Martha a Tena Elefteriadu se připomínají Zlatou kolekcí plnou hitů a nadčasových písní

Martha a Tena Elefteriadu se připomínají Zlatou kolekcí plnou hitů a nadčasových písní

Tisk

Elefteriadu perexJak barevné souznění hlasů Marthy a Teny Elefteriadu, tak jejich široký žánrový záběr mapuje nedávno vydané supraphonské 3CD Zlaté kolekce. Celkem 73 písní na ploše tří disků ukazuje široké hudební rozpětí sester od roku 1969 do současnosti. Retrospektivní trojalbum navíc přináší i řadu skvělých písní, které na deskách nikdy nevyšly. Zatímco dva disky nabízejí reprezentativní a stylově rozmanitý výběr z jejich "popíkovského" repertoáru, třetí disk evokuje "řecké prázdniny" a vůbec písně z jejich domoviny.

 


Když se koncem šedesátých let na brněnské hudební scéně objevily Martha a Tena Elefteriadu, bylo to zjevení. Zaujaly přírodně silnými temperamentními hlasy se zajímavou barevností i expresivitou individuálního projevu. Zatímco starší Martha vládla vyšším polohám s velkou emocionální rozpoutaností, mladší Tena měla svůj hlas níže posazený a vzájemně se velmi dobře doplňovaly.

Jejich kariéra šla strmě vzhůru po získání stříbrné trofeje za píseň slovenských autorů To všetko bolo včera (interpretovanou slovensky) na tehdejším prestižním festivalu Bratislavská lyra (1970), hned poté jim vychází u Pantonu první album Dál, než slunce vstává (1971).

Elefteriadu 1

"Vstup. Pro nás to byla Lyra 1970. Umožnil nám sestavit svou skupinu, programu, exkluzivní smlouvu s Pantonem, intenzívnější natáčení. Spoustu nabídek, z nichž se ale všechny nedaly brát. Je to někdy dost těžké ubránit se té záplavě unavených slov průměrných textů. Spadne-li na člověka zničehonic ten profesionální kolotoč, je jeho mravní povinností uhájit si svou úroveň, přes oblibu a módu," řekla Martha Elefteriadu v rozhovoru pro hudební časopis Melodie v roce 1977, kdy byla se svou sestrou na vrcholu.

To už měly obě sestry za sebou řadu natočených písní a několik hitů. I tyto začátky podle zachycuje vpravdě reprezentativní 3CD Zlatá kolekce: „Jsou tu písně od našich prvních krůčků se skupinou Vulkán, přes první ocenění na Bratislavské lyře v roce 1970, kdy jsme se představily nejširší veřejnosti a jejíž zájem nás, trochu nerozkoukané, vystřelil do profesionálního života, až po řeckou hudbu, kterou jsme se zabývaly v posledních letech,“ tvrdí sesterské duo o nové reprezentativní kompilaci.

Zlatá kolekce přináší hity jako Sulejmon, Půlnoc je pro mne ránem, Náměstí, Je to on, Od zítřka máme dovolenou, Počítáme do sta, Noční cesta velkoměsta, Táto, pojď si hrát, Tohle boogie - woogie, A desky dál stárnou nebo Dva plus jeden, což je písničky, kterou Martha a Tena natočily s Banjo bandem Ivana Mládka.

Elefteriadu 3

"Žánrový rozsah Marthy a Teny Elefteriadu byl vskutku široký. V jejich repertoáru se objevoval nejen bigbít, ale také swing, soul, boogie i lehký dotek country, kantiléna, stejně tak řecké lidové písně, zpívané v jejich mateřštině. Jejich interpretační úroveň byla naprosto originální. A když občas sáhly do zahraničního repertoáru (třeba Aretha Franklin, Tina Turner, Carole King nebo Neil Daimond) i tehdy si jejich cover verze zachovávaly obrovskou míru nezávislosti a osobitosti," píše v bookletu trojalba Petr Gratias a má pravdu.

