveřejnil další informace o nové desce, která ponese šílený název The Electric Warlock Acid Witch Satanic Orgy Celebration Dispenser a vyjde 29. dubna. Čeká nás 12 skladeb a klasická sestava, tedy Rob Zombie – zpěv, John 5 – kytara, Piggy D – basa a Ginger Fish na bicí. Album produkoval oslavovaný Chris Zeuss Harris.

mo hellyeah


Novou desku si na tento rok, konkrétně na 13. května, naplánovali i němečtí trashoví veteráni Destruction. Novinka se bude jmenovat Under Attack a půjde už o čtrnáctou studiovku téhle legendy.
Jedna z mých oblíbených polských kapel, Decapited, vydala animovaný klip k písničce Veins z jejich zatím posledního alba Blood Mantra.


Hellyeah nejen, že rpacují na svém pátém studiovém albu, ale plánují vydat také koncertní DVD s názvem We're All In This Together.
Deftones se konečně rozkývali a 8. dubna se tedy můžeme těšit na nástupce alba Koi No Yokan z roku 2012. Novinka se ponese strohý název Gore a pravděpodobně půjde o odklon od posledních dvou alb, Diamond Eyes a Koi No Yokan. Nechme se tedy překvapit, co si na nás vymyslí.
Švédští metaloví vikingové Amon Amarth vydají 25. března své jubilejní desáté album Jomsviking. To byla ta dobrá zpráva, teď ta horší: kapela ještě nenašla plnohodnotnou náhradu za bubeníka Frederika Andersonna, který z kapely odešel v březnu 2015.
Na novém albu začne pracovat i kalifornská čtveřice Papa Roach, která by chtěla, aby jim nový materiál vyšel ještě tento rok.
Sludge veteráni Crowbar vstoupili do studia, aby nahráli následovníka desky Symmetry In Black z roku 2014. Novinku by chtěli vypustit do světa v létě.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbora Šťastná: “Nej kniha je ta, na které právě pracuju. Tu nejvíc miluju i nenávidím současně.”

Bara Stastna 200Přinášíme vám rozhovor s Bárou Šťastnou, zakladatelkou Šťastného blogu a autorkou několika knížek. Přečtěte si, co pro ni znamená štěstí, na čem teď pracuje, nebo jak se od ostatních liší její poslední kniha.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Pohádky z Arendelle od Anny a Elsy

Ledove kralovstvi perexNakladatelství Egmont přináší všem, kteří si oblíbili animovaný muzikál Ledové království (Frozen) z produkce společnosti Disney, další díl do skládačky života v Ledovém království tentokrát nazvaný Pohádky z Arendel...

Divadlo

„Jsme citoví analfabeti”

sceny200Měsíc po premiéře nové inscenace Švandova divadla Scény z manželského života, jsem i já vyrazila na představení. Inscenace vychází ze slavného stejnojmenného filmu Ingmara Bergmana, který napsal pro svou bývalou lásku Liv Ullmann a vycházel ve scénáři ...

Film

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Pirati film-plakat-origDlouho očekávaný poslední z vydaných dílů Pirátů z Karibiku se pro dvouletém prodlení a hackerském vydírání konečně dostal na světová i česká plátna. Neotřelý humor kapitána Jacka Sparrowa a jeho dobrodružství v duchu „víc...