Výstřelem z děl to začalo, mohutnou bitvou skončilo

Výstřelem z děl to začalo, mohutnou bitvou skončilo

Tisk

bitva 1 200Tak krátce se dají uvést akce na ústecku v souvislosti s 200. výročím bitvy u Chlumce a Přestanova. Od června až do srpna měli obyvatelé města a okolí možnost zúčastnit se i doprovodných akcí , které k tomu organizátoři naplánovali. Jenže, přes snahu organizátorů si svoje prosadilo vrtošivé počasí. Na chladné a deštivé zahájení přišlo pár desítek lidí, pak záplavy omezily doprovodné akce a nakonec krásné počasí, které na osvobození města od Francouzů a na závěrečnou bitvu přilákalo desetisíce lidí, což organizátory zaskočilo.

I když celý program již skončil, stále trvá v ústeckém muzeu výstava k tomuto výročí a to až do prvního prosince. A je to expozice velmi zajímavá a svým způsobem rozmanitá. Výstava se věnuje nejen bitvě samotné, ale ukazuje jak tehdy město a okolí žilo a vypadalo.

První, co člověka překvapí při vchodu do první místnosti, je klavír. Že nemá souvislost s událostmi před dvěma sty lety? Má, i když nepřímou. Je zakomponován společně s ukázkami bydlení té doby, vesnický styl selského baroka a empírový salon ústeckého měšťana, i civilistů se válka dotkla a mnohé jejich domovy zpustošila. A to, že vévodí klavír uprostřed v místnosti, byl také záměr. On je totiž výjimečným svým původem a veřejnost ho může obdivovat poprvé. I když jeho strohá výzdoba z období klasicismu mnohé nezaujme, odborník nad ním zajásá. Je známo 44 výrobků významného vídeňského stavitele klavírů Conráda Gráfeho (1782-1851). Ten ústecký je sice 45, ale prokazatelně nejstarší, byl vyroben v roce 1804, je tedy starší než ten v Norimberském muzeu o jeden rok. Pokud se někomu zdá, že není kompletní, že mu chybí pedály, tak je má, ale ukryté, protože jsou kolenové. A ještě jedna zajímavost. Klavír věnoval muzeu známí ústecký mecenáš a zakladatel ústecké ZOO Heinrich Lumpe již v roce 1927. A od té doby byl pečlivě ukryt v depozitáři, inu jak se říká „ i pod svícnem bývá občas tma“.

bitva 1

Poprvé je také veřejnosti ukázán i tzv. Přestanovský poklad vyzvednutý již v roce 1982 ve značně zničeném stavu způsobené zatékající vodou, ze základu pomníku. Zlaté, stříbrné mince, medaile i původní dokumenty tam vložili v roce 1935 panovníci Rakouska, Ruska a Pruska. Návštěvník uvidí torza dokumentů i jejich přesné repliky, ale mince svítí jako nové.

Na jedné stěně je přehled pomníků a památných míst z Čech, které připomínaly události z roku 1813. Dobové fotografie ukazují i jak se oslavilo sté výročí bitvy u Chlumce. Uprostřed místnosti je pak replika Napoleonových saní, které byly zapůjčeny, jako i další některé vzácné exponáty z Čech, Ruska a Německa.

Další prostory jsou věnované městu Ústí, podobu a osud města a jeho okolí na počátku 19 století. Zajímavé jsou historické makety městských vstupních bran jako součást opevnění, které už dávno ve městě neexistují, ale vyvracejí názor, že město bylo bez vstupních bran. Návštěvníci uvidí i zajímavé dobové „reklamní“ štíty živnostníků, nebo poplachový radniční zvon z roku 1579, který oznamoval i vítězství v roce 1813, či dobové měšťanské vstupní dveře.

bitva 2

Ovšem hlavní pozornost byla věnována autentickým předmětům z doby Napoleonských válek. Ústí má jednu z největších sbírek dobových zbraní a výstroje u nás, ale také vystavuje předměty zapůjčené z muzeí z Německa a Ruska. To vše je doplněno maketou celého bojiště i s vojsky a vojenské mapy. Návštěvník uvidí i hlavní velitele jednotlivých armád, ovšem pouze jen na vyobrazení. Nezapomnělo se na ústecké hrdiny, rakouského dragouna Fridricha Jordána, který město zachránil a zaplatil to životem, ústeckého punčocháře Ignáce Fleischera se stříbrným pětifrankem i na ústeckého lékaře a geologa Johanna Stolze. Jejich osudy vztahující se k té době, jsou na výstavě popsány. Pokud by někomu chyběl „válečný ryk“ tak i ten může vidět a slyšet. Děti zase zaujme možnost obléknout do správné uniformy vojáky či civilisty, nebo si zahrát svoji vlastní bitvu.

Každý exponát je čitelně popsán což návštěvníkům umožňuje se pohybovat bez průvodce tam, kde ho to nejvíce zajímá.

Velmi zdařilá výstava končí 1. prosince 2013 a tak si jí nenechte ujít, opravdu stojí za ten čas, co tomu věnujete. Odnesete si nejen zážitky a poučení, ale třeba i některý ze suvenýrů, které jsou připraveny, možná si vyberete hrací vojenské karty nebo francouzský pětifrank nebo něco jiného. A navíc v muzeu jsou ještě další výstavy, které stojí za prohlídku.

bitva 3

Foto: autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Protheus z Dymytry: Příští rok chystáme spoustu změn

dymytry perexS frontmanem skupiny Dymytry Protheem (Honza Macků), jsem dělal naposled rozhovor loňské léto a tentokrát se naskytla příležitost vyzpovídat Prothea na křtu nového DVD Arakainu a Dymytry k podzimnímu turné. Co se za ten rok a půl změnilo a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rodí se dokument o hraběnce Barboře Wrbnové, která prošla čtyřmi epochami

wrb 200Pohnutý osud hraběnky Barbory Wrbnové zachytil publicista a fotograf Robert Rohál už ve dvou publikacích. Nyní se však rozhodl napsat scénář k dokumentu, který by měl letos natočit mladý režisér a dokumentarista Jakub Krumpoch.

...

Z archivu...


Literatura

Každý by měl mít svou Místnost, svůj ostrůvek bezpečí a klidu

mistnost perexCo když vnímáte realitu jinak než ostatní? A navíc, co když vám někdo zakáže navštěvovat váš vlastní svět, který zcela jasně vnímáte? Co když se vás někdo snaží vyloučit z místečka, které je pro vás oázou klidu a míru a ve kterém se můžete ...

Divadlo

Vinohradská inscenace Já třeba zabít Sekala se podobá šílené realitě dnešního světa

sekal 200Velké téma, které vymyslel špičkový scenárista a které se dočkalo adekvátní divadelní adaptace na velkém jevišti, se odehrává ve skvělé režii Pavla Kheka. Tak hodnotím jednu z posledních inscenací Je třeba zabít Sekala v Divadle na Vinohradech. Syrové ...

Film

Berlinale uvede nový slovensko-český film Viery Čákanyové Poznámky z Eremocénu

Notes from eremocene 200Nejnovější film mezinárodně uznávané slovenské režisérky Viery Čákanyové bude mít světovou premiéru na 73. ročníku Berlinale. Jeden z nejprestižnějších světových festivalů kategorie A zařadil slovensko-český snímek Pozn...