Holešovská Regata oslavila 5 let

Holešovská Regata oslavila 5 let

Tisk

regata 200Festival Holešovská Regata už popáté bavil své návštěvníky. Do areálu zahrad holešovského zámku ve dnech 19. a 20. června zavítalo kolem 15 tisíc lidí a o zábavu nebyla nouze.

 



Klus a jeho proměna

Pátek patřil Tomáši Klusovi, který s sebou kromě kolegy Jirky Kučerovského přivezl také svou poslední desku Proměnamě. Z ní byl začátek setu - Jsem a První píseň. Tomáš Klus zářil jako sluníčko, působil opravdu živě a radostně, až se mu chvílemi pletla slova. Charisma a komika mu na pódiu nikdy nechyběly, ale tentokrát to občas vyznívalo až přehnaně. Rozpačité byly především různé výkřiky typu „vy jste lidé a lidé jsou láska“, „já na vás nechci čakrovat“, „miluju vás, jste každý jedinečný a žijete jedinečné životy“ a podobně. Vše však vyvažovala skvělá hudba, na kterou lidé přišli.

Novější věci se střídaly se staršími hity a nechyběla ani Tomášova oblíbená improvizace, tentokrát na téma svítící klobouk. Vynikl jak rádiový a velmi současný hit Pánubohudooken, tak pomalá píseň „i pro ty s bezdepkovou dietou“Nezapomínej právě z alba Proměnamě. Velký potlesk si zasloužil i Malčik známý z filmu Anglické jahody a starší Dopis, u kterého Tomáš zavzpomínal na jeho vystoupení na Zlíntalentu. Po dvou hodinách popřál Tomáš Klus davu: „buďte šťastní a spokojení jako Vánoce“ a rozloučil se písní Pocity.

Z playlistu: Jsem, První píseň, Panenka, Nina, Amores Perros, Oblomov, Do nebe, Procit, Taneční , Pánubohudooken, Napojen, Nezapomínej, Chybíš mi, Žezlo, Flusnu, Malčik, Noe, Pan Toffel, Marie, Sibyla, Dopis, Pocity

Mňága a Žďorp nikdy nezklame

Sobotní rozjezd měly na starost skupiny Premier a ELKO Band. Druhým jmenovaným vévodila Kačka Charvátová, nákupčí ve společnosti ELKO EP, která svým silným hlasem zvládla mnoho coverzí, například Lay All Your Love On Me, Highway to hell nebo Faster od Within Temptation. Po nich se na pódiu představili pohodáři z Valašského Meziříčí – Mňága a Žďorp. Začali staršími klasikami jako je Písnička pro tebe, Hodinový hotel nebo Miluji. Petr Fiala je nezmar a živel - po scéně neustále poletoval a doplňoval zpěv různými gesty. Mňága zahrála také kousky z alba Made in China, například Perfektní cíl, Za teplých letních nocí nebo Rodné lány. Fanoušci je v tom nenechali a radostně zpívali s nimi a při posledním hitu Nejlíp jim bylo měli všichni úsměv na tváři.

Z playlistu: Písnička pro tebe, Hodinový hotel, Miluju, Perfektní cíl, Dutý ale free, Měsíc , Ve 4 ráno, Být jen tak, Za teplých letních nocí, I cesta může být cíl, Rodné lány, Spaste svoje duše, Nejlíp jim bylo

regata mnaga

Soutěž netradičních plavidel se změnila

Přehlídka plavidel dala celému festivalu jméno a je jeho nedílnou součástí. Lodě povětšinou ve volném čase za účelem zábavy vyrábí skupiny přátel a také školy ze Zlínského kraje. Letos se představilo celkem 17 posádek a z toho evidentně většina pocházela právě ze škol. Pro tvůrce lodí to představuje nevýhodu v tom, že se vše hodnotí stejným metrem a mnohdy je těžké trumfnout malé šikovné děti na roztomilých lodích. Tentokrát měla posádka lodi za úkol také krátké představení, což bylo sice zajímavé, ale jen pro ty, kteří byli v těsné blízkosti moderátorů nebo měli hodně dobrý sluch. Novinkou bylo také divácké hlasování o nejlepší loď prováděné přes SMS. Věc organizačně sice jednoduchá, ale pro návštěvníky nepříliš motivační. Novou povinností lodí bylo také vození návštěvníků po ukončení přehlídky, což ne všichni dodrželi, ale ostatní to pro radost v dětských očích rádi udělali.

