ŠKWOR se nenechá srazit na kolena

ŠKWOR se nenechá srazit na kolena

Tisk

skwor 200Ve zlínském klubu Masters of Rock Café bylo první březnový pátek černo. Konal se tu totiž koncert patnáctileté bandy Škwor, která se tu zastavila v rámci „S/L Tour 2015“ a ukázala, že se nemá za co stydět.

 

 

S sebou si Škwor vzali skupinu WAIT z Hradce Králové, která se dala dohromady v roce 2008. Jejich hlavními členy jsou Ivan Kučera (autor písní a aranží) a zpěvačka Alena Drtinová, které doplňuje kytarista Pavel Herynk, bubeník Jaroslav Samek a mistr samplů Jan Hnátek. Na konci loňského roku vydali debutové album s názvem „Wait for me“.

Svou hudbu označují jako crossover-rock a na poslech tak byla těžko zařaditelná a nejvíce připomínala Guano Apes. Zpěvaččin projev mi ke kapele příliš neseděl – až jsem měla dojem, že by kluci chtěli hrát něco mnohem tvrdšího. Ale nějaké to zlato v hrdle Alena měla, jen ho nechat dozrát a pořádně využít ve prospěch celé kapely. Ve Zlíně WAIT dostali poměrně velký prostor a ukázalo se, že se Češi konečně naučili chodit na předkapely

Petr Hrdlička, Leo Holan, Tomáš Kmec a Martin Pelc neměli v plánu nechat své fanoušky čekat, a proto spustili svou řežbu o několik minut dřív. Jako první pecku zvolili představovací „Tak to jsme my“ a rázem měli dav na své straně. Zpěvák Petr Hrdlička se po písních jen usmíval a děkoval a pak už ho i tato malá konverzace přestala bavit a radši vše dával do zpěvu.

SKWOR 04

Turné mělo název S/L Tour 2015, což odráží poslední album Sliby a lži. Z něho zaznělo mnoho písní, některé oproti loňskému roku i nově, například Popel popelu nebo To jsem já. Fanoušci už je měli naposlouchané, chytali se, zpívali a užívali si to stejně jako kapela.

Ani ne po 20 písničkách Petr Hrdlička pronesl, že „už je to pomalu konec“, ale to by si nikdo nenechal líbit, i když hity jako Vyvolenej, Nebuď debil nebo nové Vlci v koutě a Hlídej ten ráj, už zazněly. Pro mě byla velmi silná píseň Splín z alba Sečteno a podtrženo (2009), která mi i se svým textem („černý díře lížeš rány svý/jak zvíře v koutě sám/v dobrý víře měl jsi plány svý/ten sen se rozplývá“)dlouho rezonovala v hlavě.

Každá kapela má nějaké songy, které jsou s nimi těsně spjaty a na koncertě při nich úplně všichni ožijí. Jako mávnutím kouzelného proutku jsou všechny ruce nahoře a najednou slyšíte chorál, o němž se vám nezdálo. U Škwor to je hymna Sraž nás na kolena (v originále "Shout" od Tears For Fears), která je vždy jedinečným zážitkem a dokazuje, že Škwor mají na české scéně své jedinečné místo a pak také rozlučková Mý slzy neuvidíš.

Koncert velmi rychle utekl a ve fanoušcích doznívala akustická pohodovka Síla starých vín i výše zmíněná akutní Mý slzy neuvidíš a nikdo neměl na co nadávat, právě naopak.

SKWOR 02

Škwor S/L Tour 2015
Interpreti: Wait, Škwor
Žánr: rock/metal
Playlist: Tak to jsme my, Za barevným sklem, Vyvolenej, Splín, Celebrity, To jsem já, Nebuď debil, Vlci v koutě, My nejsme zlí, Hlídej ten ráj, Ty lhát mi smíš, Kámen, Sama, Může se stát, Popel popelu, Střepy, Poslouchej, Rychle žít, Sraž nás na kolena, Rabujem, Sliby a lži, Ráno, Stíny a mráz, Pohledy studený, Síla starých vín, Mý slzy neuvidíš
Datum a místo konání: 6. 3. 2015 – Masters of Rock Café Zlín

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: skwor.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miroslav Macek: „Smích je nejlepší obranou bezmocných proti moci.“

miroslav macek 200Přinášíme vám rozhovor s bývalým politikem a v současné době oblíbeným spisovatelem Miroslavem Mackem. Nedávno mu vyšla kniha Tři muži v automobilu, prorazil s pokračováním Saturnina a brzy mu vyjdou další zajímavá díla. Nechte se ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Hlas pro vraha – tajemství odkryté po desítkách let


hlas uvodkaCo když se v běhu svého života dozvíte zásadní fakt o tom, že co jste považovali za pravdu, tak úplně pravdou není? Že žena, kterou považujete za svou matku, vaší matkou není? O to horší situace je, když musíte čekat desítky let na odkrytí ...

Divadlo

Zničující a krutá láska na Větrné Hůrce

Vetrna hurka perexKdyž Kateřina a Heathcliff společně vyrůstali, slíbili si na svobodných úpětích Větrné Hůrky věčnou lásku. I když byl Heathcliff jen nalezenec, kterého do domu přivedl Kateřinin otec, aby se o něj postaral, Kateřina v tom nevid...

Film

Masová média kolem nás i v nás


media200Již v druhém, přepracovaném vydání se ke čtenářům dostává kniha MASOVÁ MÉDIA. Jan Jirák a Barbara Köpplová ji pojali jako učebnici, kterou uspořádali do pěti přehledně rozčleněných kapitol, opatřených množstvím krátkých podkapitolek věnovaných ...