Až tě paže mý ovinou - tiché návraty zpěvačky Aleny Tiché

Až tě paže mý ovinou - tiché návraty zpěvačky Aleny Tiché

Tisk

alena ticha  200Začátky kdysi populární zpěvačky Aleny Tiché, jejíž hity připomíná Supraphonline na speciálním digitálním výběru Až tě paže mý ovinou, jsou spojeny s Brnem. Tam kdysi začínala a tam i nyní žije. Kariéru ukončila v roce 1980,  tedy v době, kdy jí bylo šestatřicet let a její syn začal chodit do školy.

 

Přitom v dobách své největší slávy spolupracovala s renomovanými tuzemskými orchestry a špičkovými autory, na řadě koncertů v zahraničí vystupovala s Karlem Gottem. K jejím největším hitům patřily písničky jako Harlekýn, Med a cukr, Až tě paže mý ovinou, Láska je pes nebo slovensky natočené písničky Primabalerína a Ta-ra-ta-ting, ta-ra-ta-tong, kterou převzala z repertoáru francouzské pěvecké hvězdy Mireille Mathieu. Avšak písniček ve slovenštině nazpívala povícero (patří mezi ně i východoslovenská lidovka A ja taka dzivočka). Může za to pravděpodobně slavný brněnský kapelník Gustav Brom, který ji tehdy oslovil, aby s jeho orchestrem natočila písničku do slovenské televize.


"Bylo to tuším v roce 1967, kdy jsem tam pro televizní hitparádu natočila písničku Prvý krok, a vlastně i ve skutečnosti to byl můj první krok před slovenským publikem. Později jsem tam měla i řadu koncertů, na kterých mě doprovázela brněnská kapela Jazz-band-swing. Byla jsem na Slovensku jako doma," vzpomíná Alena Tichá, která loni oslavila sedmdesáté narozeniny. Poté, co skončila s profesionálním zpíváním, působila řadu let jako učitelka, nyní si užívá penze.

Alena Tichá se narodila 11. dubna 1944 ve Zlíně, ale potom se rodina přestěhovala do Nového Jičína, kde budoucí pop hvězda žila do svých devatenácti let. Už jako sedmiletá se začala učit hrát na klavír a vydrželo jí to v Lidové škole umění až do jejích čtrnácti let. S hudbou pokračovala i během studia na gymnáziu - nejdřív zpívala s malou skupinou složenou ze spolužáků a kamarádů, později s kavárenskou kapelou, která hrála k tanci při čajích o páté. Bylo jí osmnáct, když vyhrála finále soutěže Hledáme nové talenty, která proběhla v brněnském Rozmarýnu.

alena ticha 2


Po maturitě se dostala na Filozofickou fakultu UK v Olomouci, nicméně o rok později přešla na Pedagogickou fakultu MU v Brně, kterou absolvovala jako učitelka hudební výchovy a ruštiny. Nějakou dobu zpívala během učitelování, ale v roce 1969 pedagogickou práci opustila a dvanáct let se věnovala pěvecké kariéře.

"Musela jsem to tehdy rozseknout," říká Alena Tichá. "Kolikrát se stalo, že mě kapela dovezla po koncertu ve čtyři ráno ke škole, kde jsem si vsedě trochu pospala a pak šla učit. Chvíli to šlo, ale opravdu jen chvíli. A protože se mi v kariéře zpěvačky dařilo, začala jsem tuto profesi dělat naplno, i když jsem věděla, že se jednou k práci učitelky stejně vrátím."

Tak jako tak měla kliku na spolupracovníky. Zcela určitě ji obohatila spolupráce s Karlem Gottem a Orchestrem Ladislava Štaidla - právě v této konstelaci si začátkem 70. let zazpívala v Polsku, Bulharsku, Maďarsku, Německu a Sovětském svazu. Ve Zlatém slavíku byla v té době mezi deseti až patnácti nejoblíbenějšími zpěvačkami.

"Vzpomínám si také, jak jsem čtrnáct dní zaskakovala na turné právě v Sovětském svazu za nemocnou Hanku Zagorovou v kapele Karla Vágnera. Musela jsem se narychlo naučit její repertoár, což znamenalo kus odvahy," vzpomíná Alena Tichá, která právě Hanu Zagorovou porazila v tehdy ostře sledované anketě moravských pop interpretů Brněnský vrabec za rok 1971. Tehdy anketu vyhrála a stala se nejoblíbenější moravskou zpěvačkou, která byla hodně vidět i na televizní obrazovce. Dokládá to ostatně i řada klipů na Youtube.

alena ticha 3 singly


V první polovině 70. let byla vidět hodně v televizi, dokonce s ní byl natočen i televizní medailonek. V roce 1973 soutěžila s písničkou Kam  léto odlétá na festivalu Děčínská kotva. Nikdy neměla manažera, všechno si řídila sama. Nepolevila ani po narození syna Marka (1974). V té době spolupracovala také s Viktorem Sodomou a kapelou Františka Ringo Čecha, ale psali pro ni i autoři typu Ladislava Štaidla, Vítězslava Hádla, Jiřího Svobody,  Milana Drobného, Pavla Vrby, Jiřího Štaidla, Pavla Cmírala nebo Michala Bukoviče. Řadu nahrávek pořídila s předními orchestry Karla Vlacha, Václava Zahradníka nebo Josefa Vobruby.

Kariéru zpěvačky ukončila až v době, kdy její syn Marek šel do první třídy. Tenkrát se vrátila do školy i Alena Tichá. Začala znovu učit, ale především měla podstatně více času na rodinu. Že tím ovšem naše pop music přišla o jednu z nejpůvabnějších zpěvaček, není sporu.
Na jeviště a za publikem se vrátila jen na chvíli - když jí bylo padesát let, zazpívala si několik svých starých hitů v oblíbeném hudebním pořadu slovenské televize Repete.

Foto: archiv autora
 

www.supraphonline.cz/album/2872-az-te-paze-my-ovinou-nahravky-z-let-1968-1980

www.alenaticha.estranky.cz/clanky/zivotopis.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chci být užitečná tam, kde jsem a jsem ráda, že můžu opět zažívat atmosféru koncertů i zkoušek, říká zpěvačka Kateřina Bartoňová

katka200Příznivci zlínsko-otrokovické rockové skupiny GAIA už nějakou dobu vědí, že už tam nezpívá jen jedna, ale hned dvě zpěvačky. Tomu se říká luxus, zvláště, když obě „subrety“ spolu vycházejí, skvěle jim to zpívá a do vlasů si zatím nevjely. Naopak její hu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jeffrey Eugenides: Sebevraždy panen

200litKonečně jsme se dočkali. V říjnu vyšlo v nakladatelství Host další dílo jednoho z nejoceňovanějších amerických spisovatelů této doby, držitele Pullitzerovy ceny a autora knih Hermafrodit a Hra o manželství, které již v ČR vyšly a měly velký úspěch. Jedn...

Divadlo

Tady je svět normální

Skorapka perexDivadlo Metro v Praze na Národní třídě uvedlo jako svého hosta hru Skořápka polského autora Marcina Szczygielskiho v režii Luboše Fleischmanna a v podání Divadla Stochov.

...

Film

V hlavě je o zábavu postaráno

hlava200Film V hlavě (2015) je pro děti a dospívající, ale přitom tak dobře udělaný, že z něho nespustí oči snad nikdo, koho tohle téma zajímá. Dá se říct, že kdo se na film nepodívá nebo se nedodívá do konce, přijde o hodně.

...