Výherce byl tentokrát vyhlašován po sedmé hodině na hlavním pódiu, kde se objevil mimo jiné ředitel pořádající Agentury Velryba Michal Žáček, který poděkoval všem plavidlům: „Pohled na plavební kanál se všemi plavidly byl opravdu nádherný.“ Na prvním místě skončilo plavidlo Čarovná Sousedíkova střela studentů Střední odborné školy Josefa Sousedíka ze Vsetína, kteří se 456 hlasy vyhráli i hlasování diváků. Studenti si odnesli 10 000,- Kč a věcné ceny. Další místa z nepochopitelných důvodů nebyla vyhlášena, což příliš nepotěšilo posádky ostatních plavidel.

regata lod

Mig 21 přivolali slunce

Kapela kolem Jirky Macháčka je velkou sázkou na jistotu, která dokáže pobavit a roztančit publikum. Svůj čas dokázali využít na maximum a pořádně si to užívali. V rámci písně V tropické zahradě z posledního Alba vytvořili v Holešově takovou atmosféru, až se protrhaly mraky a zářilo sluníčko. Následoval filmový song Chci ti říct a pokračovalo se novinkami Máma se vrací nebo Kalhotky si sundej. Závěr koncertu se pak nesl na starších tónech – dav si s radostí zazpíval Slepic pírka a Snadné žít a Jirkovi Macháčkovi nezbývalo než děkovat.

Z playlistu: Štěstí hejbe planetou, Malotraktorem, Diskobůh, Ho-Ka-He, V tropické zahradě, Na zotavenou, Chci ti říct, Máma se vrací, Kalhotky si sundej, Tančím, Slepic pírka, Snadné je žít

Lákavé výstavy na zámku Holešov

V rámci spolupráce s Městským kulturním střediskem Holešov se mohli návštěvníci festivalu v rámci doprovodného programu vybrat například do židovské synagogy, zámecké kovárny nebo na některou z výstav v zámku. Mohli tak obdivovat výtvarná díla Zdeňka Buriana, Oldřicha Kulhánka nebo Ivana Mládka. Pro děti jako stvořená byla pak výstava Nejmenší živé opičky světa plná zajímavých exotických zvířat. Akorát avizované poloviční vstupné zůstalo zřejmě jen na webových stránkách a ne na plakátu se speciálními cenami pro návštěvníky festivalu. 

David Koller na vlnách nostalgie

David Koller je pan rocker a také pan zpěvák. Prošel mnoha kapelami, z těch nejznámějších například Blue Effect, Jasná Páka a hlavně Lucie. Nyní vystupuje jako David Koller + Band s lidmi, se kterými nahrál čtyři desky. Ta poslední je velmi čerstvá – vyšla teprve v březnu tohoto roku a jmenuje se ČeskosLOVEnsko. V zámecké zahradě z ní zazněla například píseň Recidiva nebo Gypsy Love. Celkově bylo na tuto partu opravdu plno a živo, dav si také pořádně procvičil hlasivky na peckách od Lucie (Šrouby do hlavy, Amerika, Černí andělé). Ty byly opravdu precizně odehrané i odzpívané a staly se opravdovým zážitkem. Zpestřením bylo, když se na pódiu objevil Michal Ambrož. Ten s pokorou řekl: „Díky Davidovi se dostávám zpátky do života.“ a spustili hitovku Pal vocuď hajzle od Jasné Páky.

Z playlistu: Daniela, Šrouby do hlavy, Vona říká jó, Chci zas v tobě spát, Recidiva, Amerika, Gypsy Love, Pal vocuď hajzle, Černí andělé, Troubit na trumpety by se nám líbilo

Přejezd lávky přitahuje nejen milovníky cizího neštěstí

Mistrovství Holešova (a světa) v přejezdu vodní lávky je také klasickým bodem programu Holešovské Regaty. Lávka má 24 metrů a úkolem soutěžících je přejet ji na kole bez pádu. Letos se přihlásilo 24 odvážlivců a jedna odvážlivkyně, kteří byli letos nově motivovaní i finanční prémií ve výši 1 500 korun. Soutěž měla dvě kola – v tom prvním bylo cílem lávku přejet a ve druhém se pak rozhodovalo o vítězi. Tím se mohl stát ten, který ji přejede nejpomaleji. Přejet lávku zvládlo sedm borců, ve druhém kole pak jen čtyři, kdy nejlepším byl David Blažek ze Zlína, který lávku zvládl za 8,3 sekund.

