Za vzácnými vltavíny do Českého Krumlova

Za vzácnými vltavíny do Českého Krumlova

Tisk

Vltavin 200Ojedinělé muzeum, věnované vltavínům, mají v Českém Krumlově. Zdejší občanské sdružení Muzeum vltavínů ho otevřelo v historickém domě v českokrumlovské Panské ulic. Expozice umístěná ve dvou podlažích je interaktivní, s cílem zaujmout nejen geologické nadšence, ale i širokou laickou veřejnost.


Kromě sbírky těchto drahých kamenů, pocházejících z jižních Čech, Moravy i Chebska, zde návštěvníci najdou také třeba mikroskopy a mnohé další zajímavé exponáty. Muzeum představuje nejreprezentativnější vzorky vltavínů, jaké kdy byly ve veřejné expozici k vidění. Tyto kameny, jimž jsou přisuzovány i léčitelské účinky, mají tajemný původ. 

Návštěvníci poznají příběh vltavínů v širším kontextu: od jejich vzniku až po dnešní laboratorní experimenty i zajímavosti, týkající se meteoritů, nebezpečných asteroidů, či velkého vymírání živočichů v historii Země. Vltavíny, někdy také nazývané Moldavity, se nejčastěji vyskytují v oblasti jižních Čech, v okolí Českobudějovicka. Kameny jsou zelené; některé jsou světle zelené, jiné olivově zelené, některé pak mají zelenou barvu doplněnou kresbou.

Muzeum vltavínů plánuje i doprovodné přednášky, komentované prohlídky, programy pro zájemce o geologii i pro školy. Vystavené vltavíny jsou zapůjčené ze soukromých sbírek a vybrané byly tak, aby ukázaly pestrost neživé přírody, která je na jihu Čech v tomto případě velmi štědrá. Během prohlídky návštěvníci zjistí, čím jsou vltavíny zajímavé a proč je tento typicky český přírodní klenot světovou raritou.

vltavin 1

Design muzea navrhl architekt Petr Tošovský, generálním dodavatelem rekonstrukce byly firma Povltavská stavební a. s. Z Českého Krumlova. 

Vltavíny nabízejí pestrou škálu zelených až hnědavých odstínů s nezaměnitelnou povrchovou strukturou. Vznikly po dopadu meteoritu na Zemi před zhruba 14,5 milionu let na území dnešního Bavorska.

Muzeum vltavínů vzniklo pod záštitou města Český Krumlov; oficiálním partnerem projektu je Českokrumlovský rozvojový fond. Přípravné práce podpořil i Jihočeský kraj. Projekt Muzeum vltavínů je spolufinancován Evropskou unií. Některé vzorky si mohou zájemci prohlédnout i v elektronické databázi muzea. Českokrumlovské muzeum je otevřeno denně od 9 do 17 hodin.

vltavin  2

Ctibor Čejpa, podle podkladů města Český Krumlov


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na jevišti si mohu v bezpečném prostoru prožít spousty příběhů. Obohacuje mě to

archiv Tereza RychláPZpěvu věnuje od dětství a velice brzy ji také okouzlilo divadlo, které se stalo její vášní. „Když se to pak poštěstí, že je divadlo spojené ještě se zpěvem, tak jsem úplně ve svém živlu a zažívám ve své práci obr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rok 2012 je věnován pánům z Pernštejna
ImagePernštejnský rok 2012 je soubor výstav a kulturních akcí začleněný do mezirezortního projektu Po stopách šlechtických rodů vedeného Ministerstvem kultury ve spolupráci s Národním památkovým ústavem. Jedn...

Z archivu...


Literatura

Milovala život, skauting i svého muže. Autobiografie Lady Olave Baden-Powell

zrcadlo meho srdce perexNa autobiografii o 295 stranách jsem narazila při rešerších k článku do časopisu o historii dívčího skautingu. Publikace obsahuje autobiografii zakladatelky skautingu, prokládanou úryvky z autorčina deníku. Velmi ...

Divadlo

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho v...

Film

Rytíři nebes
ImageFilm Rytíři nebes, který u nás nevyvolal téměř žádné reakce, je povedeným válečným filmem na pomezí dramatu, komedie a romance, který vypráví skutečný příběh několika amerických letců, kteří odjeli bojovat proti Němcům do...