Z davu: něco pro přemýšlivé a hravé duše

Z davu: něco pro přemýšlivé a hravé duše

Tisk

Z davu 200Jsou kapely, které už roky tvoří a koncertují, mají na kontě několik alb, ale jejich známost je poněkud omezena. Do této kategorie patří také Z davu. Rakovnická parta, která se může pochlubit novou nahrávkou My z mraků.


„Řítí se mezi poli i podél skal/ ideály odpadávají/ vlak jede dál,“ zpívá se například v písni s názvem Mantinely. Zdá se, že k náhodnému posluchači promlouvá ten, kdo už pochopil mnohé.
Kořeny této hudební formace sahají do poloviny devadesátých let. Tehdy v Rakovníku vznikla skupina Ztraceni v davu. Neztratili se. Jen po čase zvolili kratší název, který používají dodnes. Na kontě mají dvě demonahrávky a šest alb. To poslední obsahuje osm písní a jejich poslech vám nezabere ani ne půl hodiny. Musíte však počítat s tím, že jednou a dost v tomto případě neplatí. Z davu netvoří muziku, kterou by bylo možné rychle zkonzumovat.  


Kam je vlastně zařadit? Toť oříšek! Na svých propagačních materiálech používají nálepku „moderní nepopulární hudba“, což svědčí o tom, že se neberou až tak vážně. Náhodný recenzent je nejspíš uloží do krabičky „alternativní rock“, tam se totiž vejde kdekdo a kdeco.


Při opakovaném poslechu je možné vysledovat spoustu vlivů z několika období dvacátého století. Převažují dva inspirační zdroje. Jeden očekávaný, tedy česká nová vlna, jejíž ozvěny jsou slyšitelné ve skladbách Krev a Modré náměstí – mimochodem v něm je zakomponována neskrývaná poklona legendární skupině Už jsme doma. Druhý zdroj inspirace je možná překvapivý, o to však ještě výraznější: ve většině skladeb se zjevuje duch zapomenutého seskupení C&K Vocal, potažmo starších písní Luboše Pospíšila. Subjektivně vzato, umím si představit, že by tyto písně skvěle fungovaly i v nástrojově skromnějším a „komornějším“ pojetí.  

Z davu


Kapela Z davu si v pestrém a početném obsazení (10 lidí) pohrává s aranžemi všech skladeb a hojně využívá dechovou sekci (trubka, ternosaxofon, trombón), která přináší energii. Vynalézavost je patrná v kombinaci vokálů a jistým příslibem pro další tvorbu je zpěv Báry Podané. Nelze samozřejmě pominout autorský vklad pianisty Leoše Janouška, uměleckého šéfa a jinak také učitele na rakovnické ZUŠ.


S hudbou, která má i přes svou pestrost nejblíže k rockovému šansonu, souzní texty písní. Jejich autoři nepoužívají slova jako výplň a patrně netvoří narychlo v restauracích či na zkouškách. Projevují se jako básnivé duše. I proto jsou jejich texty výzvou k opakovanému poslechu a přemýšlení. Co je jisté na první dobrou – kapela má ráda zvířata, přesněji řečeno kočky. Důkazy jsou hned dva: Prstem i poslepu, Kocourkova nemoc.


Hravost muzikantů smířených se svým osudem „omezené popularity“ ovšem nebrání tomu, aby se jejich písně nemohly dotknout pocitů, s nimiž zápasí třeba mnozí z vás.
„Život je modré náměstí utkané z pavučin/ fantazie, kde žije spousta bytostí – jakési parodie.“ (Modré náměstí).             
 
Název:  My z mraků
Interpret: Z davu
Žánr: alternativní rock  
Skladby:  1/ Krev, 2/ Prstem i poslepu, 3/ Mantinely, 4/ Polštářek, 5/ Solitér, 6/ Moře, 7/ Kocourkova nemoc, 8/ Modré náměstí
Stopáž: 27:32
Vydáno: vlastní náklad, 2014   
Hodnocení:  75 %


Zdroj foto /obálka: bandzone.cz/zdavu  

https://cs-cz.facebook.com/zdavu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Jirátová: „Program festivalu je zaměřený na INSPIRACI v mnoha oblastech.“

Jana Jiratova 200Od úterý 15. srpna se bude v Sušici konat festival Inspirace, který představí pestrou nabídku aktivit ze současné alternativní scény. Akce má být především inspirativní a nabídnout vedle zábavy i nové zážitky a vjemy. Více o festiva...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky

ryzce 900Cože je tato kniha? Kniha o ryzcích, fotoatlas ryzců nebo báječný receptář s voňavými recepty? Všechno dohromady. Jde o první knihu svého druhu u nás věnovanou pouze tomuto specifickému a u nás nedoceněnému druhu hub. Najdete tu fotoatlas 60 druhů ryz...

Divadlo

Slova místo kordů. Švandovo divadlo uvede českou premiéru nové adaptace Cyrana z Bergeracu

cyrano 200Diváky pražského Švandova divadla čeká v úvodu sezóny mimořádná divadelní lahůdka. Pouhých deset měsíců od světové premiéry v Londýně se dočkají nové inscenace přepisu slavného Cyrana z Bergeracu Martina Crimpa v režii Martina Františáka. Českého př...

Film

Eva Zaoralová se na celý život zasnoubila s filmem

altJe neuvěřitelné, že stále činorodá Eva Zaoralová (případně též Hepnerová), překladatelka, filmová publicistka a dlouhou dobu také umělecká ředitelka karlovarského filmového festivalu, se letos dožívá osmdesáti let. Na její poč...