Masopust oslaví i ve Štramberku. Slivovice poteče proudem

Masopust oslaví i ve Štramberku. Slivovice poteče proudem

Tisk

masopust perexSV sobotu, 22. února, ožije masopustním veselím i jinak poklidné městečko Štramberk, nedaleko Kopřivnice. Těšit se můžete na jitrnice, jelítka nebo třeba domácí tlačenku. V případě zájmu vám u jednotlivých stánků rádi vysvětlí, jak se ta která dobrota připravuje. 

 

Samozřejmostí je také průvod masek s koňským povozem v čele. Každý účastník průvodu dostane jako odměnu lok pravé moravské slivovičky a masopustní koblížek. Ti méně odvážní, kteří masopustní rej sledují raději jen z pozice diváka, ale o nic nepřijdou. Ve štramberském pivovaru na ně totiž bude čekat speciální masopustní menu. A od 14 hodin tady k tanci i poslechu zahraje cimbálovka Pramínky.

masopustS3

Pokud vás během bohatého doprovodného programu neopustí síly, určitě se vydejte také na zdejší stejnojmenný hrad, jehož vznik je dodnes nejasný a opředený tajemstvím.  Jedna z legend například praví, že hrad měl původně stát na protějším vrcholu Kotouči. Protože ale stavbu v noci ničili zlí trpaslíci, rozhodli se lidé hrad vystavět na jiném místě. Na Štramberku se jim nakonec podařilo vybudovat nejen hrad, ale také městečko, ve kterém se usadili. Pro jistotu ho ohradili silnou zdí.  Trpaslíkům se naštěstí nikdy nepodařilo zeď překonat. Součástí hradu je gotická věž Trúba, jeden ze symbolů Štramberka.

masopustS2

Více informací najdete na www.stramberk.info.

Zdroj foto: www.kalendarakci.atlasceska.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Knihovna je chrám ducha a měla by vzbuzovat respekt

engler200Není od věci zajít si jednou za čas dopřát něco dobrého. Byla prosluněná zářijová sobota, když jsem se v jedné báječné cukrárně sešla s paní Květoslavou Englerovou. Nad výbornou kávou jsme si povídaly nejen o tom, co všechno musí zvládnout knihovní...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Muzeum chce postavit obří broušený krystal

200traBroušený skleněný krystal zvenku, tajemná komnata vánočních ozdob uvnitř. Taková by měla být podoba přístavby, kterou připravuje Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

...

Z archivu...


Literatura

Divoké labutě – síla a odvaha tří generací žen

labuteNa pozadí novodobých čínských dějin se odehrávají osudy jedné rodiny, vyprávěné pohledy tří žen – babičkou, matkou a její dcerou, což je autorka knihy Jung Chang. Knihu Divoké labutě vydalo nakladatelství Euromedia Group. 

...

Divadlo

Jak vypadá Prostřeno po zlínsku?

laska prochazi zaludkem 200Divadlo Malá scéna Zlín se v současnosti zaměřuje na vlastní autorskou tvorbu, a pokud by všechna představení byla taková, jako Láska prochází žaludkem, je velká škoda, že toho nehrají více. Druhá repríza této komed...

Film

Quentin Tarantino a jeho Historky z podsvětí

tarantino perexQuentin Tarantino se narodil 27. března roku 1963 své teprve šestnáctileté matce. Jeho otec ho opustil velmi brzy, a tak jeho matka byla samoživitelka. Když neměl kamarády, tak svůj volný čas věnoval četbě komiksu, seriál...