Tip na výlet nejen pro zvídavé děti

Tip na výlet nejen pro zvídavé děti

Tisk

iq 200Když je zima a nejsou nejlepší podmínky na lyžování, musí se vymyslet nějaký plán, který se odehrává uvnitř. Skvělou alternativou muzeíí a výstav, která mohou děti nudit, je liberecký iQpark. Jedná se o zábavně naučné vědecké centrum, které najdete u komplexu Centrum Babylon.

 

 

V České republice jde o unikátní projekt, který vznikl po světovém vzoru „sciencecenters“. Děti se mohou vzdělávat a bavit nenucenou formou pomocí herních a interaktivních prostředků . Hlavním cílem je motivovat mladou generaci k porozumění a také sebevzdělávání a poznávání.

iQpark je uspořádán ve čtyřech podlažích o celkové ploše cca 3 000 metrů čtverečních. V expozicích se návštěvníci pohybují volně a mohou oslovit i lektory, kteří jim rádi poskytnou více informací. U jednotlivých exponátů se nachází i popisy, které sestávají většinou z těchto tří částí: zadání úkolu (popis, co se má udělat), řešení (co se stalo nebo mělo stát) a vysvětlení (teoretické zdůvodnění). Exponáty jsou názorné, interaktivní (návštěvníci se mohou zapojit), atraktivní (jev je demonstrován zajímavou formou) a především vzdělávací (umožní pochopit demonstrovaný jev i s jeho důsledky a příčinami).

V prvním podlaží se nachází 4 hlavní sekce: vodní hrátky, zrcadlový labyrint, šikmá místnost a nakloněný válec. Ve vodní kaskádě můžete zkusit postavit vodní mlýnek, přehradu nebo stavidlo. Dále najdete vodní pumpy, vodojem, vodní elektrárnu nebo Archimédovu spirálu. Pokud máte rádi zrcadla, v labyrintu si jistě užijete. Spousta zábavy vás čeká i v pokoji, kde nenajdete pravý úhel – v šikmé místnosti. Rotující válec je pak největším exponátem celého iQparku. S velkou porcí odvahy a hlavně rovnováhy a stability jím můžete projít a přemýšlet, co se otáčí, zda lávka nebo válec...¨

iq vodni svet

Druhé podlaží s jeho dvěma výstavními sály A a B vám dá pěkně do těla. V tom prvním můžete svépomocí vyrábět elektřinu, zabalit se do mýdlové bubliny, projet se po požární tyči nebo vyzkoušet jízdu na invalidním vozíku. Sál B je věnován lidskému tělu – můžete si zde prověřit ostrost zraku nebo vyzkoušet světelný obtisk těla.

Ve třetím podlaží si přijdou na své hlavně fyzici. Můžete si zde vyrobit elektřinu, zkusit rychlost běhu na závodně dráze nebo si pohrát si se silnými magnety či hlavolamy. Milovníci skluzavek poznají rozdíl mezi válečkovou a hladkou skluzavkou a poté si mohou odpočinout u projekce.

Čtvrté podlaží disponuje dvěma laboratořemi, výstavním sálem A a science show. Vástavní sál je zaměřen na světlo a barvy – můžete zkoumat rentgenové snímky, princip seismografu či si prohlédnout Penroseův trojúhelník. Science show se využívá především v pátky a soboty, kdy zde probíhají pokusy s Van den Graaffovým generátorem, tekutým dusíkem či například Teslovým transformátorem. Laboratoře pak slouží především k workshopům a službám pro školy.

iq science show

Kromě zmíněných expozic se v areálu nachází i iQshop a Restaurant Na konci vesmíru. V iQshopu se nachází chytré hračky českých výrobců a samozřejmě suvenýry či žertovné předměty na památku. V restauraci si pak můžete vybrat z rychlého občerstvení (hamburgery, smažený sýr, hot dog), palačinek, dalších cukrovinek a nápojů.

Vědecké centrum iQpark je otevřeno denně a průměrná délka prohlídky je dvě až čtyři hodiny. Pokud si výlet naplánujete na odpoledne, vyhnete se většímu počtu návštěvníků.

Zdroj informací a foto: iqpark.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

HANKA KŘÍŽKOVÁ: „S úsměvem jde všechno líp…“

Krizkova 200Muzikálová herečka, zpěvačka Hanka Křížková, která momentálně účinkuje v Mamma Mia!, Dracula, připravuje se na znovuobnovenou Carmen je ve svém živlu. Začalo jaro a ona, milovnice květin, všeho barevného a voňavého ožila. Jak přiznává, od jara ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zaznamenávejte si tradice vaší rodiny

nas-tradinar-kronika-rodinnych-tradic-svatku-a-radosti 200V roce 2019 vyšla v nakladatelství Smart Press oblíbená a také oceňovaná kniha s názvem Tradinář s podtitulem Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů...


Literatura

Nenechte se stáhnout Ke dnu

Ke dnu PEREXV Odeonu vyšel druhý román autorky Anny Bolavé s názvem Ke dnu. Ten volně navazuje na její prvotinu Do tmy, za kterou loni obdržela Magnesii Literu za prózu. I tentokrát jsou její šance vysoké…

...

Divadlo

Mimefest 2023

mimeVe dnech 20. až 23. září 2023 se uskuteční 12. ročník tradičního festivalu pantomimy, tentokrát s podtitulem Mime & Smile. Zároveň, sté jubileum jednoho z nejvýznamnějších mimů Marcela Marceaua je příležitostí jak ke vzpomínkám na klasiky bílého umění, tak k setkán...

Film

Cesty pánů Hanzelky a Zikmunda po světě

hanzelkazikmund perexV dobách, kdy československé televizní vysílání bylo teprve v plenkách a kdy informace o dění ve světě dostával divák především prostřednictvím filmu (a to jak díky cestopisným dokumentům, tak týdeníkům, uváděným před celovečer...