Ústecké muzeum vždy překvapí

Ústecké muzeum vždy překvapí

Tisk

may karel perexUž jsem si zvykla, že ústečtí muzejníci vždy při zahájení výstavy připraví nějaké lahůdky. U otevření výstavy Po stopách Karla Maye se s tím dalo i počítat, protože tato osoba je s městem spojena a takovou příležitost si nemohli muzejníci nechat ujít.

 

 

Docela se dalo předvídat, že jako mravenci (mimochodem právě otevřená výstava Společenský život hmyzu také stojí za zhlédnutí a dětem se bude líbit) hledali nejen ve svém depozitáři, u svých partnerů a u dalších zdrojů, aby přiblížili návštěvníkům co nejvíce zajímavostí vztahujících se k životu a knihám Karla Maye. A že si na tom dali záležet je vidět nejen na výstavě, ale také na tom, že pro vernisáž byl zvolen Císařský sál, tedy nejkrásnější místnost v muzeu, která se neotvírá běžně.

may kolaz1

Podle připravené techniky bylo zřejmé, že bude úvodní přednáška spojená s promítáním diapozitivů o místech, kde Karel May v Ústí nad Labem působil. Návštěvníci tak mohli vidět i dům (kupodivu stále stojí), kde se vydával časopis Schacht und Hütte, jehož majitel poskytl Karlu Mayovi práci. Došlo i na přednášku o výrobě piva v cimrmanovském ladění, ale nepřednášel to Viktor Cibich, jehož hlavu znají pivaři z etikety po celém světě. Kdyby věděl, kolik zahraničních firem ho dnes napodobuje, nemusel by už nikdy pracovat na dráze.  

Pak důstojným krokem vešel pán v černém, který někoho připomínal. Sám Karel May, po 145 letech od své první návštěvy města, stanul u mikrofonu. Trochu v těle sice přibral, ale překvapil výbornou češtinou, takže hostům z jeho vlastního německého muzea, v Radebeulu u Drážďan, se musela jeho slova překládat. Překvapením bylo i téma, na které hovořil. Očekávala jsem, že bude vyprávět o pěstování tabáku na své farmě v Brazílii, jak to vyprávěl při svém zatčení ve Valkeřicích u Zubrnic, než ho usvědčila policejní fotografie, ale asi se v tom vězení opravdu napravil.  

may karel

Při jeho projevu si špitali, uschováni za pianem, indiáni. Původně jsem si myslela, že se přišli podívat na své stvořitele z výstavy Indiáni severní Ameriky (mimochodem také velmi zdařilá), ale když se obrátili k publiku, spatřili jsme hlavní postavy z filmů o Vinnetouovi  a Old Shatterhandovi, doprovázené kmenovým náčelníkem Inčučunou.  Navíc také tento divadelní spolek z Horních Počernic uvedl ukázku ze svého připravovaného představení (uskuteční se 16. 6.), „sbratření“ krví stvrzené a krev tam byla. Vždyť přátelství, čest a pravda byly hodnoty, které si z knih a později i z filmů lidé odnášeli do svého života i ve svých srdcích.

Jeden z kostýmů byl později slavnostně uložen na výstavě. Pokud si ho prohlédnete, tak vězte, že herci si sami vyráběli několik měsíců naprosto přesné repliky korálkových ozdob, a korálků tam je hodně přes tisíc.

may kolaz2

Teprve pak se, za hudebního doprovodu ústřední melodie z filmu, otevřela výstava, kde bylo a je na co se dívat.

Koncepce dělí výstavu na několik ucelených částí. Návštěvník si nejprve prohlédne indiánskou sekci, kde si děti mohou vyzkoušet plížení a dospělí si zatím mohou v klidu prohlížet staré knihy Karla Maye, původní předměty indiánů z pražského Náprstkova muzea, v rohu se tyčícího, ohromného sápajícího se medvěda, který přicestoval z Liberce a mnoho dalších zajímavostí.

may plizeni

Další část je věnována filmům s "máyovskou" tématikou. Ve vitríně je i velké množství památek na postavy z filmů, které sbírali a uchovali fanouškové.

Poslední místnost je věnována hlavně dětem a „máyovkám“ vydaným u nás.

may kolaz3

Myslím si, že by tvůrci výstavy mohli být spokojeni, ale úplně nebyli (to nejsou nikdy). K úplné spokojenosti jim totiž chybí jedna vzácná relikvie z doby působení Karla Maye v Ústí nad Labem. A to je původní časopis Schacht und Hütte, kterého se dochovalo jen pár kusů a originál si každý pečlivě chrání. Návštěvníci o ten časopis nejsou však úplně ochuzeni, uvidí fotokopii, aby si mohli udělat alespoň představu o časopisu dávné minulosti.

Je to prostě zdařilá výstava, která připomíná těm starším dobu jejich mládí, ale která má co říci i mládeži. A je škoda si ji neprohlédnout.

1may plakat

www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bejzo z Polemic: „Nálady sa v takom početnom týme zvyknú často meniť...“

bejzo polemicSlovenská legenda ska Polemic si užívá léta plnými doušky, a to především na festivalech. Nyní hráli i v samotném olympijském Londýně. Nejen o něm nám něco pověděl leader skupiny Bejzo.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Východočeské muzeum v Pardubicích představuje Příběh města

pardubice5 200Na pardubickém zámku, v němž sídlí Východočeské muzeum, je od května pro návštěvníky zpřístupněna nová stálá expozice nazvaná Pardubice – příběh města. Vystavené unikátní exponáty a historické dokumenty pocházejí ze sbírek muzea a mapují hl...


Literatura

Detektivka jak má být: Kanibal z Nine Elms

kanibal z nine elms200V listopadu 2019 vyšla detektivní kniha Kanibal z Nine Elms od britského autora Roberta Bryndzy, která značí první případ Kate Marshallové. Nová napínavá knižní série je tady a čtenáři poctivých detektivek se silnými postavam...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie nabídne dramaturgické novinky z českých a slovenských divadel

setkani stretnutie200Poslední květnový týden ožije Městské divadlo Zlín česko-slovenským divadelním svátkem - mezinárodním divadelním festivalem Setkání Stretnutie. Program 27. ročníku bude nabitý jak v hlavním, tak doprovodném programu. Představí s...

Film

Film Indián zverejňuje oficiálny trailer! Hviezda komédie Karel Roden tvrdí, že hlavnými kritikmi filmu sú diváci!

Indian 200„Jediní, ktorí majú právo súdiť film, sú diváci!“ vyhlásil herec Karel Roden, ktorý je hviezdou filmu Indián. Tvorcovia pripravovaného projektu producenti Patrizio Gente, Vladimír Kriško a režisér Tomáš Svoboda dnes zverejnili oficiálny trailer! Na...