Krajina paměti. Poválečný architektonický vývoj Lidic a Ležáků

Krajina paměti. Poválečný architektonický vývoj Lidic a Ležáků

Tisk

krajina pameti Lidice200V Lidické galerii se od 7. února koná výstava Krajina paměti, která se věnuje vývoji architektonického a krajinného ztvárňování pamětních míst Lidice a Ležáky, přičemž se zaměřuje jak na dobový kontext snah o různé formy připomínání a zpřítomňování historie, tak na jejich motivy. Každá ze sekcí výstavy je drobnou sondou do jednotlivých projektů a jejich uskutečňování. Záměrem je divákovi přiblížit, jakým způsobem různé generace a různé zájmové skupiny pohlížely a pohlížejí na pamětní místo v národní historii a na jeho fyzickou podobu.

Připomínání si minulosti je v Lidicích i v Ležákách ztvárněno hned v několika formách a úlohách, přičemž zde mají zásadní roli formy architektury a krajiny. Samotné místo paměti člověku často pro uchování vzpomínky nepostačuje, symbolicky nad ním vztyčuje své pomníky a památníky. Ty mu umožňují prožívat sebe sama jako součást komunity a pomocí tohoto prožitku se dokáže ztotožňovat i s místem, kde žije.

krajina pameti Lidice2

Od počátku přemýšlení nad ztvárněním poválečných Lidic bylo zřejmé, že prostor bývalé obce bude zachován prázdný, bez větších úprav, ponechaný tak, jak jej okupační síla vymýtila. Řešený prostor se tak při obnově rozdělil do několika celků, a to takzvané pietní území, památník, novou obec; takto je vnímáme doposud. Ač jsou samozřejmě mezi sebou tyto části provázané jak významově, tak vztahově, můžeme každé z nich přiřknout její úlohu: pro lidický žalov je to stále pro mnohé místo bezprostředních vzpomínek; památník v sobě obsahuje ustálení, vyprávění a kodifikaci historie; v obci pokračuje život dále.

krajina pameti Lidice3

V Ležákách bylo, na rozdíl od Lidic, zpočátku pomýšleno na proměnu samotného místa tragédie buď výstavbou nové obce či několika domů, ohlas měla i myšlenka výstavby obecně prospěšného zařízení. Tento úmysl zazněl i ve vládním usnesení z června 1945, „pokud k tomu bude vůle obyvatelstva“. Navrhována byla například ozdravovna pro pracující lid, domy pro pozůstalé po ležáckých obětech, škola. V prosinci 1945 byl však přijat návrh věnovat státu a československé společnosti projekt na úpravu pietního území vypracovaný architektem Ladislavem Žákem, který výjimečným způsobem propojuje krajinu a její užívání lidmi. Toto unikátní ztvárnění ležáckou krajinu definovalo až do dnešních dní.

krajina pameti Lezaky1

Na obou pamětních místech také bylo pomýšleno na výstavbu kaple či kostela ekumenického charakteru. V Ležákách měla kaple na vrchu Zárubka být dominantou území a završením Žákova projektu, k její výstavbě však nikdy nedošlo. Ani v Lidicích kostel nestojí, ač o jeho výstavbě bylo v minulosti uvažováno hned několikrát. Výstava proto představí různé návrhy na ztvárnění kaple či kostela v obou lokalitách, včetně nedávno skončené architektonické soutěže na dostavbu ležácké kaple, jíž se účastnilo 80 architektonických ateliérů. Vystavené exponáty byly zapůjčeny z několika institucí a běžně nejsou takto pohromadě prezentovány.

krajina pameti Lezaky3

Krajina paměti. Poválečný architektonický vývoj Lidic a Ležáků
Datum a místo konání: 7. 2. – 30. 4. 2013 Lidická galerie, Lidice
Pořadatel: Památník Lidice, Tokajická 152, Lidice
Zdroj informací: lidice-memorial.cz

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Příroda je krásná v každém časovém okamžiku a počasí

Miroslav SanigaVědec, popularizátor vědy, velký milovník přírody, vysokoškolský pedagog a publicista, Miroslav Saniga, svůj život zasvětil přírodě a právě přírodě věnuje také své knihy. Píše jak pro malé čtenáře, ta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Veslaři vpluli do ústeckého muzea

veslovani perexŘeka Labe obtáčející svým tokem město Ústí nad Labem a dnes již ho rozdělující na dvě části, si plyne už nepaměti a stala se tak i součástí lidského pokolení. Byla to právě řeka, která přivedla do malého městečka (v minulosti královského)...

Z archivu...


Literatura

King v komiksu aneb Temná věž 2: Dlouhá cesta domů

temna vez200Komiksové vydavatelství Crew vydalo koncem listopadu grafickou verzi vysoce ceněné knižní série Stephena Kinga Temná věž, konkrétně druhý díl s podtitulem Dlouhá cesta domů. Od originálních knih se v tomto epickém příběhu odkloníme a je na pováž...

Divadlo

Epilog jedné rodinné tragédie

epilog 200Může mít člověk, který má peníze a s nimi také velkou moc, ještě nějaký morální kredit? Dokáže rodina zbohatlíků ustát zamlčované nevěry, korupční aféry a vypjaté vztahy mezi rodinnými příslušníky? Na tyto otázky dostanete odpověď v Divadle na Vino...

Film

Hasičský bál jako jeviště světa

hori ma panenkoDigitalizace význačných českých filmů, která divákům slibuje intenzivnější umělecký zážitek jak díky vyčištěnému obrazu, tak zásluhou sytějších barev, pokračuje sice hlemýždím tempem, ale přece jen s prokazatelnými výsledky - po úhelné...