Když hudba dává křídla

Když hudba dává křídla

Tisk

lenay 200Trochu vzletět, trochu tančit, trochu kašlat na globálně šířený strach. To všechno si můžete dopřát při poslechu nového alba domácí zpěvačky Leny Yellow. Tucet písní vydaných pod názvem Positivity se vás pokusí alespoň na chvíli přeladit.  

 

Řekne se „pop“ a leckdo se pohrdavě ušklíbne. V případě některých umělců opravdu není o co stát. Naštěstí existují i ti druzí. Řekněme vkusnější. Troufám si tvrdit, že právě Leny Yellow (civilněji Lenka Jankovská) patří mezi tvůrce a interprety, kteří si zaslouží pozornost. Ostatně – kdo z vás se někdy potkal s tvorbou vokální skupiny Yellow Sisters, ten ví, s kým má tu čest.

Zpěvačka vybavená soulovým a jazzovým cítěním se aktuálním sólovým počinem pustila do velkého dobrodružství. Jízda po středoproudé hudební dálnici je riskantní už proto, že hrozí ztráta identity, rozplynutí se v šedivém průměru.  Šťastné spojenectví se skladatelem Tomášem Sýkorou (klávesové nástroje) však celou záležitost posouvá na zcela jinou úroveň. Zásluhu na tom nepochybně mají i další muzikanti, kteří se podíleli na zrodu alba – konkrétně Adam Koller (bicí), Tomáš Fuchs (kytara) a Miloš Klápště (baskytara). Kapela skvěle šlape a její svěží projev je tou nejlepší obranou proti nudě.

lenay 1


Pokud je album prezentováno jako „energická hudba s prvky afro-amerického soulu“- a ve výsledku tak skutečně působí, mají na tom podíl i někteří hosté, především vokalisté z bostonské Berklee College of Music. Jejich umělecký vklad je tím správným kořením, jehož účinky ocení nejedno funkové či jazzové ucho.    

Disk obsahuje hlavně autorské skladby. Ve dvou případech pak narazíte na předělávky - od britské skupiny Incognito (Beneath The Surface) a americké písničkářky Carole King (Only Love is Real), což lze považovat za projev úcty k hudebním vzorům a přiznání jisté inspirace. Za zmínku stojí fakt, že jedenkrát se Lena Yellow odhodlala k napsání českého textu, zpívá ho ve skladbě Odevzdávám.   

Spekulativně vzato, album Positivity zřejmě osloví spíše ženské než mužské publikum. Jestliže si ho škatulkujeme jako popové a zároveň umíchané s pomocí zajímavých vlivů, nutno poznamenat, že je určeno lidem s dobrým vkusem. Představme si posluchače, kteří se dobře cítí například v jazzovém klubu, na lodi, poblíž velké vody, na terase s dobrým výhledem na město anebo v rychlém voze se stahovací střechou. Lenny Yellow může zaujmout nejen tuzemské publikum. Její písně jsou srozumitelné všude tam, kde žijí otevření a mírumilovní lidé.  

A navíc, když poslucháte hudbu, která vám dává křídla a pocit chvilkové bezstarostnosti, není to marný špás.                 

Název:  Positivity
Interpret: Lena Yellow
Žánr: pop
Skladby:  1/ I Should Sing A Song – intro, 2/ Inner Child, 3/ Fever, 4/ Here I Am Again, 5/ Night 4 U, 6/ Ain´t Your G, 7/ Dont´t  Ask Me Why, 8/ Beneath The Surface, 9/ Locked, 10/ Only Love Is Real, 11/ Odevzdávám, 12/ I Should Sing A Song – outro
Stopáž: 45:48
Vydavatelství: Mot's Music, 2014   

Hodnocení:  85 %

Zdroj foto /obálka: www.bandzone.cz/lenayellow

( 5 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Smigmator: „Vydat album u Supraphonu je jeden z mých splněných snů.“

Jan Smigmator 200Jakoby tenhle zamotaný rok 2020, kdy se nám všem snaží rytmus i melodii vnutit koronavirus, vlil do žil Janu Smigmatorovi nějakou mimořádně dobrou transfuzi. Blýskavé pódium s reflektory a big bandem za zády, na jaké byl zvyklý ve ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Zr(o)ušený rok Michala Viewegha – nuda na Sázavě?

zruseny rok perexRok 2020 plný Covidu, roušek a často bizarních zákazů a opatření zanechal stopy snad na každém obyvateli naší planety. Informací o celosvětovém dění chrlí sdělovací prostředky denně spoustu, ale koho by bavilo číst stále dokola o...

Divadlo

Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo se propojí přehlídkou „Zaráz“

Zaraz200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherského Hradiště - to je Zaráz, přehlídka divadel Zlínského kraje. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly divadelní kritici, studenti divadelních škol a další divadelní n...

Film

Exkluzivní retrospektiva na dafilms.cz: FILMOVÉ SNY JANA ŠVANKMAJERA

Svankmajer200Streamovací portál DAFilms uvede v dubnu exkluzivní retrospektivu Jana Švankmajera. Diváci se mohou těšit na jeho slavné celovečerní filmy i méně známé krátké filmy. Kurátoři DAFilms získali unikátní soubor filmů, díky nimž mohou diváci poznat ...