Veslaři vpluli do ústeckého muzea

Veslaři vpluli do ústeckého muzea

Tisk

veslovani perexŘeka Labe obtáčející svým tokem město Ústí nad Labem a dnes již ho rozdělující na dvě části, si plyne už nepaměti a stala se tak i součástí lidského pokolení. Byla to právě řeka, která přivedla do malého městečka (v minulosti královského) v 19. století průmysl a jako důležitá dopravní tepna kousek od hranic končící až v moři, se stala součástí jeho prudkého rozvoje. Za prací přišli lidé, a protože člověk má potřebu se sdružovat s lidmi stejného zájmu, vznikaly různé spolky. Mezi nimi i spolky, kterým učarovala a přitahovala je právě řeka.

 

 

Před 140 založili nadšenci veslování svůj první německý Ruderklub a po desetileté činnosti přišel první úspěch, vítězství v Drážďanech. Vzniká i další německý klub a v roce 1923 zakládá svůj klub i česká menšina. První nadšenci měli svou loděnici v Kramolech (dnes část městské části Střekov). V roce 1901 byla postavena nová loděnice na druhé straně Labe ve Vaňově, s charakteristickou střechou ve tvaru lodě. Ta sice už nestojí, ale veslaři již tuto část města neopustili a mají tam krásnou loděnici, i když jim jí občas jejich milovaná řeka vyplaví.

veslovani expozice

To vše a mnohem více uvidí návštěvníci na výstavě k 140. výročí ústeckého veslování v ústeckém muzeu, která mapuje celé toto období. Koncepce prolínání dávné historie s tou nedávnou i tou dnešní se pořadatelům povedla. Návštěvník uvidí loď tzv. skul, na kterém veslovali první nadšenci, ale také loď dneška i loď pro handicapované sportovce.

Ústecký veslařský klub působil po roce 1945 pod různými hlavičkami tělovýchovných jednot, ale vždy na velmi dobré úrovni. Ve vitrínách jsou k vidění jejich medaile a ocenění i ze závodů Mistrovství světa nebo Olympijských her. Na vlastní oči tak může návštěvník vidět bronzovou olympijskou medaili Karla Neffeho z Mnichova z roku 1972 nebo pamětní medaili Dušana Businského za účast na OH v Barceloně v roce 1992, kde jejich osmiveslice obsadila 12. místo a jejichž trenérem byl Karel Neffe, nejúspěšnější ústecký odchovanec.

veslovani medaile

Karel Neffe (1948) má ve své sbírce stříbrné i bronzové medaile z Mistrovství světa (1973 -1983) a Evropy. Dušan Businský, také ústecký odchovanec, byl rovněž častým účastníkem Mistrovství světa (1990 -1998) a také další ústecký veslař Josef Plamínek (1956) se zúčastnil Olympijských her (1976,1980) a Mistrovství světa (1979,1981,1982) s dobrými výsledky. Nesmíme zapomínat ani na Alenu Postlerovou, která se v šedesátých letech minulého století postarala na Mistrovství Evropy (1960 -1966) o řadu stříbrných medailí a její usměvavou tvář uvidí návštěvnici na fotce z té doby. Uvidíte i nejstaršího aktivního veslaře Jindřicha Januse, který i dnes každý den na trenažéru si vesluje 500 metrů a to ve věku 88 let.

Pracovníci muzea vyprázdnili svůj depozitář a vyplnili prostor starými fotografiemi a také obrazy ústeckého malíře Josefa Reinera (1863-1931), který žil v Ústí nad Labem od roku 1895 a zachycoval atmosféru města a jeho okolí v minulosti. Na jeho obrazech jsou zachyceni i veslaři na Labi, kteří v té době už běžně na řeku patřili.

veslovani obraz

Hlavním strůjcem celé výstavy je Petr Janák, veslař tělem a duší, ale i srdcem. Jeho zásluhou můžeme vidět všechna ta ocenění, které veslaři v minulosti získali a od kterých si je na výstavu vypůjčil. V té činnosti mu pomáhali i kamarádi, aby se mohla ukázat výstava v plném lesku a dokázala, že ústečtí veslaři jsou jedna velká rodina, a na svůj klub nezapomínají ani po letech a pomáhají podle svých možností. Až si budete prohlížet jednotlivé exponáty, podívejte se i na ocenění handicapovaných sportovců, to pan Petr Janák naučil nevidomé a retardované veslovat. Mezi exponáty jsou i sportovní dresy a také jeden s podpisem Ondřeje Synka a Miroslavy Knapkové.

veslovani trenazer

Prvními návštěvníky, této zajímavé výstavy byli hlavně veslaři, z nichž mnozí si přišli zavzpomínat. Ale byl tam i veslařský potěr – možná budoucí úspěšní nositelé ústecké veslařské tradice.

Muzeum má připravenou ještě jednu lahůdku pro dětské návštěvníky, ve dnech 22.2. a 22.3. si mohou zajezdit na skutečném veslařském trenažéru, a poznat, jak náročný, ale krásný je to sport. Možná, že právě vaše dítě jednou bude úspěšným pokračovatelem ústeckého veslování.

Veslování je dřina, a veslaři k tomu dodávají – ale krásná.

Muzeum města Ústí nad Labem
140 let ústeckých veslařů na Labi
31.1. - 30.3. 2014

veslovani plakat

Foto z výstavy: autorka

www.muzeumusti.cz

Více o aktivitě pana Petra Janáka ZDE


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Pavel Novotný: Mastný se mě drží už sedmnáct let. Nebo já jeho?

pavel novotny200Není to jen zkušený divadelní herec. Mediální slávu přinesly Pavlu Novotnému televizní seriály. Nejvíce asi populární „Ulice“, kde představuje urostlého elegána Mastného. Za ty roky si tato postava prošla nejroztodivnějšími peripetiemi. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

KANON MRAKY NEROZEHNAL

zahajeni napoleonskych slavnosti 200Výstřely z kanonu zahájily dlouho připravované Napoleonské slavnosti v Ústí nad Labem. Jen co dozněl, jejich ohlušují rachot, ozvaly se rázné povely šikovatelů a armády čtyř zemí ...

Z archivu...


Literatura

Kuchařka (nejen) pro vegany

veganska kucharka200Zajímáte se o veganskou stravu? V tom případě jste možná zaznamenali, že v září vyšla nová kuchařka přírodní léčitelky, fotografky a novinářky italského původu, Cinzie Trenchi. Pojďme si ji tedy rovnou představit.

Divadlo

4 aktéři, 3 verze, 2 manželské páry a 1 nepovedený večírek

3verze perexKaždý z nás si jistě stačil hned několikrát za svůj život položit otázku: „Co by se stalo, kdyby …“ Stačilo by totiž jedno jediné odlišné slůvko či gesto a vývoj celé situace by okamžitě nabral zcela jiné tempo a směr. Pokud vá...

Film

Týždeň slovenského filmu 2016

tyden slovenskeho filmu 200Prehliadka Týždeň slovenského filmu 2016, ktorá sa koná od 11. do 17. apríla v bratislavskom Kine Lumiére sa predstaví domácou tvorbou uplynulého roka. Nadväzuje tak na priaznivo prijatý prvý ročník, ktorý vznikol m...