I v dnešní době mnoho lidí peče pecen

I v dnešní době mnoho lidí peče pecen

Tisk

pecem pecen200V tomto článku bude řeč o kvásku, chlebu a především projektu Pečempecen.cz. Přečtěte si v rozhovoru s Julianou Fischerovou o čem přesně to je a jak můžete sami využít jejich služeb...



Představte nám projekt Pečempecen.cz. Co vás k tomuto nápadu vedlo?

PečemPecen je především mapa ochotných dárců kvásku a skupina lidí, kteří rádi pečou domácí chléb a pečivo. Došli jsme k tomu tak, že jsme s Michalou Gregorovou a Cuketkou (Cuketka.cz) nabídli náš kvásek v jedné kavárně - a během jednoho dne si pro něj přišlo kolem 100 lidí. Tak nás napadlo, že podobně by se mohli rozdělit i jiní lidé, stačilo by, kdyby se o nich ostatní mohli nějak dozvědět, například díky mapě. A od nápadu už byl jen krůček k realizaci.

Kolik máte na mapě nyní „vlastníků“ kvásku? Jací lidé si nejčastěji dělají kvásek? Znáte jich hodně osobně?

Dárců kvásku, tedy lidí, kteří se ochotně o svůj kvas podělí, máme kolem tisícovky. Úplně paušalizovat se jejich povaha nedá, jedná se jednoduše o lidi, kteří se nebojí zkoušet nové věci, případně rádi něco vlastníma rukama tvoří - a rádi se o to, případně o radu, podělí. Známe se spíše virtuálně díky skupině, kterou jsme souběžně s mapou založili a kde jsou i lidé, kteří sice na mapě nefungují, ale chtějí si o pečivu a o svých úspěších (případně nezdarech) popovídat a poradit se.

V čem se různé kvásky liší? Můžete ve stručnosti popsat, jaká je příprava kvásku?

Kvásky se liší podle toho, z čeho jsou, kde se nacházejí a jak se o ně jejich majitelé starají. V základě je to jen mouka a voda, ovšem i když se kvas u nás nejčastěji vyvádí z žitné mouky, lidé mají i kvásek z pšeničné hladké mouky, celozrnný špaldový, bezlepkový… A každý kvásek se navíc přizpůsobí prostředí, v jakém se nachází, takže ani darovaný dlouho nevydrží přesně v takovém složení, v jakém se k druhému člověku dostal.
Na začátku se opravdu jen smíchá mouka s vodou a dá se do tepla, aby se probudily spící spory kvasinek a bakterií. Pokud se to povede, stačí jen kvásek pravidelně omlazovat (přidávat další mouky a vodu) a časem vznikne stabilní základ chleba.

pecem pecen0

Za kvásek pekaři mají dát nějakou maličkost. Co si nejčastěji lidé přejí? A evidujete nějaký unikát?

Ne všichni pekaři si něco přejí, ve většině případů to nechávají spíše na příchozích. Pokud už specifikují, jedná se nejčastěji o něco také vlastnoručně vyrobeného, recept, zeleninu ze zahrádky na ochutnávku nebo čokoládku pro děti.

Jaký chleba máte vy osobně nejraději? Co je na výrobě chleba nejdůležitější?

Já asi nejoblíbenější chleba nemám. Mám ráda dobrý žitný, různé celozrnné a semínkové i čistě bílý, pšeničný, záleží k čemu a jak je udělaný. Na výrobě je nejdůležitější to, co u všech potravin - kvalitní suroviny a správný postup. V případě chleba hlavně to, aby kvas nebo těsto na chléb nepřezrálo nebo naopak nebylo nedokynuté a aby byl chléb správně upečený.

Myslíte si, že je dnešní trh s pečivem špatný? Nebo v čem spočívá obliba dělání si vlastního chleba a dalších pochutin?

V mém případě je to na prvním místě asi mlsnost - možnost upéct si přesně to, na co mám chuť, což se ne vždy dá u nás koupit. Někteří lidé jsou motivovaní snahou o zdravější životní styl, případně nutností vyhýbat se některým surovinám... No a většina z nás ráda doma něco kutí - ať už se jedná o budky pro ptáčky, háčkování nebo pečení chleba, baví nás i ta “rukodělná” část téhle záliby.

pecem pecen

Jste spokojeni s provozem projektu? Splnily se vaše představy a ambice? Pokud ne, co by se mělo změnit?

Od projektu jsme nic speciálního nečekali - snad jen to, že pomůžeme více lidem k tomu, aby dokázali upéct doma dobrý chléb. Jak se zdá, celkem se nám to daří, stále víc lidí přibývá a zajímá se o kvalitu pečiva, navíc se díky společnému zájmu - pečení chleba - vytvořila sympatická komunita. Doufám, že lidem ten elán vydrží:)

Jak byste nalákali čtenáře k pečení chleba doma nebo založení kvásku?

Zkuste to a uvidíte - je to snadné, zábavné a i když to napoprvé nevyjde, ani suroviny moc nestojí, takže to člověk bez výčitek může zkusit hned znovu. (Rady k prvnímu chlebu najdete na http://bit.ly/prvnichleba). Pokud chcete kvásek, nejjednodušší je někomu z PečemPecen.cz napsat a kromě toho, že dostanete přímo kvas, seznámíte se s někým, kdo už chleba peče a poradí vám. Založení kvásku je pak také snazší - pokud náhodou budete chtít vlastní, už budete vědět, jak má přibližně vypadat a fungovat.

pecem pecen4

Více informací na: http://www.maskrtnica.cz/

Zdroj foto: cuketka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Berchtold

berchtold 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Legendární písňový festival Bratislavská lyra ožije v desetidílném dokumentu

lyra 200Zlatá lyra. To je název desetidílného dokumentu o historii a hvězdách kdysi populárního  písňového festivalu Bratislavská lyra. Seriál, který připravuje nezávislá produkční filmová společnost Trigon production, by měla uvést v televizní premiéře RTVS už...

Z archivu...


Literatura

STŘÍPKY TICHA - mírumilovnou a zároveň tajemnou idylku amišských farmářů naruší brutální zločin.

Stripky ticha

Americké spisovatelce Lindě Castillo vychází v nakladatelství MOBA již třetí kniha. Opět je to krimi román, znovu v hlavní roli s policejní náčelnicí Kate Burkholderová. Tu výtečně ztvárnila na filmovém plátně známá hollywoodská hereč...

Divadlo

Největší příběh všech dob

Nejvetsi pribeh 200Hra Patricka Barlowa „Největší příběh všech dob“ (Greatest story ever told). Divadelní „road movie“ se vrací! Aneb všechny cesty vedou na Golgotu...

 

...

Film

Kniha o pozapomenutém proklatci nové vlny

nemec perexJan Bernard patří k význačným filmovým badatelům, spojeným zejména s pražskou FAMU, kde byl během 90. let děkanem. Zabývá se jak teoretickými otázkami, tak zkoumáním tvorby významných režisérů (Pier Paolo Pasolin...