Poláci Decapited nás zaříkávají krvavou mantrou

Poláci Decapited nás zaříkávají krvavou mantrou

Tisk

Decapitated Blood MantraNaši polští sousedé Decapited vydali koncem září 2014 svou šestou desku. Proč by jí měli nejen fanoušci death metalu, ale i ostatních žánrů extrémní hudby, dát šanci a poslechnout si ji? To a mnohem víc se dozvíte v následující recenzi!

 

 


Je to až k nevíře, ale kapela Decapited se dala v Polsku dohromady už v roce 1996, kdy ji založila parta mladých nadšenců. Záhy si vydobyli v metalové komunitě respekt díky svému technicky pojatému death metalu. Štěstí jim však nepřálo – v roce 2007 jejich tourbus boural a následkem toho bubeník zemřel a zpěvák upadl do komatu. Kapela to však nevzdala a dala se znovu dohromady. Funguje v následujícím složení: Wacław "Vogg" Kiełtyka – kytary a harmonika; Rafał "Rasta" Piotrowski – zpěv; Paweł Pasek – basa a Michał Łysejko – bicí. Za dobu své existence vydali jen šest alb: Winds Of Creation (2000), Nihility (2002), The Negation (2004), Organic Hallucinosis (2006), Carnival Is Forever (2011) a novinka Blood Mantra (2014).

První musím pochválit obal alba, který je velmi sugestivní a skvěle vystihuje náladu celé desky. Na svědomí ho má polský umělec Łukasz Jaszak. Blood Mantra nabízí 9 písní, které se velmi liší jak stopáží, tak formou, obsahem. Jedno mají však společné – jsou skvěle řemeslně zvládnuté a svěží, přitom nejde říct, že nejsou tvrdé.

decapitated

Úvodní Exiled In Flesh se nese na vlně očekávání a spolu s ní k nám zavane temné deathmetalové tóny. Zkrátka kvalitní rozjezd na úrovni. Druhá písnička s nejdelším názvem má nejkratší stopáž (2:31) a taky je to rychlá pecka, v níž hrají prim bouřlivé bicí, ale i extrémně laděné vokály. I zde najdeme prvky experimentování – třeba vyhrávky v půli písničky. Veins se ukazuje jakoby do klidu hozená písnička, z počátku rádiově líbivá a nepadnoucí do škatulky death metal – ale spíše moderní technický metal. Nenudí, překvapí kreativitou a odvahou zkoušet nové věci. Z rychlosti ale skočíme až do melancholicky pomalé nálady a to se mi tu moc nehodí. Střídání pasáží nicméně chválím. Titulní píseň hodnotím jako velmi zdařilou a úžasně strukturovanou. Nebojí se zkoumat to, co nese nálepku „experimentální hudba.“ Mým favoritem je písnička Nest se svým ostrým, pocitově vtíravým a tísnivým feelingem. Dokonale sekané bicí á la Fear Factory. Perfektně se zde ale snoubí harmonie i melodie. Úvodní bubenická minuta a něco u písně Instinct je až extatická. Pochodový ráz já ráda. Kytarová sekce je skvěle sladěná, jen při zklidnění je možná melodie až příliš.

Nejdelší song Blindness (7:38) se předvede pomalým přívětivým rozjezdem, který znamená klid před bouří. Uhrančivá hudba, která nesází na rychlost, ale na um a propracovanost. Melancholicko instrumentální Red Sun posluchači nic moc neřekne. Řekla bych, že až vyšumí do ztracena. Závěrečná skladba Moth Defect překvapí explozivní náruživostí. Krom rychlosti zde exceluje technika a zakomponování skvělého riffu do melodie.

Death metal dokáže být občas jen těžko uposlouchatelný, ale u Decapited to vůbec nepřijde. Je to jako svěží vánek experimentální tvrdé hudby, která se nebojí být jiná a inovativní. Nový bubeník kapele rozhodně přidal na síle. Líbí se mi, že nehrají pořád to jedno samé dokola – ale experimentují, prokládají brutální pasáže s těmi pomalými, až snovými.

Decapited nabízí poctivý death metal bez vytáček. Nesnaží se lidi vyždímat nějakým laciným šuntem, ale předkládá nám ryzí extrémní hudbu v té nejlepší formě a kondici. Jen mě mrzí, že nemají prostředky na to, prorazit ve světě, jako se to povedlo jejich souputníkům z Polska,Behemoth. Protože hudebně na to rozhodně mají! Přesvědčit se o tom můžete naživo na festivalu Brutal Assault.

Blood Mantra
Interpret: Decapited
Žánr: death metal
Skladby: 01. Exiled in Flesh, 02. The Blasphemous Psalm to the Dummy God Creation, 03. Veins, 04. Blood Mantra, 05. Nest, 06. Instinct, 07. Blkindness, 08. Red Sun, 09. Moth Defect
Stopáž: 45:58
Vydavatelství: Nuclear Blast, Mystic Production
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: internet

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj luxusní koníček

r„Kdyby mi někdo před pár lety vylíčil, kam všude se s fotoaparátem podívám, že budu kvůli focení vstávat před svítáním a dobrovolně vláčet batoh plný objektivů, vysměju se mu. Proč podstupovat takové nepohodlí, když je tolik jiných, kteří mi krásy světa zpros...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Nenechte se stáhnout Ke dnu

Ke dnu PEREXV Odeonu vyšel druhý román autorky Anny Bolavé s názvem Ke dnu. Ten volně navazuje na její prvotinu Do tmy, za kterou loni obdržela Magnesii Literu za prózu. I tentokrát jsou její šance vysoké…

...

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

Švédské drama zobrazuje téma nelegálních přistěhovalců po svém

deportace 200Filmový severský čtvrtek v Komorním kině Evald v Praze tentokrát zabrousil na téma ilegálních přistěhovalců ve Švédsku, kteří jsou ve filmu internovaní v odlehlém podivném stavení daleko od civilizace. Ponurou atmosféru dotváří hned v úvodn...