36 Crazyfists – emocemi napěchovaná hudba z Aljašky

36 Crazyfists – emocemi napěchovaná hudba z Aljašky

Tisk

craz 20Je až s podivem, že některé kapely mohou existovat dvě dekády a stejně si v našich zeměpisných šířkách nenašly širší posluchačskou obec. Obávám se, že podobný osud má i čtveřice původem z daleké Aljašky, alternativci 36 Crazyfists. Třeba se to tímto článkem krapet změní a někdo v nich najde zalíbení…

 

 

 

Čtyřčlenná banda se zformovala koncem roku 1994 na Aljašce, nyní působí v americkém Oregonu. Sestava je poměrně neměnná: Brock Lindow – zpěv, Steve Holt – kytara, Mick Whitnes – basa, Kyle Baltus – bicí. Jejich hudba je směsicí metalcoreu, nu-metalu a alternativní rockové hudby. Kdo má rád procítěné i řízné a hravé kytarovky a charismatický vokál, ten je na správné adrese.

CRAZYFIST 2

 

Za dobu své existence vydali sedm studiových alb: In the Skin (1997), Bitterness the Star (2002), A Snow Capped Romance (2004), Rest Inside the Flames (2006), The Tide and Its Takers (2008), Collisions And Castaways a nyní Time And Trauma (17. 2. 2015).

Poznávacím znamením téhle kapely jsou nezaměnitelné kytarové melodie a typický melodický vokál Brocka Lindowa. Prostě příjemná muzika, která si nehraje na něco, co není. Minulé album mě ani zdaleka neoslovilo tolik jako Time And Trauma. Jako vždy z jejich hudby vyvěrají pocity, nyní hlavně zlost a bezmocnost. Zpěvákovi zemřela matka a toto album představuje jakousi rozlučku s ní.

Výborný otvírák Vanish zabrnká na strunu kytarového souznění a nabízí nám předzvěst věcí, které přijdou. Je vidět, že hudebně dospěli. Rychlejší a vzteklý náboj nese 11.24.11. Nejkratší, nejrychlejší a snad i bezstarostná písnička je Lightless. Ta se také nejvíce podobá minulé tvorbě. K Also Am I se můžete podívat na vydařený videoklip.

Silencer ukazuje naléhavější tón a nemilosrdně rezonuje v hlavě. Na mě zapůsobil z celého alba nejvíc. Naopak nejméně mě potěšila skladba Swing the Noose, která nepřináší žádné osvěžení, nic nového. Závěrečná Marrow je výrazně nejdelší skladbou (5:52) a hostuje zde zpěvačka Rebecca Duin. Dostaneme se do poklidnějších vod, nicméně jde o důstojné rozloučení se s deskou.

36 Crazyfists vytvořili další skvělé emocionální kytarové album. Písně rozhodně nejsou unylé a jednotvárné, sic textově bych album zařadila jako konceptuální – jelikož se potýká s myšlenkou smrti a odchodu z tohoto světa. Křehkost bytí v podání 36 Crazyfists snad potěší nejednoho hudebního posluchače.

Time And Trauma
Interpret: 36 Crazyfists
Žánr: alternativní metalcore
Skladby: 01. Vanish, 02. 11.24.11, 03. Sorrow Sings, 04. Lightless, 05. Time And Trauma, 06. Also Am I, 07. Translator, 08. Silencer, 09. Silvers, 10. Swing the Noose, 11. Gathering Bones, 12. Marrow + deluxe verze 13. Edge of the End, 14. I Erase
Stopáž: 52:26
Vydavatelství: Spinefarm Records
Hodnocení: 88 %

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Jaroněk: Starý lovec už jen tak bezmyšlenkovitě do všeho nekouše

Jaronek zralok perexCo si mnozí z nás představí, když se řekne ,,velký bílý ŽRALOK“? Hádám, že jste si právě vybavili nezastavitelného zabijáka, nejen díky filmu ,,Čelisti“ obecně vžitý předsudek. Nemám pravdu? Tito tvorové ale za svou robustnost ne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Lékař vyvrací stoletími opředený mýtus - X vs. Y

lepsi polovicka 200Slabší pohlaví, slovní spojení, které po staletí popisuje ženu. Spojení, které mě udivuje, protože už jen to, co žena musí zvládnout během těhotenství a porodu, rozhodně není pro slabochy. Přesto se tato náročná úloha bere jako samoz...

Divadlo

Pětatřicátý ročník festivalu Mezinárodní týdny tance proběhne on-line

mezinardodni tydny tance 200Pětatřicátý ročník Mezinárodních týdnů tance, nejstaršího festivalu současného tance ve střední Evropě, proběhne pouze ve virtuálním prostředí. Pořadatel festivalu, konzervatoř Taneční centrum Praha, rozhodl, že ...

Film

STALO SE: může se to stát i ve skutečnosti?

altStalo se je celkem nový a dost zajímavý film. I když na něco podobného by šel třeba s holkou do kina asi jenom úchyl nebo někdo, kdo si nepřečetl pořádně o čem to bude.

...