Tradiční Keňská kuchyně

Tradiční Keňská kuchyně

Tisk

ugali perexKeňská tradiční kuchyně je naprosto odlišná od té naší. My jsme zvyklí na dostatek veškerých surovin, ale domorodcům v Keni musí velmi často postačit to, co mají po ruce. To kontrastuje s luxusními restauracemi ve městech a hotelích. Jinak se tedy asi budete stravovat, vydáte-li se do Keni s nějakou cestovní kanceláří, v rámci jejíchž služeb budete mít zajištěn plný servis v hotelových restauracích a jiné menu ochutnáte, budete-li putovat po této zemi individuálně. Ochutnáte-li místní, pro Evropana exoticky vyhlížející pokrmy, mohou být pro vás zvyky při stolování skutečným zážitkem!

 

Typickým pokrmem domorodců a chudších lidí je kukuřičná kaše ugali, kterou můžete najít v neskutečném množství variant. Pro její přípravu používají místní lidé doslova to, co najdou kolem sebe. Proto snadno narazíte na ugali založené na ovoci, stejně jako na různých částech zeleniny. Dá se také říci, že maso zde odjakživa patřilo k luxusnějším komoditám na které vždy každý neměl, díky čemuž jsou základem zdejší lidové kuchyně levnější luštěniny a nejrůznější zeleninové omáčky.

ugaliTradiční příprava jídla v Keni (zdroj: tasteofslow.com)

Keňa ale pochopitelně není žádným národem vegetariánů. Velké oblibě se tak zde těší především hovězí a skopové maso, k němuž se kromě rýže a brambor velice často podávají i vynikající nekvašené chlebové placky, ale třeba i podrcené banány (matoke). Hovězí, případně skopové maso upravené tradičním způsobem potom hledejte pod názvem Nyama Chomu. Poměrně rozšířená jsou také pečená kuřata, stejně jako pikantní fazolovo-kukuřičné steaky. Kuku Chomu je pečené kuře s báječnou zeleninou a přílohou v podobě rýže, brambor nebo chapati, což je chlebová placka pečená v rozpálené peci.

V přímořských oblastech se pak samozřejmě setkáte se širokou paletou rozličných pokrmů připravených z ryb a darů moře. V luxusnějších restauracích dostanete z tohoto sortimentu téměř vše, na co si vzpomenete. Pokud vás na sáhodlouhé stolování a draze zaplacené rituály za jídelním stolem exkluzivních restaurací příliš neužije, nic nezkazíte, když se blíže seznámíte s bohatým světem pouličního občerstvení. I ten nejdůstojnější Evropan, zakládající si na svém vysokém postavení, zde obvykle nakonec zcela propadne tzv. sambusas. Tak se označují zvláštní trojúhelníčky z listového těsta, které se prodávají s různými masovými případně zeleninovými náplněmi. 

sambusa1Sambusas (zdroj: adamssambusa.com)

Výtečné je také pšeničné pečivo Mkate Mayai plněné masem nebo vejci. Po jídle si můžete dát dezert v podobě čerstvého exotického ovoce. Nabízí se chutná papája, banány, mango, kokosové ořechy, melouny nebo typické guáve

Na své si přijdou i vegetariáni a vegani – okusí-li githeri, skládající se především z fazolí a kukuřice a nebo druhou lahůdku, irio, zeleninovou směs kikuyského původu z fazolí, brambor, kukuřice a dalších druhů zeleniny, budou se jim jistě dělat boule až za ušima!

githeriGitheri (zdroj: tasteofslow.com)

Pokud vám bude horko a dostanete žízeň, dejte si keňské pivo Pombe. Je kvašeno z banánů, prosa, cukru a voňavých bylinek. Připravte se na chuť značně odlišnou od piva českého.

Luxusnější restaurace mají otevřeno po celý den a nabídnou vám ty nejkvalitnější pokrmy a nápoje, a také speciality v podobě masa z žirafy, pštrosa, antilopy nebo krokodýla. Keňské pouliční rychlé občerstvení je neuvěřitelně levné a chutné.

Při sbírání kulinářských zážitků buďte obezřetní kde a co jíte a pijete.  Voda má v odlehlých částech země jiné složení, není tak čistá. Kromě nepříjemného průjmu vám hrozí také vážnější choroby, které se neupravených jídlem a pitím přenášejí.

Proto se řiďte následujícími radami:
Co se týče vody, pijte jen balenou nebo alespoň převařenou a nikdy si nedávejte do vody led! Při stravování u pouličních stánků nebo levných restaurací vždy dbejte na to, aby byl pokrm dokonale tepelně upraven. Při konzumaci se vyhněte pokrmům, jež obsahují smetanu, jogurt a majonézu. Pokud milujete mořské plody, v odlehlých místech se jim vyhýbejte. Mohou být totiž již zkažené a tím pádem zdraví nebezpečné.

kena vlajka

Zdroj informací: www.kenskarepublika.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bublanová: „Život s panikou mě naučil být silnější. Ovládat svůj život a nespoléhat se pořád na někoho.“

alzbeta bublanova 200Alžběta Bublanová za svou prvotinu, povídkovou sbírku Čtyři stěny (2012), získala od Akademie literatury české ocenění Máchova růže. Kromě beletrie se zabývá také psaním recenzí, rozhovorů, fejetonů a článků. Narodila se 8....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se vodník usadil v české literatuře

vodnik v lit 2Postava vodníka (potažmo hastrmana) spolehlivě zabydlela tuzemský svět televizních pohádek i pohádkových seriálů, pronikla do celovečerních filmů, ovšem základní, vpravdě hororová vlastnost vodníkům přisuzovaná – a sice topení neopatrn...

Z archivu...


Literatura

Šrámkova Sobotka očima Reného Nekudy, lektora dílny tvůrčího psaní (ve zkratce)

Jananas sramkova sobotkaPrvní týden v červenci patřila, patří a věřme, že i patřit bude Sobotka Festivalu českého jazyka řeči a literatury. Na několika ročnících jsem byla (ještě jako zaměstnanec nakladatelství Albatros a posléze Amulet),...

Divadlo

Novinky Švandova divadla v sezóně 2022/2023: Den otevřených dveří, šest premiér, nová talk-show i otevření komunitního centra

svandovo divadlo200Den otevřených dveří pojatý jako sousedská slavnost, šest nových inscenací i dva noví mladí členové hereckého souboru – Anežka Šťastná a Jan Mansfeld. To jsou ve stručnosti hlavní novinky sezóny 2022/2023 Švandova divadla v Praze. Pat...

Film

John Cazale – mistr vedlejších rolí
ImageAl Pacino, Robert De Niro, Gene Hackman, Francis Ford Coppola a Meryl Streep. Všechny tyto výrazné osobnosti se proslavily v průběhu americké nové vlny, jmenované však spojuje také herec John Cazale. Tento zdánlivě nepříliš v...