KLÁŠTERNÍ KNIHOVNY

KLÁŠTERNÍ KNIHOVNY

Tisk

knihovny strahovska 200V Čechách je písemnictví spojeno hlavně s příchodem křesťanství a vznikem klášterů jednotlivých řádů. Kláštery zakládaly i panovnické rody, jejíchž donátorství přineslo klášterům i bohatý nákup knih z ciziny. Pro kláštery znamenaly knihy největší majetek, patřily k základnímu vybavení, a proto si je mniši přinášeli ze svých mateřských klášterů. Knihy byly rukopisné a s rozvojem křesťanství jich jejich potřeba neustále stoupala, a tak se dál opisovaly. Úroveň opisů nebyla stejná, záleželo na diktujícím, opisovačích a iluminátorech.

 

Zaměření jednotlivých klášterů se lišilo, i když základní tématika náboženství, teologie, filozofie, historie a církevní právo byla ve všech řádech společná (Minorité, Františkáni, Dominikáni, Kapucíni). Vyšší ambice měly knihovny cisterciáků, Křížovníků s červenou hvězdou, Johanité. Vědeckou činnosti se zabývaly Benediktické, Augustiánské, Premonstrátorské řády. Jezuité měly bohaté knihovny zaměřené na pedagogickou, misionářskou i vědeckou činnost, jejich knihovny se u nás nedochovaly. Piaristé byli zaměřeni na pedagogickou činnost a na rozdíl od jezuitů byl to u nás oblíbený řád.

Nejstarší iluminovaný český rukopis je opis Gumpoltovy legendy o svatém Václavu. Evangeliář z knihovny Metropolitní kapituly na Pražském hradě pochází z druhé poloviny 9 století. Latinské legendy o svatém Václavu a svaté Ludmile z 10 století obsahuje Evangeliář ze Strahovského kláštera a Vyšehradský kodex (1085). Ze 13 století Kodex Gigas patří mezi nejvýznamnější nejen svým rozměrem ale i rozsahem, od teologických textů až po historii, stal se válečnou kořistí Švédů. Dalšími zachovanými památkami jsou hudební Antifonář sedlecký, Žaltář ostrovský a Velislavova obrázková bible z poloviny 14 století.
knihovny evangeliar
Z hlediska knihoven mezi nejvýznamnější kláštery patřil Břevnovský (993). Strahovský (1140) z něhož pochází rukopis opisu Augustinova spisu DE CIVITATE DEI (O Boží obci z roku 1470) s vyobrazením i světských motivů. V soupise knih z cisterciáckého kláštera v Plasech (1144) z roku 1444 jsou uvedena díla nejen teologická, ale i filozofická, historická či právní. Mimořádná písařská a iluminátorská aktivita byla v minoritském klášteře Na Františku v Praze, jejichž díla znaly i v okolních zemích. S klášterů cisterciáckých ze 13 století pak Vyšší Brod (1259 zal. Rožmberkové, ve fondech se zachovalo přes 200 pergamenových rukopisů, 400 prvotisků a na 1200 dalších děl.), Zlatá koruna (1263 Přemysl Otakar II) a Zbraslav (1252 založil král Václav II, který nechával přivážet knihy až z Paříže, ale byla tam i vlastní literární činnost). Zbraslavská kronika historicko-grafické dílo, z doby vlády Jana Lucemburského, jehož opisy se zachovaly v zahraničí. Populární ve střední Evropě získal i Malogranatum, mystické dílo teologicko-mravoučné, které se dochovalo v mnoha opisech.

V době husitských válek byla část klášterních knihoven odvezena do zahraničí nebo zničena. Pouze roudnická knihovna augustiánů-kanovníků se vrátila zpět ze Slezska vcelku, ale už ne do Roudnice. Klášterní celky byly zachovány neporušené v jižních Čechách, kam husitství tolik nezasahovalo. Většina klášterů pokud úplně nezanikla, živořila a jejich knihovny chátraly. Z Břevnovské benediktinské knihovny se zachovalo jen torzo, které mniši při opuštění kláštera odnesli do Broumova. Augustiánská knihovna na Malé Straně byla ukryta před husity a v roce 1603 měla přes 5 tisíc svazků i díky štědrosti císaře Rudolfa II, který ji finančně podporoval. Strahovská knihovna přišla o většinu svých knih a její obnova započala až kolem roku 1586. Klášter Křižovníků s Červenou hvězdou (založen 1233) byl jako český a charitativní (mniši podávali svátost i pod obojím způsobem) uchráněn. Po roce 1556 přichází do Prahy na pozvání císaře Ferdinanda I jezuité, kteří měli vzdělávat v katolické víře nové kněze, brzy vyučují i mládež.

