Kladivo na čarodějnice s novou krví v podání Cradle Of Filth

Kladivo na čarodějnice s novou krví v podání Cradle Of Filth

Tisk

cradle 200Britští černokněžníci Cradle Of Filth na nás po třech letech vyrukovali s novinkovou deskou, na které máme možnost slyšet novou sestavu – a to duo kytaristů a novou klávesačku. Jak se v této těžko zařaditelné extrémní kapele změny projevily a co to znamená pro nás posluchače, to se dozvíte, pokud budete číst dál.

 


Cradle Of Filth jsou britská kapela, jež se zformovala už v roce 1991 v Suffolku. Hrají něco na pomezí symfonického black metalu a gothic metalu. Sestava COF se čas od času mění, je ale vtipné, že dnes v kapele figurují hned dva Češi. Před rokem z kapely odešel kytarista a tvůrčí síla Paul Allender, ale mám pocit, že kapele to dodalo motivaci a nejen duo kytaristů sestavu oživilo. Nynější soupiska je tedy taková: Dani Filth – zpěv, Martin Marthus Škaroupka – bicí + klávesy, Daniel Firth – basa, Lindsay Schoolcraft – klávesy a zpěv, Richard Shaw – kytara a Marek Ashok Šmerda – kytara.


Novinka je jedenáctou deskou, takže diskografie něco čítá: The Principle of Evil Made Flesh (1994), Dusk... and Her Embrace (1996), Cruelty and the Beast (1998), Midian (2000), Damnation and a Day (2003), Nymphetamine (2004), Thornography (2006), Godspeed on the Devil's Thunder (2008), Darkly, Darkly, Venus Aversa (2010), The Manticore and Other Horrors (2012) a Hammer of the Witches (10.7. 2015).

cradle band


Nejdřív musím poznamenat, že poslouchat COF je časově náročné; novinka s bonusovými skladbami má přes hodinu. Tedy i písničky jsou delší, 5 -7 minut každá. I proto není tahle hudba vhodná pro každého, jedná se o propracované písničky s delšími úvody i závěry a orchestrálními vsuvkami. Zbožňuju intra a outra téhle kapely a nejinak je tomu u tohoto alba.


Instrumentální, snové a barvité, podporující představivost, taková je Valpuržina noc i Blooding the Hounds Of Hell. Nakopnutí a příjemné překvapení přichází s Yours Immortally., která disponuje dobrým rozjezdem, ze začátku tlumenými vokály, ale pak to přijde a dočkáme se všech tolik ceněných atributů kapely – growl i pištivý výskot, ženský doplňující zpěv, řemeslně propracované skladba s plnými bicími i hravou kytarovou sekcí. Jednou z nejpovedenějších kousků na desce je Enshrined In Crematoria s orchestrálním zdobením, kde ale pěkně vyniknout kytary a rozhodně zaujme i neotřelé tempo. Překvapila mě harfová vsuvka (1:52) The Monstrous Sabbat, která pomyslně dělí album na dvě poloviny. Videoklip kapela natočila k písni Right Wing of the Garden Triptych, zde mě ale neoslovil ženský vokál na úvod. Posuďte sami:



Podmanivě na mě zapůsobila svou náročnou strukturou i The Vampyre At My Side. Posun při tvorbě písní je až hmatatelný a proto bych řekla, že album bude mít u kritiků i posluchačů úspěch. Nejdelším (7:00) opusem je křižáckými výpravami inspirovaná píseň Onward Christian Soldiers, jež vás opět dostane svým intrem do snového stavu. To se rychle změní v krvavou vřavu zvuků a postupně napětí graduje. Dvě závěrečné bonusovky, každá se stopáží přes 6 minut, jsem taktéž slyšela několikrát a popsala bych je jako klasiku á la COF. Jsou ponuré, hlubší, přesto chytlavé a dokáží i pohladit. Obzvlášť poslední Misericord mi učarovala. Jedním slovem - lahoda!


Cradle Of Filth nesednou každému posluchači, a to ani ne každému metalovému posluchači. Mnozí je viní ze zaprodání se mainstreamu, ale já bych to tak černě neviděla. Hrají si svoje, dělají to zatraceně kvalitně (aspoň tedy na studiovkách), a trh i obecenstvo tu pro ně je – tak co řešit? Naposledy jsem podobný pocit při poslechu jejich materiálu měla z desky Damnation and a Day, takže mě osobně hodně potěšili. A myslím, že jejich fanoušky novinka také určitě nadchne!

cradle cover


Název nosiče: Hammer of the Witches
Interpret: Cradle Of Filth
Žánr: extrémní metal
Skladby: 01. Walpurgis Eve, 02. Yours Immortally…, 03. Enshrined in Crematoria, 04. Deflowering the Maidenhead, Displeasuring the Goddes, 05. Blackest Magick in Practice, 06. The Monstrous Sabbat (Summoning the Coven), 07. Hammer of the Witches, 08. Right Wing of the Garden Triptych, 09. The Vampyre at My Side, 10. Onward Christian Soldiers, 11. Blooding the Hounds of Hell, 12. King of the Woods (bonus), 13. Misericord (bonus)
Stopáž: 01:08:53
Vydavatelství: Nuclear Blast
Hodnocení:   90 %


Zdroj foto: internet

www.cradleoffilth.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K velkým i malým rolím všech žánrů přistupuji se stejným nadšením i respektem, říká Lenka Kočišová

lenka kocisova 200Zpočátku to byly naivky, ty pak vystřídaly na jevišti komediální a dramatické role. A protože je Lenka Kočišová muzikální, objevuje se i v muzikálu. Už jako začínající herečka si vyzkoušela Lízu Doolittlovou, což je náročná herecko...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jiří Březina: Polednice – detektivka ze sídliště

polednice 200Nakladatelství Motto vydalo v srpnu nejnovější detektivní příběh mladého nadějného českého spisovatele Jiřího Březiny, knihu Polednice. Dokázal Březina navázat na úspěch kritikou i čtenáři ověnčeného románu Na kopci, který nakopl jeho kariéru?...

Divadlo

Červnové novinky na Dramoxu: kultovní Spalovač mrtvol a autorská tvorba Slávy Daubnerové

SpalovacMrtvolOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. V červnu nabídku obohatil Spalovač mrtvol z Divadla Petra Bezruče v Ostravě a Masterpiece slovenské autorky Slávy Daubnerové.

...

Film

The Artist: němý film roku 2012
ImageSnímek The Artist, který natočil francouzský režisér Michel Hazanavicius, má už v této chvíli na svém kontě tři Zlaté glóby a deset nominací na Oscara. Jakkoli výmluvné mohou oficiální vizitky být, nejdůležitějším f...