České sněmovnictví sahá až k Břetislavovi

České sněmovnictví sahá až k Břetislavovi

Tisk

snemovna perexPoslanecká sněmovna Parlamentu ČR loni v srpnu, poprvé ve své historii, navrhla prezidentovi republiky, aby ji rozpustil. Ten tak koncem loňského léta učinil. Nyní už jsou noví poslanci zase zvoleni. Jaká je vlastně historie českého parlamentarismu a sněmovnictví?  

 


Miroslava Němcová
, která byla do konce srpna 2013 předsedkyní dolní parlamentní komory, vzpomněla historii budovy. Reagovala na to, že v diskusi zaznělo, že „Poslanecká sněmovna je vlastně jenom takové divadlo“. Připomněla, že prostor Thunova paláce opravdu kdysi býval divadlem. „Ještě do roku 1794 zde Thunové měli divadlo. V tom roce, kdy palác vyhořel, také tato etapa života Thunovské práce skončila. Nicméně do divadla sem chodil i syn Marie Terezie Josef II. Takže jakýmsi zvláštním - pro někoho možná bizarním - způsobem, se ocitáme na scéně divadla,“ dodala.  

Český parlamentarismus vznikl v roce 1861  
Pokračovala tím, že před dvěma lety slavil český parlamentarismus 150 let od svého vzniku. Vznik parlamentarismu v českých zemích se datuje 6. dubnem 1861, kdy se v tehdejším domě českých stavů na Malé Straně sešel obnovený Zemský sněm Království českého.
„Od té doby česká politika prošla řadou zvratů a dlouhou cestou. Prošla obdobími, na která můžeme být hrdí, odkazujeme se k nim, a prošla také těmi, která si neradi připomínáme, chceme je vygumovat z paměti a vlastně je bereme jako takovou přítěž, protože je chceme co nejméně připomínat,“ řekla na schůzi sněmovny Němcová.  

Už v roce 1039 vznikla Břetislavova dekreta  
Připomeňme si stručně některá údobí. Především počátky českého sněmovnictví sahají mnohem dál - již v roce 1039 vznikla takzvaná Břetislavova dekreta, v roce 1055 Břetislavovo ustanovení o seniorátě, v roce 1212 Zlatá bula sicilská a v roce 1254 Privilegium Přemysla Otakara II. na práva Židů.  

Různé dokumenty českých sněmů vznikaly i v době husitské - do poloviny 15. století, či v období stavovské monarchie do počátku 17. století - například v roce 1609 byl sepsán Majestát Rudolfa II. na náboženské svobody.  

V něm se mimo jiné uvádí: „Také již po dnešní den žádný jak z vyšších svobodných stavův, tak ani města, městečka i také sedlský lid od vrchností svých, ani žádného jiného duchovního ani světského člověka nemají a nemá od svého náboženství odtiskován a k náboženství strany druhé mocí ani nižádným vymyšleným spůsobem přinucován býti.“  

České sněmy i v habsburském absolutismu  
České sněmy existovaly i v období habsburského absolutismu - do roku 1848. Ústavodárný rakouský říšský sněm existoval v letech 1848 a 1849.

V roce 1861 vznikla nejen Rakouská říšská rada, ale také Sněm království českého, který byl pak ustaven i v dalších letech.  V roce 1918, kdy vznikla samostatná Československá republika, byl ustaven Národní výbor československý, a v témže roce také Národní shromáždění československé. Od roku 1920 do roku 1938 pak Národní shromáždění republiky Československé.  

Za války, v roce 1939 byl ustaven Snem Slovenskej krajiny, v témže roce Snem Slovenskej republiky, v roce 1944 Slovenská národná rada. V letech 1945 až 1946 existovalo Prozatimní Národní shromáždění republiky Československé, v roce 1948 pak Národní shromáždění republiky Československé, stále existovala i Slovenská národná rada, v roce 1969 vznikla i Česká národní rada.  