knihovny vysehradsky kodex

S prvním omezením velkého počtu klášterů na našem území v roce 1773 započala Marie Terezie a v rušení pokračoval v letech 1781 -90 i její syn Josef II. Po třicetileté válce dochází k obnově některých velkých klášterů, jako byl Břevnovský, ale v pruských válkách v 18 století o část své knihovny přišel. Broumovská benediktinská knihovna byla v roce 1618 vydrancována, obnova započala v roce 1624, ale při požárech (1644 a 1664) byla zničena. Zachovala se pouze část, mezi jinými také devět vzácných tisků humanisty Jana staršího Hodějovského a spisy benediktinských spisovatelů i texty divadelního představení. Švédskou válečnou kořistí se stala i premonstrátská knihovna na Strahově. Ta, podle soupisu z roku 1950, kdy dochází k úplnému rušení klášterů, uvádí, že se dochovalo 110 tisíc svazků všech vědních oborů, rukopisů. Dochoval se i Strahovský Evangeliář z přelomu 9 a 10 století, který bude vydán v počtu 199 kusů.

K definitivnímu rušení všech klášterů dochází od roku 1950 kdy na našem území jich „zbylo“ 150 a jejichž knihovny obsahovaly přes dva milióny svazků.

Z historického pohledu mají svou cenu knihovny, které zůstaly pohromadě ve svém původním prostředí, ale aby vzácná díla byla zachována pro další generace, jsou umístěna a ošetřována v Památníku národního písemnictví v Praze.

knihovny zbraslavska kronika

Prameny: Dějiny knihoven a knihovnictví v Českých zemích“ Jiří Cejpek a kol.

Foto : Wikipedie a ČTK (Strahovský evangeliář)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nanovo: „Snažíme se prodávané předměty vytrhávat z kontextu doby a zasazovat je do moderních interiérů.“

nano200Přinášíme vám rozhovor s Jirkou Mrázkem a Adamem Karáskem, kteří stojí za eshopem a dnes i kamennou prodejnou s názvem Nanovo. Ta se zaměřuje především na designový nábytek druhé poloviny 20. století a my se zeptali, jak k tomu vlastně došli a na spoustu ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Je-li whisky tvoje gusto, kup si tuhle knížku – zkus to!

prirucka whisky perexPokud chcete ocenit a pochopit whisky a jedinečnou kulturu, která se kolem ní vytvořila, anebo máte kolem sebe nějakého fajnšmekra a příznivce tohoto zlatavého moku, doporučuji vám zaměřit pozornost na praktickou příručku, j...

Z archivu...


Literatura

Cena Česká kniha bude udělena letos poprvé
ImageV roce 2012 startuje nový projekt, který má blíže představit české autory jak čtenářům, tak zahraničním pozorovatelům. Naši autoři to nemají doma vůbec jednoduché. Pulty knihkupectví zaplavují překladové titu...

Divadlo

Mariina volba. Dramatik Milan Uhde představil svou verzi biblického příběhu

Mariina volba foto perexVážený náš dramatik, kdysi zakázán režimem, pak vyzdvižen na politický piedestal, jenž s pochopením všech, kteří ho znají, opustil, aby se dál věnoval tomu, co umí a miluje. Dramatické tvorbě. Takového ho známe, tak...

Film

Na dovolenou kolektivně, se zpěvem a hrami

Dovolena perexUž jsme asi pozapomněli, že ještě před čtvrtstoletím byly běžné kolektivně organizované závodní dovolené, přidělované odbory (jednotné, komunistické nadvládě podřízené Revoluční odborové hnutí - neboli ROH) pr...