Klan Cavalera útočí již po třetí!

Klan Cavalera útočí již po třetí!

Tisk

Cavalera 200Poslední říjnový den roku 2014 vydala kapela, za níž stojí slovutné bratrské metalové duo Max a Igor Cavalerovi, Cavalera Conspiracy, své třetí album - Pandemonium. Jak se jim to povedlo, se dozvíte v článku, a nejen to.

 

 

Kapela Cavalera Conspiracy vznikla jako projekt bratrů Cavalerových v roce 2007, po téměř desetileté odmlce, kdy spolu bratři nepromluvili ani slovo. A ta doba se projevila v hudbě – má svěží nádech, je agresivní a slyšíme, že ji dělají opravdu s chutí. Sestava se často měnila, nyní je taková: Max Cavalera – zpěv a kytara; Marc Rizzo – kytara; Nate Newton – basa a
Igor Cavalera – bicí a perkuse. Na kontě mají tři alba: Inflikted (2008), Blunt Force Trauma (2011) a novinkové Pandemonium(2014).

Úvodní pecka na zahřátí, Babylonian Pandemonium, nabízí vskutku babylonskou změť. A svou mrštností a nefalšovaností patří mezi mé favority na albu. Udává celkový směr alba, jedná se až o rychlý grindcore. A na mocný eponymní výkřik se jen tak nezapomíná! Bonzai Kamikazee se nese v podobném duchu. Svižné, rychlé a nekompromisní. Scum, nejkratší kousek (2:29), mi oproti ostatním písničkám přijde jaksi jednodušší, jakoby bez struktury.

Cavalera


I, Barbarian přináší hluboký řev, splašené bicí a řezný styl kytarových strun. Hlavu ničící záplava muziky jako z dob, kdy Cavalerovi začínali. Opravdový klenot. V Cramunhao je to snad soutěž v tom, kdo dokáže hrát rychleji. Zde si můžeme vychutnat příjemné kvílení kytary v podání mága Marca Rizza. Apex Predator ze začátku připomene feeling trashe ze staré školy. Celkově je to nadupaný song, který rozdmýchává vášně svým sborově vyzpívaným názvem. Insurrection nabízí jisté zpomalení, i když bicí se vyřádily pěkně. Zde mi však kytarové vyhrávky přijdou až moc okaté a dlouhé, a tím pádem rušivé. Not Losing the Edge disponuje zajímavým intrem, které někoho může nudit, jiné však překvapí kreativitou. Záleží na daném posluchači. Pomalejší tempo a zvolnění však nic neubírají na tvrdosti. Father of Hate přinese valivé tempo, avšak jinak nijak neoslní. Silná píseň The Crucible kombinuje zdánlivě nekombinovatelné zvuky – zpomalení a zrychlení, a neokoukané vokály basáka Natea Newtona to taktéž pěkně osvěžily a ozvláštnily. První bonusovka Deus Ex Machina nabízí groove směs rychlosti a zběsilosti. Závěrečná píseň Porra překvapí perkusemi – nezbytným elementem návratu zpátky ke kořenům. Moc pěkný brazilský výstřelek na závěr!

Nemůžu si pomoct, ale musím konstatovat, že CC jsou jako víno – čím déle v hudebním byznysu, tím lepší. Taky mám pocit, že z této desky cítím vliv Nailbomb, což je jeden z dávných projektů Maxe. Rychlost a agrese světem vládne a o této desce to platí obzvlášť! Příznivcům nemainstreamové hudby, nezahlcené dnes tolik moderní elektronikou, zaplesá srdce nad touto smrští nefalšovaného metalu.

Název nosiče: Pandemonium
Interpret: Cavalera Conspiracy
Žánr: trash/grind metal
Skladby: 01. Babylonian Pandemonium, 02. Bonzai Kamikazee, 03. Scum, 04. I, Barbarian, 05. Cramunhao, 06. Apex Predator, 07. Insurrection, 08. Not Losing The Edge, 09. Father Of Hate, 10. The Crucible, 11. Deus Ex Machina, 12. Porra
Stopáž: 51:06
Vydavatelství: Napalm Records
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: internet

( 2 hlasů )

www.cavaleraconspiracy.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Adamem Chroustem

chroust 200Nedávno vyšla dlouho očekávaná biografie Dr. Miloslava Stingla (* 19. prosince 1930, Bílina), českého cestovatele, etnografa a spisovatele. Jde o naprosto výjimečného muže s pozoruhodnými zážitky a zkušenostmi. Například zažil blokádu Kuby, mlu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Mám, co jsem si zasloužil

gottw perex„Mám, co jsem si zasloužil.“Poslední slova Rudolfa Slánského jsou pravdivým a mr...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti v Praze, Brně a Bratislavě začínají, Ostrava zatím s otazníkem

shakespearovske slavnosti200V tomto týdnu se měly rozeběhnout Letní shakespearovské slavnosti na všech svých scénách v Česku a na Slovensku. Překotná rozhodnutí v Moravskoslezském kraji však aktuálně ostravskou část zastavily, další vývo...

Film

Dvojí tvář Jima Carreyho v Masce
ImageFilm Maska byl ve své době (1994) opravdovým hitem. Kombinací zvláštních a dost vtipných obličejů, které umí dělat tak dobře snad jen Jim Carrey, a počítačové grafiky se z ušlápnutého bankovního úředníčka stal...