Skvosty ústecké vědecké knihovny

Skvosty ústecké vědecké knihovny

Tisk

skvosty knihovnausti perexDo knihoven si převážně chodíme půjčovat knížky, ale ony slouží i jako malé výstavní síně, pro autorská čtení a další kulturní aktivity, jak jim to prostory dovolí. Čas od času také ukazují své klenoty, které nejsou čtenářům běžně k dispozici a jsou ukryty „v trezoru“.

 

 


Zajímalo mne, jestli Severočeská vědecká knihovna alespoň něco také ukrývá. Vzhledem k tomu, že česká knihovna (založena 1879) byla zničena v roce 1938 a německá (založena 1896) při bombardování v dubnu 1945 shořela, moc jsem si od toho neslibovala. Ale přece jen se ze soukromých knihoven něco málo dochovalo.

skvosty knihovnausti 2

Velice krásný Herbář z roku 1596 Mattiola Pietra Andrea či Zeměpisný atlas z roku 1661 vážící 20 kg, složený z map, které původně zdobily stěny.

skvosty knihovnausti 7

Impozantně působí se svou výškou jednoho metru Atlas ptáků amerického ornitologa J.J.Audubona.

skvosty knihovnausti 4

skvosty knihovnausti 1

Že šachy jsou oblíbenou hrou od dávných dob, ukazuje několik desítek šachových příruček z roku 1584.

Také bylo zajímavé prohlížení Biblí, ta nejstarší je z roku 1647 a nejmladší z roku 1913, ale je i možnost vidět kopii Bible Kralické z roku 1936.

skvosty knihovnausti 5

Pokud někoho zajímají vlastnoruční podpisy autorů knih, také jich tam mají celou řadu.

skvosty knihovnausti 6

Knihovna tyto své skvosty vystavuje při Dnech kulturního dědictví v měsíci září, tak si to letos nenechte ujít, stojí to za podívání.

skvosty knihovnausti 3

skvosty knihovnausti 8

skvosty knihovnausti 9

Foto : autorka

www.svkul.cz

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Lákají nás spíše neznámí autoři“, říká majitel aukční síně Tomáš Hejtmánek


hejtmanek perexV pražské galerii Arthouse Hejtmánek aktuálně probíhá výstava děl sochaře a malíře Milana Beránka. Podařilo se nám vyzpovídat majitele aukční síně, pana Tomáše Hejtmánka. Jaké byly začátky jeho kariéry a jaké lákadlo chystá pro zájem...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nech žije šialený kráľ!

nas kral je sileny 200Nová publikácia rozšírila rady populárno-vedných historických kníh. Charakteristický obal tejto historickej edície, rozmer A3, pevná väzba a tamavobordová farba a biele písmená, potvrdzuje obľúbenosť tohto žánru u čitateľov.<...

Z archivu...


Literatura

Zjistěte, čím se můžete v životě inspirovat u racka

udelej to jako racek200V nakladatelství Kazda vyšla kniha s provokativním názvem Udělej to jako racek Vy… se na to! A podtitulem Jak jsem (téměř) přestala být milá. Autorkou je Němka Lea Blumentalová.

 

...

Divadlo

Pěna dní - devastující dopad lásky k idolu

Pena dni perexRelativně mladý divadelní počin režisérů Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského, byl na prknech Klicperova divadla v Hradci Králové představen již po několikáté od jeho premiéry 12. března 2016. Toto velice nekonvenční a netradiční předsta...

Film

Nejoblíbenější ruská pohádka Mrazík baví už několik generací

altRuská filmová pohádka Mrazík (1964) je asi jediná klasika z bývalého Sovětského svazu, na kterou se dá dívat. Možná dnešní doba poněkud svádí ke zjednodušování, ale na rozdíl od ostatních filmů nebo knih se tohle neopírá jen o chudobu a tragédii, al...