Chrudimské hradby čeká zteč

Chrudimské hradby čeká zteč

Tisk

chrudim hradby200U příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel se v Chrudimi 16.dubna 2013 uskuteční Putování po hradbách, jehož součástí budou nejen komentované prohlídky hradeb s průvodcem, ukázky výcviku dravých ptáků, ale i možnost zkusit si hradby ztéci.

 

 

Nejstarší písemná zmínka o chrudimské hradu pochází z roku 1055, kdy zde zemřel český kníže Břetislav I. Chrudimbyla jako královské město založena kolem roku 1260 a na základě práva hradebního začala i výstavbou opevnění. Písemně jsou hradby doloženy až k roku 1349, dle archeologických nálezů ale pocházejí již z druhé poloviny 13.století.

Fortifikace se skládala ze dvou samostatných opevnění, a to jádra a předměstí. Jádro bylo přístupné dvěmi bránami, brankou a dvěmi fortnami. Druhá opevňovací linie (parkánová hradba) z 15.století obkroužila město v linii před hlavní městskou hradbou. Z bran se dochovala Pardubická fortna, čtverhranná věž s brankou poprvé vzpomínána v roce 1459, jež sloužila jako průchod pro pěší v severní části městského opevnění, a Tmavá fortna, zvaná Chrudimáky Myší díra, v jižní části hradeb.

chrudim Pardubicka fortna

Myší díra je úzká chodba dlouhá 27,5 m, která byla v hradbách proražena v roce 1439. Původně jí mohl projít jen jeden člověk. Svoji dnešní podobu získala v roce 1841, kdy byla rozšířena a bíle omítnuta.

Z hradeb se zachovala značná část, včetně bašt, věžic a znatelného průběhu příkopu. Nejvýznamnější památkou je bašta Prachárna, která stojí v severovýchodním nároží městského opevnění. Byla postavena v roce 1435 a určena pro obranu ručními palnými zbraněmi. Jedná se o nejmladší prvek městského opevnění. V současné době se zde nachází expozice o městském opevnění.

chrudim pracharna

Program:

dopolední program pro školy (9–13 hodin)
poznávání hradebního opevnění a sportovní vyžití (zdolávání hradeb)
komentované prohlídky hradeb s průvodcem ve 14 a 16 hodin (sraz v Soukenické ulici) zpřístupnění Bašty Prachárna (9–16 hodin)
v 15.30 hodin ukázka historického šermu na Resselově náměstí

chrudim hradby2

Bližší informace: chrudim.eu

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miloslava Erika Veselá: „Ten, kdo pro mě točí sny, je docela profík.“

erika 200Jako dítě chtěla být literární nebo výtvarný kritik, spisovatel, psychoanalytik nebo diplomat. Kritika jí rodiče zakázali s tím, že se má živit slušně. Neposlechla a v současnosti pracuje jako zahraničně-politický analytik. V lednu vychází její fan...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vajíčka jako symbol: Vkládala se i do hrobek

velikonoce 200Velikonoční kraslice je tradičním symbolem zrození života. Stávala se odměnou pro koledníka, který jaksepatří vyšlehal pomlázkou ženu v domě. Vejce ale měla posvátnou moc a dokonce se vkládala i do hrobů zemřelých. Jedno z ...

Z archivu...


Literatura

Už vás nebaví prezentovat? Tak vyprávějte!

storytelling200Je mnoho zaměstnání, ve kterých je nutné odprezentovat produkt podniku nebo sebe sama a své nápady. V českém rybníčku k tomu obvykle použijeme prezentaci v Power Pointu, ti pokročilejší si to zkusí třeba v Prezi. Jenže i tak to mnohdy nesta...

Divadlo

Již za týden představí Balet Národního divadla v online premiéře pohádkový příběh Marcii Haydée Spící krasavice

BaletND 200Výpravný balet Spící krasavice hudebního skladatele Petra Iljiče Čajkovského a choreografa Mariuse Petipy měl původně premiéru na konci devatenáctého století v Petrohradě. Nyní vstupuje do repertoáru Baletu Národního divadla v choreografii legend...

Film

Dickova díla na filmovém plátně
ImageDíla málokterého spisovatele vědecko-fantastické literatury se dočkala tolika filmových zpracování jako díla Philipa K.  Dicka. Drtivá většina těchto snímků byla natočena až po autorově smrti, sám spat...