Podřipské muzeum vzpomíná na svého zakladatele

Podřipské muzeum vzpomíná na svého zakladatele

Tisk

podripske muzeum 200V těchto dnech uplyne 80 let od smrti historika a národopisce Karla Rozuma. Všestranný muž byl jedním ze zakladatelů Podřipského muzea v Roudnici nad Labem. A právě tam můžete nyní zhlédnout výstavu na jeho počest.

 


Karel Rozum pocházel z Českých Budějovic, odjakživa však miloval podřipský folklór. Díky jeho sběratelskému nadšení se v roce 1894 uskutečnila v roudnickém gymnáziu národopisná výstava. Vybrané předměty potom reprezentovaly Podřipsko na Celonárodní národopisné výstavě, která se o rok později konala v Praze.

O to, zřídit v Roudnici muzeum, usiloval už její tehdejší starosta Ervín Špindler. Nedařilo se mu ale tuto myšlenku dotáhnout do konce. Karla Rozuma představa roudnického muzea nadchla. Jeho kolekce předmětů, která se navrátila z pražské Celonárodní národopisné výstavy, se stala základním jměním muzea, které nakonec v roce 1900 opravdu vzniklo. Karel Rozum byl jeho jediným a nadšeným tvůrcem. Výrazně mu pomohla manželka Anna, která pocházela z Kozince u Kralup nad Vltavou.

Rozum také často chodil mezi lidi, kterých se vyptával na zvyky a pověsti, vázající se k podřipskému regionu. Vše dokumentoval. Kromě jiného byl výborným malířem. Dochovala se celá řada kreseb, mezi kterými nechybí ani jeho návrhy krojů či velikonočních kraslic.

podripske muzeum 1

Karel Rozum zasvětil Podřipskému muzeu celý zbytek života. Stal se opravdovým znalcem regionální historie. Po jeho smrti byla velká část sbírek rozkradena a předměty se už nikdy nepodařilo shromáždit. Jediná dcera Lubava v práci otce nepokračovala. Podřipské muzeum tak bylo znovu obnoveno až v roce 2003.

Na výstavě, která je věnována Rozumově památce, si můžete prohlédnout některé jeho kresby, záznamy a také fotografie z rodinného alba. Určitě nepromeškejte příležitost! Dozvíte se něco o výjimečném člověku a uvidíte opravdu originální grafické návrhy. Nebo už jste někdy viděli velikonoční vajíčko, na kterém je vyobrazena hora Říp? (Ne)jen praotec Čech by měl radost!

podripske muzeum 2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dalibor Buš: Herectvo ma zásadne zmenilo

DB perexNarodil sa v Hranicích. Odmalička veľa čítal a doslova hltal westerny. Neskôr knihy zahodil, začal športovať a objavil v sebe najhoršieho futbalistu okresu. Časom zahodil aj loptu, vzal do ruky meč a objavil v sebe srdce bojovníka. Raz šermoval s ta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Archeologické památky lákají k návštěvě

atlas200Naleziště, dokládající osídlení řady míst již v pravěku, nejsou přirozeně tak atraktivní jako pozdější hrady a zámky, samozřejmě lépe dochované. Z kdysi opevněných hradišť do dnešních dnů zůstaly sotva patrné základové obrysy, nejlépe patrné na leteckýc...

Z archivu...


Literatura

Osobitá francouzská jednohubka: Bazar u puntíkaté zebry

bazar u puntikate zebry200V červnu vydalo nakladatelství Grada v edici 7lásky knihu Francouzsky Raphaëlle Giordano s poutavým názvem Bazar u puntíkaté zebry. Svérázný laskavý příběh je milým čtením vhodným pro klidné večery.

Divadlo

My a vy. Vy a my. Žijeme ve skutečném světě

Nebezpeci preteceniperexNávštěva divadla je významnou společenskou událostí. Třeba však při ní dodržovat spoustu pravidel, díky kterým si herci a diváci rozumějí. Podle etikety si ale nejsme rovni, a tak pravidla platí pro každého jinak. Když to...

Film

Čtyřicátá první ochutnávka filmových lahůdek

LFS 200Letní filmová škola pořádá už nějaký ten pátek ochutnávku toho nejlepšího, co filmoví tvůrci vytvořili. Letošní degustační ročník byl už čtyřicátý první a od 24. července do 1. srpna nabídl filmovým fanouškům 237 filmů na 8 promítacích místech.