Zajímavé dokumenty na stránkách sněmovny  
O roku 1971 existovalo i Federální shromáždění Československé socialistické republiky (budova shromáždění poblíž pražského Václavského náměstí byla postavena v letech 1966-1973, dnes tam je část Národního muzea). V roce 1990 bylo přejmenováno na Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky.  

V roce 1993, po rozpadu Československa, vznikl Parlament České republiky - Poslanecká sněmovna, v roce 1996 přibyla druhá parlamentní komora - Senát. Na Slovensku je Národná rada Slovenskej republiky.  Veškeré stenozáznamy a jiné zajímavé dokumenty z dob českého sněmovnictví i parlamentarismu lze nalézt na webových stránkách Poslanecké sněmovny - www.psp.cz.  

snemovna

Sněmovní sál v Thunovského paláci toho zažil již mnoho…

Do sněmovny se vrátily obrazy maršálků zemského sněmu  

Dne 6. dubna 2011 uplynulo 150 let od prvního zasedání obnoveného českého zemského sněmu. U příležitosti tohoto výročí se v Praze ve dnech 7. a 8. dubna 2011 uskutečnila mezinárodní vědecká konference „150 let moderního parlamentarismu ve střední Evropě“. Zároveň byly v prostorách Kanceláře předsedkyně Poslanecké sněmovny slavnostně odhaleny obrazy maršálků českého zemského sněmu z období 1861 až 1913, které tam byly původně umístěny do roku 1918, poté uschovány v depozitáři, v roce 1939 uloženy v Národním muzeu a v roce 2011 byly restaurovány díky finanční podpoře ministerstva kultury. Ve středu 30.března 2011 bylo podepsáno memorandum mezi tehdejší předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou a tehdejším ministrem kultury Jiřím Besserem o zapůjčení zmíněných obrazů.  

snemovna marsalci

Fotografie maršálků: www.psp.cz  

Foto: Archiv Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

( 0 hlasů )



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Myslím, že je určeno pro většinu hudbymilovného publika, říká o svém novém albu RED Tomáš Kympl

tomas kympl200Je dobré si pustit tohle album v klidu, třeba se zavřenýma očima, protože díky tomu oceníte nejen jeho zvukovou bohatost i světové parametry stejně jako tvůrčí potenciál Tomáše Kympla. Barevně rockové jiskření, rámus ve světě ticha, promě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Archeologické památky lákají k návštěvě

atlas200Naleziště, dokládající osídlení řady míst již v pravěku, nejsou přirozeně tak atraktivní jako pozdější hrady a zámky, samozřejmě lépe dochované. Z kdysi opevněných hradišť do dnešních dnů zůstaly sotva patrné základové obrysy, nejlépe patrné na leteckýc...

Z archivu...


Literatura

Kudy jít a nezabloudit?

Jsem-to-ja obalka200Dospívání vůbec není jednoduché. Plácali jsme se v něm my, tápou naše děti. Tolik bychom jim chtěli pomoci, jenže spoustu záležitostí sdělit nemůžeme, někdy neumíme, jindy nám není nasloucháno. Odjakživa se lidé učí tím, že zkouší...

Divadlo

Jaký vliv může mít los na svatební přípravy? To se dozvíte v komedii Lov na losa od 11. října na scéně divadla Palace

lov na losa 200Komedie s názvem Lov na losa se zdá být banálním příběhem snoubenců Elišky a Kamila plánujících společný životní krok – svatbu. Již v začátku se však kolem příprav odehraje smršť bizarních a absurdních situací a celý příběh tak nabírá neče...

Film

Prožijte si film Rybaření a rybářské rozprávění a nechte se prozářit chorvatským sluncem

rybareni200Do kin vstupuje filmová adaptace klasického díla chorvatské literatury Ribanje i ribarsko prigovaranje v magickém zpracování režiséra Milana Trence.

...