Zuby Nehty: Jako bych to už někdy slyšel

Zuby Nehty: Jako bych to už někdy slyšel

Tisk

ZUBY nehty bookletZuby nehty, to je klasika. Bez nadsázky legendární dívčí (dnes už dámská) kapela po patnácti letech nahrála regulérní řadové album. Žádné vykopávky. Prostě nové Kusy. Pokud je vezmete za své, budete si muset přiznat, že cosi „starého“ stále žije.

 

 


Něco pro pamětníky… Dnešní teenagery to asi nebude moc zajímat, ale vězte, že bývaly časy, kdy živé koncerty dívčí kapely přinášely pobavení i nepřenosný pocit vzrušení. Vzpomínám na léta osmdesátá, na původní Plyn a navazující Dybbuk, z nichž pochází skupina Zuby nehty. Tehdy se mi líbila stylová škatulka „feministický punk“ - a zatímco popově orientovaní spolužáci poslouchali nejrůznější krasavice, já se dobře cítil blízko pódií, na nichž občas zahrály přidrzlé intelektuálky. Jejich muzika v tom šíleném bezčasí působila jako živá voda. Ale čert to vem.

„Jako bych to už někdy slyšela/ jako bych dýchala ten samý vzduch/ dějou se věci pořád dokola/ je to už spirála nebo stále kruh?“ (Struna praskla).

Na albu najdete třináct písní, které leckoho z pamětníků pocitově vracejí právě do zmíněných osmdesátých let, na koncerty v nezapomenutelném pražském Junior klubu Na Chmelnici. Není to však samoúčelné retro pro melancholiky očekávající nástup brzké demence. Zuby nehty jen dokazují, že „obyčejná písnička“ nepotřebuje nic víc, než působit pravdivě a přesvědčivě.

„Únava tíží tělo/ tolik by křičet chtělo/ vrátit jen trochu čas/ mít ještě možnost zas/ zavolat/ nic, nic, nic není/ nic není/ ztracený“ (Pozdě).

Je sice pravda, že zde budete marně hledat píseň stejně silnou, jakou jsou nesmrtelní Bílí ptáci (album Utíkej, 1993), ale to neznamená, že Kusy nenabízejí momenty, které si rádi znovu a znovu přehrajete. Nechybí tu například kontinuální skladba o ženském údělu, tentokrát pod názvem Paní VI. Za skrytý hit považuji Žižkov – za tak úžasnou předehru by se nemusely stydět i jiné mistryně alternativních proudů.

ZUBY nehty foto

Skupina Zuby nehty se na nejnovější nahrávce nestydí za své kořeny, přiznává tvůrčí stereotypy a přitom stále chytá za srdce každého, kdo miluje originální poetiku a hudební projev, který by se mohl zdát už dávno překonaný. Jestli vám to připadá záhadné, poslouchejte dál. Částečné odpovědi skrývají ty kouzelné písně.

„Odnikud nikam/ padaj slova/ hledám v nich smysl/ zkouším znova/ najít, co právě by padnout mělo/ aby se všechno už vyřešilo“ (Noční můra).

Kusy

ZUBYnehty

Interpret: Zuby nehty
Žánr: alternativní rock
Skladby: 1/ Kusy, 2/ Liščí, 3/ Noční můra, 4/ Paní VI, 5/ Bufáč, 6/ Pozdě, 7/ Líný tango, 8/ Struna praskla, 9/ Žižkov, 10/ Jaguár, 11/ Jedno, 12/ Dneska, 13/ Ve vlnách.
Stopáž: 35:56
Vydavatelství: Indies Scope, 2014
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto /obálka:  www.indies.eu

Zakoupit můžete ZDE: www.indies.eu/alba/2232/kusy/

Více info: www.kultura21.cz/aktualne/10337-zuby-nehty-album-kusy 

( 2 hlasů )


 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Největší úspěch pro mne je, že stále mohu malovat, říká Petr Polášek

petr polasek 200Petr Polášek nejen maluje, ale je také vidět. Můžete ho potkat na vernisážích, koncertech a také na společenských akcích, kde občas předává své obrazy. Je autorem portrétů mnoha slavných a známých osobností. Ale to je jen zlomek jeho tvo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Než se rozední, zbývá jim poslední tanec...

svitani nad savanou 200Hana Hindráková vydala další knihu Svítání nad savanou s podtitulem Než se rozední, zbývá jim poslední tanec. Její fanoušci nepřijdou o Afriku, ale mohou se těšit na více odpočinkové čtení.

Divadlo

Zemřel charismatický herec Tomáš Valík, hrdina pohádky O Janovi a podivuhodném příteli

 

tomas valik 200Po kratší nemoci zemřel ve věku nedožitých dvaapadesáti let 8. října v pražské nemocnici Na Bulovce známý herec Tomáš Valík. Na filmovém plátně debutoval koncem osmdesátých let minulého století, ...

Film

Pohltí nás Sociální síť?


altInternetová sociální síť je poměrně nová záležitost stejně tak jako stejnojmenný film, popisující zrození té nejpoužívanější – Facebooku. Příběh o Facebooku bude za tisíc let starý jako lidstvo samo. Nejde v něm totiž o přijetí n...