Do Kroměříže přijede písničkářka Radůza se zbrusu novou deskou

Do Kroměříže přijede písničkářka Radůza se zbrusu novou deskou

Tisk

raduza perexJedna z nejvýraznějších hudebních osobností české scény nezahálí. Koncertní šňůra k vydání loňské desky Gaia, jejíž jednou ze zastávek bude v pondělí 18. května v 19 hodin i kroměřížský Dům kultury, zdaleka není u konce. V pátek 8. května vychází písničkářce další zajímavý počin – CD Marathon – příběh běžce, jenž v sobě propojuje knižní příběh a zároveň písně, které jej doplňují.

 

 

Radůza si tentokrát vybrala netradiční formu uměleckého vyjádření a propojila tak několik svých dovedností. Napsala knihu povídek tvořících souvislou dějovou linku a ke každé z nich napsala i píseň. Vznikl tak jakýsi „knižní muzikál“ neboli „chansonetto“, jak nazvala nově vzniklý útvar.

„Formu nového projektu vystihuje nejlíp slovo spojující šanson a romaneto,“ vysvětluje písničkářka. „Podnětem ke vzniku byl pocit bezmoci nad vzrůstajícím násilím ve světě, nad nepoučitelností člověka a to právě v roce, kdy si připomínáme sedmdesáté výročí konce druhé světové války.“

Autorka popisuje příběh člověka procházejícího nejrůznějšími historickými bitvami, včetně té u Marathonu v roce 490 př. n. l., která také dala knize název. Dějová osa končí v Sudetech na přelomu let 1945/46, kde vrcholí jeho humanistické a protiválečné vyznění a připomenutí toho, že bez ohledu na to, na které straně bojové linie se ve válečném konfliktu nacházíte, ztráty jsou bolestné pro všechny zúčastněné.

raduza 1

 

Marathon – příběh běžce vychází v autorčině vlastním vydavatelství Radůza Records jako CD a kniha dohromady, pro příznivce mluveného slova pak sama autorka namluvila všech šestnáct povídek jako audioknihu. Není to poprvé, kdy Radůza pracuje s mluveným slovem a hudební formou, podobně bylo koncipováno i její „pohádkové CD“ O Mourince a Lojzíkovi z roku 2008.

Zpěvačka, autorka, multiinstrumentalistka...

Hudba výsostně originální písničkářky vychází částečně z šansonu, ale největší díl inspirace čerpá Radůza z folklóru a nálady městských "odrhovaček", které v jejím syrovém podání nabízejí nečekané hudební i textařské obraty. Řadí se tak silné generaci alternativní scény devadesátých let, která sklízí úspěchy jak na domácích pódiích, tak v zahraničí.

Pražská rodačka Radůza (ročník 1973), která je zpěvačkou, multiinstrumentalistkou a autorkou hudby i působivých textů, začínala s převážně bluesově zabarveným repertoárem. Bylo jí dvacet, když jí objevila Zuzana Navarová, která ji vzápětí představila širokému publiku. Poté začala Radůzina spolupráce s kapelou Nerez, která trvala dva roky.

V devadesátých letech vystoupila jako předskokan pražských koncertů Suzanne Vegy nebo Mikea Oldfielda, doma pak spolupracovala se skupinami Marsyas a Abraxax a kytaristou Michalem Pavlíčkem. Od ledna 1999 vystupovala také v rámci Cabaretu Václava Koubka v Jazz clubu Železná.

raduza 2

 

V roce 2001 dokončila studia na pražské konzervatoři, kde absolvovala studium skladby duchovní kantátou, kterou natočil Český rozhlas. V témž roce vyšlo její debutové album Andělové z nebe. Radůza je autorkou scénické hudby k představení Století touhy (Divadlo Archa), Lišák a Baron z Hopsapichu (Divadlo v Celetné - Spolek Kašpar), Tři sestry (Dejvické divadlo), Romeo a Jana (Divadlo v Řeznické) a Tanec na konci léta (Slezské divadlo Opava). Vedle toho spolupracovala také s kapelami Cymbelín a Jablkoň.

Rok 2003 přinesl Radůze ocenění v podobě tří sošek zlatých Andělů, které jí udělila Akademie populární hudby v kategoriích Zpěvačka roku, Objev roku a Folk & Country. Její album ... při mně stůj bylo oceněno Zlatou deskou. V roce 2004 získala Radůza ocenění v anketě Český slavík jako Skokan roku. Od té doby vydala Radůza další alba, která se nejen dobře prodávala, ale byla také ceněna kritikou.

Zpěvačka se objevila také ve filmu Kráska v nesnázích (2006) režiséra Jana Hřebejka. O rok později vyšel záznam jejího koncertu nejen na CD Vše je jedním, ale rovněž na DVD Půjdu, kam chci, které režírovala Olga Špátová. DVD je přitom doplněno dokumentem a řadou bonusů. Jde o velmi zdařilý počin, protože Radůzina největší síla je právě v živém vystupování.

raduza v kromerizi

 

Do Kroměříže dorazí Radůza společně s doprovodnou kapelou ve složení Josef Štěpánek (kytary), Jan Cidlinský (baskytara, housle) a David Landštof (bicí). V koncertním repertoáru budou písně notoricky známé z ocěňovaných alb …při mně stůj nebo V hoře, ale i novějších – Miluju vás, Ocelový město či poslední, z roku 2014, Gaia. To se také velice záhy dostalo na špičku prodejního žebříčku, který sestavuje IFPI a na předních místech se drží doposud.

Jan Dušek, Robert Rohál

Foto archiv autorů

www.dk-kromeriz.cz

http://www.raduza.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přečtu kolem pětačtyřiceti knih za rok a nejradši mám šálek dobrého kakaa

Vrata3Vratislav Šálek patří mezi výrazné osobnosti magazínu Kultura 21, pro který pilně pracuje již řadu let. Jeho hlavní pracovní náplní je komunikace s nakladatelstvím a zprostředkovávání knižních výtisků k recenzi. Co na sebe v rozhovoru prozradil?

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Máte rádi krimi a povídky? Pak si nenechte ujít Tři opice

tri opice 200V nakladatelství Kalibr vyšla sbírka kriminálních povídek s názvem Tři opice od Davida Urbana. Rozhodně se po této útlé knize podívejte!

 

...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru komedie Splašené nůžky

splasene nuzky200První inscenací roku 2024 Městského divadla Mladá Boleslav bude v pátek 16. února divácky osvědčený titul Splašené nůžky. Stovky repríz po celém světě dokazují, že tento kus má své kouzlo tak jako žádný jiný – už proto, že nikdy není st...

Film

Přehlídka španělsky mluvených filmů začala v Praze a skončí v Hradci Králové

La pelicula perexJako každoročně se i letos v druhé půli února vynořila LA PELÍCULA, přehlídka španělských mluvených filmů (película = film), což obnáší díla nejen ze Španělska, ale i ze španělsky mluvících zemí americkýc...