Kupecké karavany míří na Lughnasad do Nasavrk

Kupecké karavany míří na Lughnasad do Nasavrk

Tisk

karavana perexI letos se v Nasavrkách bude slavit Lughnasad, keltský svátek zrna, úrody a žní. Hlavní oslavy, které již po osmé pořádá spolek Boii, se uskuteční od 1. do 3. srpna 2014 na nasavrckém zámku a jeho blízkém okolí. Letošní mezinárodní festival keltské kultury Lughnasad nese podtitul Na obchodní stezce.


Největší novinkou letošního ročníku je putování dvou keltských kupeckých karavan, které se vydaly do Nasavrk z České Třebové a od Kunětické hory a vezou vzácné zboží – jantary, sůl, exotické ovoce či kamenné mlýnky. První karavana – dálkového obchodu – vyrazila v neděli 27. července z České Třebové. Druhá karavana – regionálního obchodu vyráží na cestu ve čtvrtek 31. července od Kunětické hory přes Pardubice, Chrudim a Slatiňany. Trasy a místa zastavení obou karavan můžete sledovat on-line na webových stránkách festivalu.

karavana im

Obě karavany pak přijedou do Nasavrk v pátek 1. srpna, kde je v 17:00 hodin přivítá zdejší náčelník a třídenní oslavy Lughnasadu tak vypuknou v plném veselí. Páteční program vyvrcholí večerním koncertem, hlavním dnem oslav bude sobota 2. srpna, v neděli programpokračuje do odpoledních hodin.

„Pro návštěvníky jsme i letos připravili pestrý program, tentokráte zaměřený na téma obchodu v mladší době železné,“ říká Anna Frantalová ze spolku Boii. „K vidění bude kupecké ležení v zámecké zahradě, kde se mohou příchozí těšit na svět keltských kupců, obchodníků a řemeslníků, dále jsme připravili keltské hry a soutěže pro děti, zajímavý bude též druidský program u kamenného kruhu a mnoho dalšího,“ dodává Anna Frantalová. Po celý víkend budou probíhat také ukázky a výuka irských tanců, archeologické přednášky či povídání o Keltech pro nejmenší.

karavana

Mezinárodní festival keltské kultury Lughnasad v Nasavrkách je oslavou keltského svátku zrna a úrody. Jedná se o největší akcí tohoto typu v České republice, a to jak do návštěvnosti, tak do počtu účinkujících. Akci každoročně navštěvuje okolo 5 000 návštěvníků z celérepubliky, zejména pak rodiny s dětmi. Festival je výjimečný také velkou účastí zahraničních hostů. V letošním roce navštíví Nasavrky keltské kmeny a jejich náčelníci z pěti zemí - ze Slovenska, Německa, Rakouska, ale také z Itálie a Francie.

Lughnasad je nezisková akce, kterou již osmým rokem pořádá spolek Boii. Na organizaci se podílí kolem 70 mladých dobrovolníků z celé republiky, kteří zde získávají cenné zkušenosti.Díky festivalu se učí týmové práci, vedení týmů, komunikaci, samostatnosti a mnoha dalším dovednostem. I v tom je další unikum celé akce.

karavana plakat

Mezinárodní festival keltské kultury Lughnasad
Datum a místo: 1.- 3.8. 2014 Nasavrky 

Pořadatel: Boii, z.s. ( www.boii.cz)
Zdroj foto: www.lughnasad.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka – Osmý světadíl je pro mě mimořádné dílo

savka 200Tomáš Savka si již tuto sobotu, 14. prosince v pražském Divadle V Rytířské, zazpívá spolu se svými hosty v rámci koncertu „Swinging Christmas“ písně Karla Hály, Waldemara Matušky, Sammy Davise jr., či Franka Sinatr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

ÚNOROVÁ VÝROČÍ ROKU ČESKÉ HUDBY 2014

rok ceske hudby 2014 cz.1pngV tomto měsíci mají svá výročí skladatelé i zpěváci. Také autor první česky zpívané opery František Václav Míča. Skladatel doby pobělohorské získal hudební vzdělání u svého otce varhaníka. Po přije...

Z archivu...


Literatura

Panoptikum české, aneb nebe. peklo. ráj v Česku

panoptikum ceske obermannovaAutorka, médii nazývaná „tou skandalistkou Obermannovou“, v této knize rekapituluje skandál, který vyvolala, když ve své knize s názvem Tajná kniha popisuje příběh veliké lásky s Největším Čechem.

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Klec bláznů, jiskřivou francouzskou komedii o lásce, partnerství a kráse být sám sebou

Klec bláznů200Klec bláznů, kultovní francouzskou komedii Jeana Poireta vyprávějící o lásce milujících rodičů, o vztahu dlouholetých partnerů i o kráse být sám sebou, chystá v režii Daniela Hrbka Švandovo divadlo v Praze. Hru známou českému publiku i díky ...

Film

TERRY GILLIAM VZPOMÍNÁ A BAVÍ

Gilliameska perexRežiséra (a předtím také herce) Terryho Gilliama snad není třeba představovat. Začínal jako člen legendární komediální skupiny Monty Python, podílel se – nejdříve animovanými vsuvkami - na všech jejích televizních i filmových počinech...