Na Radosti – tóny, které vás obejmou

Na Radosti – tóny, které vás obejmou

Tisk

anet 200Nebudu vás napínat. Pro ty, co ještě neměli možnost slyšet nové album Anety Langerové - je naprosto okouzlující, a to se projevuje i v prodejních žebříčcích. Sice jsme na novinku čekali pět let, ale opravdu se to vyplatilo. Finální mix je znamenitým součtem emotivních tónů a poetických textů, které se vám vryjí pod kůži.

 

V průběhu tvoření nového alba, v rámci řady koncertů „Nahráváme“, jsem byla z ukázek nových skladeb trochu na rozpacích. Z prvního setkání s novinkami jsem měla pocit, že jde o poněkud divné country, což se ale nakonec naštěstí nepotvrdilo.

anet 2


Pokud nové album jen zběžně srovnáme s předchozím „Jsem“, je z prvního poslechu patrné, že (pop)rockový háv s výraznými elektrickými kytarami je ten tam, vládu převzal lyrický klavír a citlivé perkuse. Změna je zřejmě způsobená i tím, že na albu „Jsem“ spolupracovalo více tvůrců, ať už se jednalo o hudební nebo textovou stránku, sama Aneta se tam svou vlastní tvorbou nereprezentovala v takové zásadní míře, jako je tomu u nové desky Na Radosti. Jejím tvůrčím partnerem je Jakub Zitko a podle mě je to trefa do černého. Jednou skladbou se pak na albu prezentuje i Dorota Barová.

Jemnost skladeb, na kterých se podílel Jakub Zitko, byla pro mě velmi milým překvapením, jelikož ho mám spojeného především s tvorbou kapely MUFF, a pokud ji znáte, je vám jasné, že jde o něco diametrálně odlišného.

Svatá Kordula byla první vlaštovka z novinkového CD, hudebně blízká předchozímu albu. Následující singl Tráva už ale plně navozuje náladu Na Radosti. Dokazuje, že skladba může mít obrovskou sílu i bez „rachotu“, stačí ji klavír, smyčce a velmi efektní tympány, které se objevují jakoby z dálky. Na albu najdeme také hravé písně jako je Bříza, vzpomínku na dětství a rodný kraj, nebo Nevěsta, která v sobě sice nese těžké téma donucených sňatků, ale kompozičně je odlehčeně zpracovaná.

Zajímavým nápadem u Tragédie na vsi je unisono zpívané a klavírní melodie v refrénu. Jedinou skladbou, která podle mě neobstála v konkurenci dalších, je Slova z hor, ale sto lidí – sto chutí. Telefonický úvod u písně Divoká hejna je brilantní nápad, avšak konkrétní zpracování v rámci koncepce celého alba vyznívá poněkud hrubě. Moji osobní TOP trojkou jsou skladby Lehkost, Panna a Maják.

anet 1


Stejně jako píseň Dívka krásně vítá posluchače na albu, závěrečná Na Radosti zve k opětovnému puštění. Jako bychom v té písni slyšeli kousek Hany Hegerové. Třešničkou na dortu celému albu jsou snové fotky k bookletu, které dokreslují atmosféru jednotlivých písní.

Aneta i Jakub se na albu prezentují jako skvělí skladatelé a jsou i výbornými básníky. Zpěvačka zde také potvrzuje svou vyspělou tvůrčí osobnost, ne nepodobnou třeba Zuzaně Navarové nebo Radůze. Aby těch přirovnání nebylo málo, ve filmu Láska nebeská, ve scéně, ve které zní skladby Joni Mitchel, říká Emma Thompson svému manželovi, že Joni naučila jeho chladnou britskou ženu citům - já zase tvrdím, že Aneta Langerová je moje Joni.

Na Radosti
Interpret: Aneta Langerová
Žánr: Pop
Skladby: Dívka, Svatá Kordula, Panna, Tragédie u nás na vsi, Tráva, Maják, Bříza, Lehkost, Slova z hor, Divoká hejna, Nevěsta, Na Radosti
Stopáž: 47:04
Vydavatelství: Art Shock s.r.o.

Hodnocení: 98 %                

http://www.supraphonline.cz/album/91293-na-radosti

Zdroj foto Supraphon, Olga Špátová

( 9 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Bílý: Zapomínáme, že čas je cyklický

janbily perexKdyž jsem četla knihu Jana Bílého Živoucí kruh, poněkud jsem se tématu obávala. Už v prvních chvílích mne však neuvěřitelně nadchla a přečetla jsem ji na jeden zátah. Návrat do cyklického času se ukázal jako logická cesta duše, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Detektivové Artur a Bára pátrají již potřetí

big zbloudila-strela-quo-359028Už potřetí mají dětští fanoušci Kláry Smolíkové a Jiřího W. Procházky možnost přečíst si o dobrodružstvích detektivní dvojice Artura a Báry. Tentokrát dostala série Tajná dvojka A+B podti...

Divadlo

Jubilejní Ceny Thálie rozdány

thalie200V sobotu 21. března byly při slavnostním 20. ročníku uděleny Ceny Thálie za nejlepší umělecké počiny v roce 2012 a celoživotní mistrovství v daném oboru.

...

Film

Cesta na Měsíc znovu po 110 letech aneb pojďme 6. 9. 2012 na premiéru unikátního, dokumentárního filmu!

cesta na mesic plakatKdo by neznal obrázek měsíční tváře se zabodnutým projektilem v oku? Který z kluků nečetl román Julese Verna a kdo by neznal díla H. G. Wellse? A kdo by neslyšel o slavném ztraceném, zničen...