České restaurace: Nastal soumrak našich tradičních jídel a hospod?

České restaurace: Nastal soumrak našich tradičních jídel a hospod?

Tisk

ceske hospody 200Nekonečné diskuse na téma naše tradiční jídla a potravinářské produkty a Evropská unie mne inspirovaly k tomu, abych si položila otázku: Jak to vlastně je s nabídkou našich tradičních jídel v českých hospodách? Nařízení evropské unie, že včerejší svíčkovou musíte vyhodit, jsou jenom jednou stránkou mince.

 

 

Univerzální hnus odmítám

Tou druhou je, zda vůbec česká národní kuchyně v konkurenci obstojí, zda má co nabídnout a hlavně, zda se v restauracích vůbec česká kuchyně vaří a zda se vaří tak, jak by měla, to znamená poctivě, bez náhražek a za rozumné peníze.

Každá doma totiž má své trendy. Ta současná směřuje k jakési univerzalitě. Sítě řetězců mezinárodních restaurací nám sice nabízejí stejnou kvalitu jídla v Praze, Paříži i New Yorku, ale jejich politika smazává jakékoli rozdíly národních kuchyní, které činí cestovatelský svět tak zajímavým. Navíc ona standardní kvalita bohužel často sklouzává k jednomu: univerzálnímu blafu neidentifikovatelné chuti. Navíc, já nejedu do Paříže kvůli tomu, abych si dala stejný masový karbanátek jako na náměstí u nás doma, kde bydlím. Jedu tam proto, abych ochutnala jejich místní specialitu. A tak nehledám sítě řetězců, ale obyčejnou hospůdku, kde dostanu to, co chci.

Navrch huj, vespod fuj

Najdou ale třeba zahraniční turisté v Praze místo, kde narazí na dobrou nefalšovanou českou kuchyni? Mám na mysli restauraci, která nebude typickou předraženou pastí na neznalce, jakých je centrum plné. Navenek honosný interiér, ale když nahlédneme pod pokličku, zažijeme nepříjemné překvapení. Jak říká jedno české přísloví: navrch huj, vespod fuj. Jídla sice servírovaná třeba v příjemném prostředí, ale kvalitou značně pokulhávající, uvařená s použitím polotovarů, uměle dochucená, z nepříliš kvalitních surovin. Jako ideální nevidím ani titěrné ochutnávací porce servírované s okázalou noblesou. Nechci si hrát na vysokou gastronomii, chci se zkrátka dobře najíst.

ceske hospody svickova

Tuny glutamátu nechci

Další trendem nedávných let byla čínská kuchyně. Éra levných čínských bister, která nabízela umělá jídla s tunami glutamátu, už naštěstí mizí. Úspěchem ovšem bude, jestli se jim nepodařilo zkazit chutě českého obyvatelstva natolik, aby ještě bylo schopno ocenit kvalitní českou kuchyni. Ale konec nářků, myslím, že tak daleko situace naštěstí ještě nedošla. Pořád ještě existují dobré podniky. Někdy je objevíme třeba náhodou, když něco vyřizujeme v místech, kde normálně naše noha nespočine. Dostaneme hlad a najednou se před námi vyloupne příjemná hospůdka. Co je signálem, že tady se dobře najíme?

Na exotické názvy dejte pozor

Pozornost věnujte už jídelnímu lístku. Jídla by měla mít srozumitelný a jednoduchý název. Pokud tam najdete třeba Pirátskou masovou kapsu, takové jídlo ve vás okamžitě vzbudí otázky: Co to má znamenat? Čeho se můžu dočkat? Nebude to náhodou nepříjemné překvapení? Málokdo má takovou odvahu, že je ochoten si jídlo s podivným názvem rovnou objednat, když neví, do čeho vlastně jde. Takže buď musí v jídelním lístku následovat výčet přesného složení nabízeného jídla, nebo se bude tužit číšník v palbě vašich všetečných otázek. Každopádně příliš exotické názvy jídel moc důvěryhodně zrovna nepůsobí. Rajská s houskovým knedlíkem zní mnohem lépe, síla je v jednoduchosti – a hlavně: vím, co mohu očekávat, českou klasiku.

ceske hospody rajska

Telefonní seznam budí podezření

Pozor také na sáhodlouhá menu. Vypadá jídelní lístek malé zapadlé restaurace jako krásně vytištěná kniha a má podobný stránkový rozsah jako detektivní román, který jste včera dočetli, nebo může svojí délkou směle konkurovat telefonnímu seznamu? V tomhle případě už by vám měla svítit varovná červená kontrolka! Pryč odsud! Jak to může taková malá restaurace s minimem personálu stihnout? Jednoduše, ty spousty nejrůznějších ingrediencí vytáhnou z mrazáku a vy pak dostanete narychlo rozmražený polotovar dochucený umělým kořením a ohřátý v mikrovlnce. O čerstvém a poctivém jídle si v takovém případě můžete nechat leda tak zdát. Naopak krátké menu nebo dokonce jenom názvy jídel křídou na tabuli bývají zárukou, že vše bude čerstvé. A potkáte-li tam místní štamgasty, tím spíš.

Obyčejnou českou hospodu s dřevěnými stoly, lavicemi a židlemi a maximálně deseti poctivými českými jídly na lístku psaném třeba i krasopisně rukou bych zkrátka nevyměnila za sebelepší nóbl podnik, i kdyby mi tam servírovali všechno na zlatých podnosech. A co vy? Máte ve svém okolí dobrou hospodu, kam se dá jít na dobře uvařené tradiční české jídlo? Co je pro vás signálem: Tady se dobře najím? Myslíte si, že klasická česká jídla z hospod nezmizí?

ceske hospody3

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Patrik Madle: „Marketing je o kreativitě, stejně jako tvůrčí psaní. V obou případech je potřeba být kreativní a práce vám nesmí zevšednět.“

Patrik Madle 200Patrik Madle svou dosavadní studijní i profesní cestu zasvětil marketingu a oblasti komunikace. Z literární tvorby se již od dětství věnuje psaní krátkých i delších šuplíkových povídek. Se svou poezií získal třetí místo v literární sout...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Herec Eduard Cupák se stal hvězdou až poté, co byl vyobcován ze školy

eduard cupak  200Měsíc nad řekou, Stříbrný vítr, Vina Vladimíra Olmera, Žižkovská romance, Z mého života, Kladivo na čarodějnice, Pane, vy jste vdova!, Mladý muž a bílá velryba, Requiem pro panenku...  To jsou názvy starších českých filmů, v nichž d...

Z archivu...


Literatura

RECENZE: Strašidelný dům a jeho příběhy

strasidelny dum200V roce 2016 vydalo nakladatelství Plus knihu iniciovanou a zčásti napsanou Charlesem Dickensem – Strašidelný dům a jeho příběhy, která poodhalí, v 19. století tolik oblíbené, duchařské a zčásti i stra...

Divadlo

Filozof k smíchu, filozof k zamyšlení

200divV pražském Divadle Palace uvedli v říjnu komedii hru E. E. Schmitta Heslo morálka. Komedie současného francouzského dramatika a spisovatele, narozeného ve Francii a žijícího v Belgii, je popisem událostí jednoho dne v životě známého francouzského encyklope...

Film

Krimi thriller Promlčeno hlásí dotočeno

promlceno 200Promlčeno je natočeno. Diváci budou mít možnost spatřit vynikající herecké výkony a malý zázrak, který se stal během natáčení celovečerního krimi thrilleru Promlčeno s hvězdným obsazením. Film mimo jiné otevírá kontroverzní společenské téma p...