Staré dobré Zuby nehty přinášejí nové Kusy

Staré dobré Zuby nehty přinášejí nové Kusy

Tisk

zuby 200Je to už patnáct let, co odplula jejich poslední loď a nyní se po kusech vrací do našich uší a duší. Dívčí (dnes už spíše dámská) skupina Zuby nehty nedávno vydala nové album s názvem Kusy, jež bude jako první pokřtěno v pražském Paláci Akropolis už za několik dní.

 

Celkem třináct kusů, díky kterým se vracím do svých dětských let, kdy hudba této skupiny zněla u nás doma celkem často, se opravdu vydařilo.

Najdou se, ztratí se, minou se, vrátí se… výstižně vypovídá o životě této kapely, která vyrostla z Plynu přes Dybbuk až po Zuby nehty a stále se oněch už sedmadvacet let drží zuby nehty svého starého dobrého osobitého stylu. Jejich nové písně tedy rozhodně nejsou noční můrou, ba naopak mají stále stejné kořeny, což jedině potvrzuje Paní VI, která už ovšem (po těch letech uždibování dortů) raději pořád zírá na bednu. Jejich nové album je možná i o touze vrátit se po dlouhé cestě domů, protože stále není pozdě a nic není ztracený i přesto, že smrt šplhá vzhůru. Člověk si musí říci - znova musíš znova a uvidí, že se znovu začne smát. Ale pak zase přijde jaguár a připomene, že krása střídá strach. Z tohoto koloběhu života nás možná vyvede vědomí toho, že za tímhle světem je ještě něco víc, a proto dneska (a samozřejmě ne jen dneska) vřele doporučuji nechat se unášet ve vlnách této hravé, poetické a krásné melancholické deprese, která dokázala (a to i tímto albem) obsáhnout život jaký je.

Nač tedy měnit vizáž a styl, nástroje a hudbu, když občas není od věci se zuby nehty držet toho, nač jsme zvyklí. Kusy přicházejí v podstatě pouze jen s novými texty, protože při poslechu tohoto alba se v duchu vracíme zpět, s úsměvem na rtech a se slzami v očích, a to jen díky stále mladým hlasům těchto čtyř dam (a jednoho muže), které nám tímto připomínají, že opravdu nic není ztracený, i když už punkový kabát vyměnily za ten poněkud klidnější.

zuby 1


 
Od průpovídek typu ale čert to vem tedy dívky utekly, král vyslal své vojsko, přišla dítka a nakonec odplula loď. Stalo se toho za ta léta opravdu hodně, ovšem tyto dámy (a pán) se rozhodli dát dohromady oněch třináct kusů, jimiž se vrací zpět. Již brzy vám to mohou dokázat naživo, a to v rámci křtu tohoto nového alba. Poprvé 30. října v Paláci Akropolis v Praze, po kterém bude následovat Brno a Bratislava. Tak přijďte na vlastní uši ochutnat staré kusy v novém kabátě - nebo spíš nové kusy ve starém?


www.facebook.com/zubynehty/photos_stream
www.noise.cz/zubynehty/

Indies Scope Records, 2014 (www.indies.eu)

KUSY
Interpret: Zuby nehty
Žánr: alternativní rock
Skladby: 1/ Kusy, 2/ Liščí, 3/ Noční můra, 4/ Paní VI, 5/ Bufáč, 6/ Pozdě, 7/ Líný tango, 8/ Struna praskla, 9/ Žižkov, 10/ Jaguár, 11/ Jedno, 12/ Dneska, 13/ Ve vlnách.
Stopáž: 35:56
Vydavatelství: Indies Scope, 2014
Hodnocení: 100% 

Zdroj foto: Facebook kapely

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chci být užitečná tam, kde jsem a jsem ráda, že můžu opět zažívat atmosféru koncertů i zkoušek, říká zpěvačka Kateřina Bartoňová

katka200Příznivci zlínsko-otrokovické rockové skupiny GAIA už nějakou dobu vědí, že už tam nezpívá jen jedna, ale hned dvě zpěvačky. Tomu se říká luxus, zvláště, když obě „subrety“ spolu vycházejí, skvěle jim to zpívá a do vlasů si zatím nevjely. Naopak její hu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

King v komiksu aneb Temná věž 2: Dlouhá cesta domů

temna vez200Komiksové vydavatelství Crew vydalo koncem listopadu grafickou verzi vysoce ceněné knižní série Stephena Kinga Temná věž, konkrétně druhý díl s podtitulem Dlouhá cesta domů. Od originálních knih se v tomto epickém příběhu odkloníme a je na pováž...

Divadlo

Recitál Marta se pro velký úspěch bude na Letní scéně Musea Kampa hrát také v září!

marta 200Zájem diváků o divadelní recitál k 80. narozeninám Marty Kubišové s přibývajícími reprízami neklesá, všechna červencová a srpnová představení jsou vyprodaná. Pořadatelé proto zareagovali na intenzivní poptávku po vstupenkách přidáním dalších termínů ...

Film

Svatba mezi citrony: Když rakovinu přece překonáme!

svatba mezi citronyPo filmu Lepší svět, oceněném Oscarem, přichází režisérka Susanne Bier s těžkou romantickou komedií, která splňuje všechny definice tohoto žánru, přestože se nebojí ani vážn...