Petřín místo romantických vycházek, rozhledů i dolování

Petřín místo romantických vycházek, rozhledů i dolování

Tisk

petrin perexMuzeum hlavního města Prahy otevřelo novou stálou expozici v suterénu Petřínské rozhledny „Petřín – místo vycházek, rozhledů i dolování“. Expozice umožní návštěvníkovi vytvořit si představu o proměnách vrchu Petřín v minulých stoletích. Historii vrchu Petřín i rozhledny přibližují dobové fotografie, kresby, plány i dobové oblečení.

 

Expozice má podobu série vycházek; návštěvníkovi nabízí možnost vydat se po Petříně v různých dobách a různými směry. Jaké pohledy na výraznou krajinnou dominantu nad původní historickou Prahou se otevíraly Pražanům kupříkladu v 17. století nebo kolem roku 1800 ukazuje řada dobových výtvarných vyobrazení. Pomocí fotografií, dobových kreseb a plánů je představen dávný a dnes již téměř neznámý fenomén – povrchové i hlubinné dolování na Petříně.

petrin

Příznivci dopravy se mohou seznámit s pozoruhodně pojatou původní lanovou dráhou. Přátelé historických fotografií a dobových plánů si mohou snadno představit, jaké se nabízely pohledy z restaurace Nebozízek v časech prvorepublikových, stejně tak pomyslně stoupat petřínskou strání v dobách před vybudováním lanové dráhy.

petrin1

Historické plány ukazují, po jakých petřínských stezkách přicházeli první návštěvníci rozhledny; díky vystavenému dobovému oblečení si návštěvník může udělat představu o stylu oblékání a vybavení Pražanů i návštěvníků Prahy v posledních desetiletích 19. století. Čilý stavební ruch i společenský život na Petříně na konci 19. století přibližuje část expozice pojednávající o době vzniku rozhledny, o okolnostech, které vedly k jejímu vybudování, o způsobu výstavby i o klíčové úloze Klubu českých turistů, jehož členové dokázali obdivuhodným způsobem zužitkovat atmosféru i možnosti doby a smělou vizi rozsáhlé úpravy Petřína po vzoru moderní Paříže převést do pražské reality.

petrin2

Ctibor Čejpa, podle podkladů Muzea hlavního města Prahy

www.muzeumprahy.cz
www.muzeumprahy.cz/petrin-misto-vychazek-rozhledu-i-dolovani/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moderátor Jan Kudláček: „Přeju SVĚTU, aby obstál v moderním světě“

prima 200Přinášíme vám velký rozhovor o pořadu Prima ZOOM SVĚT (dříve Prima SVĚT), který letos slaví 20 let. Díky moderátoru a spolutvůrci Janu Kudláčkovi se dozvíte, jaké je to strávit 18 let s nějakým pořadem, co vše je potřeba a také něco o tom, že „na kriz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vietnamské vodní loutkové divadlo osvěží nejen tělo, ale i ducha


Vodni divadlo 200Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi až do 27. září návštěvníky seznamuje s unikátním světovým fenoménem vietnamského vodního loutkového divadla (bývá překládáno jako loutky tančící na vodě) na výstavě nazvané Divadlo zrozené...

Z archivu...


Literatura

Literární debut z Polska: Motýl Katarzyny Puzyńské

motyl200V říjnu vydalo nakladatelství XYZ napínavý detektivní příběh Motýl od mladé polské autorky Katarzyny Puzyńské. V něm se přesvědčíme, že propracovaný příběh s komplexními postavami a napínavým nepředvídatelným dějem umí psát i naši sousedi z Polska!

...

Divadlo

Romantický muzikál podle bestselleru Johanny Spyri

Heidi200Nejznámější švýcarská spisovatelka Johanna Spyri (1827–1901) se narodila a dětství prožila v malebné vesnici Hirzel. Dodnes zde v domě, kde autorka příběhu o osiřelé holčičce Heidi chodila do školy, působí muzeum, které ...

Film

BRUTÁLNÍ VEDRO: Když civilizace končí, co budeš dělat ty?

brutalni vedro200Ve světě ohroženém slunečním úlomkem letícím k Zemi uvízne osmnáctiletý chlapec cestou na chalupu v neznámém městě. Série bizarních dobrodružství ho donutí postavit se svým největším strachům – smíření se s realitou vykloubeného světa, s...