To všechno, co nelze vrátit

To všechno, co nelze vrátit

Tisk

Hradistan perexNa domácí scéně najdete několik hudebních těles, u nichž můžete mít jistotu, že vás nikdy neurazí. Pavlicův Hradišťan patří mezi ně. Přesvědčuje o tom i na nejnovějším albu nazvaném Vteřiny křehké. Ale pozor - dílo, které vyžaduje více než jeden poslech, není určeno lidem pouze konzumujícím. Zde je nutné vnímat a přemýšlet.


Album Vteřiny křehké obsahuje celkem patnáct autorských písní Jiřího Pavlici. Milovníky poezie jistě potěší, že duchovní otec celého projektu sáhnul i po dvou silných textech básníka Jana Skácela – Účtování na vesmírných kontech a Šťovíky u cest. Jejich interpretace se podobají vybroušeným diamantům. Vše je v nich tak, jak má být. I další texty kvalitou nezaostávají, například kousky z pera Michala Stránského zhutňují existenciální úzkost prostupující většinou skladeb.

HRADISTAN foto

„Když ona hrozny trhala/ vzpažené ruce na modlení/ hora si tiše zpívala/ o tom co bylo a co čas mění/ když ona hrozny trhala/ budoucí pravdy střapce plné/ ruce jí šťávou třísnily…“ (Když ona hrozny trhala).

Hudba Hradišťanu je dlouhodobě postavena na folklorních tradicích, vychází z odkazů předků a s pokorou v nich hledá inspiraci. Významně dbá na to, aby nálada jednotlivých skladeb ladila se zpívaným sdělením. Jestliže si před prvním poslechem alba pročtete všechny písňové texty v bookletu, nemůže vás později překvapit, že skladby mají spíše baladické tempo a že se tu zpívá s patřičnou naléhavostí.

Samotná hudba působí propracovaně. Každý detail má svůj smysl. Vše do sebe zapadá. Jako posilující se ukazuje přizvání dalších sedmi hostů – více vokálů a zajímavé hudební nástroje (anglický roh, hoboj, mandolína…) přidávají Vteřinám křehkým na pestrosti, která upozaďuje úvahy o upřesnění žánrového zařazení tohoto počinu.

Pokud při poslechu tohoto alba začnete hledat odpověď na otázku, proč vlastně vzniklo, doporučuji závěrečnou skladbu. V textu Evy Kociánové je totiž řečeno to nejpodstatnější: „…až se budeš bát, zaboř tvář do země/ a věř, že jsi a přece nejsi hlína/ a když se přesto budeš bát/ nezapomeň zpívat/ to aby tě andělé našli“.

Hradišťanu se tentokrát podařilo zachytit prchavé okamžiky lidské existence a zároveň zpracovat téma, které je věčné a ve svém sdělení trvalé.

Název: Vteřiny křehké

 HRADISTAN booklet1

Interpret: Jiří Pavlica & Hradišťan
Žánr: Folk/folklór
Skladby: 1/ Vteřiny křehké, 2/ Účtování na vesmírných kontech, 3/ Nechvátej osude, 4/ Zpívanka, 5/ Šťovíky u cest, 6/ Až bude moje duše, 7/ Pojď, můj milý, 8/ Když ona hrozny trhala, 9/ Lítáte v tom, 10/ A Second of Temptation, 11/ Tak tady byl, 12/ Rozpomínání, 13/ Jdu já, jdeš ty, všichni jdem, 14/ Anděl strážný, 15/ Až se budeš bát.
Stopáž: 54:59
Vydavatelství: Indies Scope, 2014
Hodnocení: 85 %
Zdroj foto /obálka:  www.hradistan.cz

( 4 hlasů ) 


 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lepší odměnu za svou práci, než že někoho rozesměju, si nedovedu představit

Lucie HřebečskáPsaní se věnuje odmala, zaznamenávala si črty, scény, nálady a taky si psala deník. Nedávno přišel zlom a začala psát delší texty s cílem nabídnout je i světu kolem, nejen sobě. Začala své literární práce posílat do různých soutěží a uspěla. A letos vyhrála Lucie Hřebe...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jarek Nohavica, zpívající básník

Nohavica jarek perexS životopisy slavných osobností se v poslední době roztrhl pytel. Ne všechny portréty se povedly. Tentokrát však z pytle vypadl poměrně povedený kousek. Knížka Jarek Nohavica autorky Dany Čerm...

Divadlo

Na podzim do divadla: Největší z pierotů

200divDivadla mají za sebou přípravy na další sezonu a díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Ojedinělou kombinaci činohry, šansonu a pantomimy nabídne říjnová premiéra Městského divadla Zlín Největší z pierotů.

...

Film

Televizní archiv tají netušené poklady

CT poklady perexBlížící se vánoční čas přeje pohádkám, a pokud si vybavíme nabídku televizních stanic, vytanou nám na mysli hlavně pohádky původně filmové. Jenže daleko bohatší pohádková pokladnice patří televizi - za bezmála sedm desetiletí své e...