regata lavka
Jožin z bažin musel znít celým okolím

Ivan Mládek & Banjo Band není zdaleka jen o hudbě. Ivan Mládek je skvělým vypravěčem a jeho humor je blízký snad všem, což dokazovaly usměvavé tváře všude kolem. Než se objevila Lenka Šindelářová (Včera večer u sila) zazněly například písně Linda, Láďa jede lodí nebo Jez. Když jsem já sloužil pak zpívala a různě komolila Lenka Plačková. „Tuhle písničku jsem napsal po návratu z Ameriky. Mně se tam líbilo. Asi protože jsem tam celý život chtěl zdrhnout,“ uvedl píseň Nu Nu Nu Ivan Mládek. Chvíli na to pronesl: „Tak my vám toho Jožina zahrajeme“ a pustil se do toho spolu s celým davem. Jejich vystoupení nenechalo nikoho klidným, bylo parádní a strašně rychle uteklo.

Z playlistu: Linda, Láďa jede lodí, Zlá baba, Kousavá, Jez, Včera večer u sila, Medvědi nevědí, Když jsem já sloužil, Heč, heč, heč, Nu Nu Nu, Japonci v Jablonci, Prachovské skály, Jožin z bažin, Rychlík jede do Prahy, Zobali vrabci zobali

Chinaski – kapela zpívající o lásce

Na Chinaski se těšila velká spousta lidí – před pódiem začalo být pěkně dusno. Krátce po osmé se kluci objevili a začali vypalovačkami z poslední desky Rockfield: Milion dolarů, Každý ráno, Láska a hvězdy. „Ano, jsme ta kapela zpívající o lásce,“ vtipkoval Michal Malátný. Dav se rozjel s písní Vedoucí a hlavně starou věcí s názvem Punčocháče, kterou navzájem vyřvávali muži (kdybych to věděl, že je to poprvé, tak bych tolik nepospíchal) a ženy (kdybys tolik nepospíchal, sundala bych si punčocháče). Nechyběly ani klasiky v čele s Dobrákem od kosti, Tabáčkem nebo 1970. Konec patřil seriálovému Vínu a na rozloučenou se spokojeným posluchačům se areálem nesla 1. signální.

Z playlistu: Milión dolarů, Každý ráno, Láska & hvězdy, Hlavolam, Zadarmo, Vedoucí, Stížnost, Dobrák od kosti, Vrchlabí, Punčocháče, Tabáček, 1970, Stejně jako já, Drobná paralela, Víno, 1. signální

Tečkou za příjemnými dvěma dny bylo překvapení v podobě šálových akrobatů a především tradiční ohňostroj uvedený mimem, což dohromady nenásilně završilo tématiku cirkusu.

regata posledni

Holešovská regata 2015
Datum: 19 a 20. 6. 2015
Místo: areál zahrad zámku Holešov
Pořadatel: Agentura Velryba
Učinkující: Chinaski, Ivan Mládek a Banjo Band, David Koller a Band, Mig 21, Gipsy.cz, Mňága a Žďorp a další
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: autorka článku, Agentura Velryba


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro herce je největší trest, když nehraje, anebo hraje málo a malé role, říká Naděžda Chroboková-Tomicová

nadezda perexFilmové, respektive televizní publikum, si ji může pamatovat z filmu Nuda v Brně nebo nejnověji ze snímku Rudý kapitán, ze seriálů Strážci duší a Ordinace v Růžové zahradě. Avšak mnohem výrazněji na sebe Naděžda Chroboková-Tomicová upozornila nejednoznačnou pos...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Pavel Stehlík – Do Temnoty

Do temnoty 200Kniha Do Temnoty není jen, jak titulní stránka napovídá, zpovědí českého vojáka v Afghánistánu, ale statečnou bitvou s těžkou bezmocí a umíráním po návratu domů. Autor seznamuje čtenáře se svojí životní cestou hovorovým až slangovým style...

Divadlo

Společenstvo vlastníků ukazuje přehlídku typických Čechů

spolecenstvo vlastniku 200V rámci festivalu Setkání Stretnutie do Zlína přijelo také pražské Divadlo Vosto5 se svou hrou Společenstvo vlastníků. Letošní ročník se nesl v duchu biografií, ale také tématu „co dnes znamená být jiný“, což se v n...

Film

Spider-man: Homecoming

spider-man200Dlouho očekávaný v pořadí již šestý návrat Spider-mana na filmová plátna je po 3 letech konečně zde. V únoru roku 2015 uzavřely Marvel Studios a Sony smlouvu, týkající se postavy Spider-mana a jejího užití ve filmech v produkci Marvel, čímž se...