Bohatý žánrový záběr potvrzují i obě protagonistky: „Vždycky jsme měly rády volnost v žánrovém zaměření. S lehkostí jsme surfovaly mezi nejrůznějšími styly. Zbláznily jsme se do swingu a vložily do něho svou radost, do pop rocku svou hudební energii a do soulu, který v nás dřímal, svůj citový náboj. I pár šansonů jste v našem repertoáru mohli slyšet. A co teprve řecká muzika s jejími nepřebernými poklady ostrovních písní…“

A přece jim v průběhu let jeden projekt, o kterém snily, nevyšel. Řekly to kdysi v rozhovoru pro časopis Melodie: "Chtěly jsme před časem udělat LP desku starých swingovek. Většinou vybraných z repertoáru vícehlasů typu Andrews Sisters, a vůbec těch sestřiček, jichž se tehdy vyskytovala spousta, dokonce i tady. Textovat to měl Jiří Suchý, který má tuto muziku rád..." - album se mělo točit ve spolupráci s Orchestrem Gustava Broma, avšak k realizaci alba nikdy nedošlo.

Zato natočily řadu nadčasových písní, za což mohou nejen pěvecké dispozice, hudební předloha a vůbec dobrý vkus (určitě za to může i skladatel a kapelník Aleš Sigmund, který jejich repertoár v prvních letech jejich hvězdné kariéry formoval), ale rovněž kvalitní texty. Vůbec mi připadá, když ty písně poslouchám, že je vlastně dobře, že tehdy existovaly různé schvalovací komise. Textaři se tehdy asi více snažili, šli po tématech a práce mnohých byla brilantní, neměla daleko k poezii. Samozřejmě, že v té době vznikalo i množství rádoby angažovaných písniček, které se snažily přiblížit "životu socialistického člověka", ale to nikdy nebyl případ Marthy a Teny Elefteriadu. Dokládá to právě jejich trojalbum Zlatá kolekce.

Elefteriadu

Ve výběru písní, které dobře zná zejména české "pamětnické" publikum, respektive skalní fanoušci sesterského dua, samozřejmě nechybí ani písnička Dál než slunce vstává, hitovka s Bobem Frídlem (Zpívej tu píseň kouzelnou) či swingový trojzpěv s Jiřím Suchým (Tento týden v pátek).

K bonbónkům trojalba patří rozhodně několik cover verzí slavných písní jako Bílej dům (El condor pasa), Hrajte swing (This Will Be - písničku tehdy nazpívala i Marie Rottrová jako Má se stát), Modravé svítání (No More Tears), Tahleta píseň (I´ve Got The Musci In Me) nebo Kde se hvězdy očím ztrácejí (Without You). Avšak k pozoruhodným nahrávkám se řadí i ta s názvem Jada wozy kolorowe, kterou sestry natočily se skupinou Aleše Sigmunda v polštině - patrně jde o písničku, kterou se tehdy mohly prezentovat v polských médiích i na koncertech.

Trojalbum Martha & Tena Zlatá kolekce obsahuje celkem 73 písní, z toho dvě desítky jsou poprvé na CD. Komplet plní mnohá přání fanoušků a zároveň odhaluje pro později narozené posluchače neznámou hudební tvář legendární sourozenecké dvojice.

Elefteriadu 2

Robert Rohál
Foto Supraphon


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Samo Alexander, Pressburger Klezmer Band: Som najradšej, keď je na pódium zábava

sam perexPostupne sa dostávame ku Klezmeru zo Slovenska. Začalo to predchádzajúcim CD, kde sme mali jednu pieseň z Vyšných Rastlavíc. Kedysi sme nevedeli, že sa hral na Slovensku, v súčasnosti sme v rôznych knihách naš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Mami, kdy už konečně umřeš?

kdy umres 200Když jsem poprvé držela v ruce titul s názvem Mami, kdy už konečně umřeš?, byla jsem plná rozporů. Ten název mě lákal i odpuzoval zároveň. Připadal mi morbidní a nepatřičný, ale chtěla jsem vědět, proč autorka nazvala knihu zrovna takhle. T...

Divadlo

Shakespeare v Mahenově divadle NdB
necozaneco perJe to skutečně záhada. Velký dramatik Shakespeare napsal spoustu nejlepší divadelních her, jaké kdy se objevily a taky několik velmi špatných her. Jako by v Shakespearovi byli dva autoři. Nebo že by Shakespeare, onen herec co utekl ke k...

Film

Animovaný film ve virtuální realitě TMÁNÍ režiséra Ondřeje Moravce, producentky Hany Blaha Šilarové a výtvarnice Báry Anny Stejskalové získal nominaci na cenu Český lev za rok 2022

tmani 200Do nového roku vkročil tým projektu Tmání velmi šťastně. Snímek získal 16. 1. nominaci na cenu Český lev v kategorii nejlepší animovaný film.

...