(Ne)zabudnutá remeslá: Čipka má korene na Slovensku

(Ne)zabudnutá remeslá: Čipka má korene na Slovensku

Tisk

krajka200Čipkované rukávy, kruhové priezle, strapce sa používajú na zásterách, okrem nich aj riedke čipky. Čipka nie je prepletená s francúzskymi motívami, pretože nemá s francúzskou čipkou nič spoločné. Vznikla na Slovensku.



Čipkárka Mária Mizeráková, ktorá má viac ako 60 rokov, sa už 45 rokov venuje paličkovaniu. Žila s nevlastnou maminou, ktorá vyšívala a paličkovala, potom sa začala tomu venovať aj ona. Učila sa od pána Mišíka, potom po starých susedách a ženách. „Jedna ma naučila robiť strapce, druhá vločky, ďalšie paličkované čipky. Paličkovaná čipka je najvzácnejšia čipka na celom Slovensku aj na celom svete, pretože tá technológia sa nepaličkuje nikde inde a je zvláštna tým, že sa paličkuje piatimi paličkami. Ostatné štyri, biele a piata palička je farebná,“ hovorí čipkárka.

krajka1

Ako ďalej uviedla, čipke sa venuje, pretože je to pre ňu ako detektívka. „Vždy niečo nového objavím, niečo nové skúsim, stále nadobúdam nové vedomosti. V posledných rokoch sa zapájame do čipkárskej cesty, ktorá sa rozbehla z Liptovského Mikuláša. V celoslovenskej súťaži pri Žiline sme dokončili čipku, ktorú chcú dať do Guinessovej knihy rekordov, lebo bola najlepšia,“ uzavrela čipkárka.

 krajka2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vznešená vyrovnanost hvězdné kariéry Dagmar Peckové pokračuje i po 43 sezónách

dagmar200Vypadá to, jako by dosáhla met, přetěžko posunutelných dál. Ve svém žánru si udržovala několik desítek let pozici, u níž jsme nikdy zcela jasně neodhadli, není-li právě tou první – podle čeho se určuje nejtalentovanější a nejúspěšnější česká pěvkyně v ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

SLAVNÉ VILY ČECH, MORAVY, SLEZSKA A ÚSTECKÉHO KRAJE

slavne vily cr200Nápad zmapovat a přiblížit široké veřejnosti zajímavé vilové stavby vznikl v roce 2007. Vznikl tím velký a rozsáhlý projekt, na kterém se podílely desítky nadšenců z řad historiků a pracovníků archívů. Projekt, který ve své závěrečné fázi umožňuje...


Literatura

Analfabetka jiskří mnohem méně, než Stoletý stařík

analfabetka 2Všichni už ji četli, tak jsem se do ní taky pustila. Analfabetku, která uměla počítat provázela před jejím vydáním velká kampaň a jednoznačná doporučení. Jakpak by ne, když jejím autorem je Jonas Jonasson, který svou prvotinou o stoletém st...

Divadlo

Komédia Sladký domov na odozvu slovenského diváka ešte len čaká

Sladky domov 200V priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa 5. mája uskutoční premiéra hry v slovenskom preklade Sladký domov od  maďarského autora Györgya Spiróa.

 

...

Film

Matt Damon je pryč, přichází Renner a Bourneův odkaz

Bourneův odkazTrilogie sledující osudy Jasona Bourna si získala velký obdiv kritiků i diváků. Tajný agent se vynořil z moře se ztrátou paměti a postupně začal zjišťovat, čeho se účastnil a kým vlastně je. Jeho napínavou akční pouť ...