Navštivte svět prvorepublikových kaváren a cukráren na pardubickém zámku

Navštivte svět prvorepublikových kaváren a cukráren na pardubickém zámku

Tisk

kavarny a cukrarny 200Východočeské muzeum v Pardubicích zve všechny milovníky kávy, čokolády a cukrovinek na výstavu Kavárny a cukrárny- fenomén společenského života, která návštěvníky přenese do dob prvorepublikových kaváren a cukráren, jež byly a stále jsou místem setkávání přátel a mají svou specifickou atmosféru. Výstava, jež přibližuje i tajemství výroby cukrovinek, je na pardubickém zámku přístupná do 31.března 2013.

Výstava návštěvníky seznamuje s historií pěstování, zpracování, dovozu a konzumace kávy a zejména s historií kaváren a cukrářských provozoven v Pardubicích, které jsou proslulé výrobou perníku. První cukrárna zde byla otevřena již v 80.letech 19.století. Výstava připomíná i oblíbené pardubické kavárny např. v hotelech Zlatá štika, Grand nebo Veselka a pardubické kavárníky. V Pardubicích též sídlil jeden z největších závodů na výrobu nahrážkové kávy cikorky z čekanky tzv. Franckovka, který byl založen již v roce 1896.

kavarny a cukrarny 1

Na výstavě jsou k vidění různé stupně pražení kávových zrnek, vybavení arabské alžírské kavárny, nádoby na přípravu arabské či turecké kávy – tzv. džezvy. Mezi divácky vděčné exponáty patří různá provedení mlýnků na kávu, domácích pražiček, kávovarů, porcelánových servisů či dóz na kávu. Velkému zájmu návštěvníků se těší diorama znázorňující prvorepublikovou cukrářskou dílnu s lisem na bonbóny, cukrářským vařičem Vesuv, cukrářskou pecí, hnětačem a šlehačem těsta, chladničkou na zmrzlinu a melanžérem, i dioramata prvorepublikového koloniálu s dobovými reklamami a zbožím a prvorepublikové kavárny.

kavarny a cukrarny 2

Unikátním exponátem je též model třípatrové budovy čokoládovny s maketami všech strojů a zařízení. Návštěvníky jistě okouzlí i vybavení cukráren a cukrářské náčíní jako např. formy na pečení dortů, formičky na cukroví, na pudink, na perníky či na marcipán, sekáčky na cukr, louskáčky na ořechy, formy na čokoládu a pralinky, dózy na cukrovinky a čokoládu. Sliny v ústech se vám budou sbíhat nad zákusky a dorty, které byly vytvořeny podle dobových cukrářských knih. Součástí výstavy je i soubor fotografií Jiřího Sýkory, který zachycují kávu od zasazení zrnka po voňavý mok v šálku.

Příjemný dojem z výstavy umocňuje i reprodukovaná kavárenská hudba 30.let 20.století a možnost ochutnat lahodnou kávu nebo čokoládu přímo na místě.

kavarny a cukrarny 3

Součástí výstavy je bohatý doprovodný program:

Kávové odpoledne – komentovaná prohlídka s ochutnávkou kávy a s povídáním o kávě sobota 2.3. 2013 v 16 hodin

Sobota 16. 2. 2013 od 14 do 18 hodin
Medové políbení: Dílna zaměřená na výrobu tradičního vytlačovaného perníku. Pod vedením zkušeného týmu z Perníkové chaloupky budete mít možnost nakouknout do perníkové dílny a vyzkoušet si tradiční tlačení do forem.

Středa 27. 2. 2013 od 14 do 18 hodin
Fialkové opojení: Studenti Střední školy potravinářství a služeb budou předvádět tradiční výrobu bonbonů dle receptury z doby první republiky. Přijďte se podívat na původní stroj v provozu.

Sobota 16. 3. 2013 od 14 do 18 hodin
Čokoládové mámení: Firma Kamila provoní pardubický zámek čokoládou. Budete moci nahlédnout pod ruce zkušeného výrobce pana Františka Hlavy a zakoupit si pralinky připravené dle receptů z doby první republiky.

Středa 20. 3. 2013 od 14 do 18 hodin
Velikonoční perníková středa: Cukráři ze Střední školy potravinářství a služeb Pardubice Vás zasvětí do tajemství zdobení perníčků. Zdobení si budete moci vyzkoušet a vlastnoručně ozdobený perník, který si odnesete domů, ozdobí Váš velikonoční stůl.

PŘEDNÁŠKOVÝ CYKLUS - začátek vždy v 18 hodin, vstupné 40 Kč.
27. 2. 2013 František Šebek Sláva pardubického perníku?
6. 3. 2012 Lada Hašková Prohřešky živnosti kavárenské v době první republiky
13. 3. 2013 Jiří Sýkora Putování světem kávy
20. 3. 2013 Marie Macková První hřích cukrárenský: čokoláda vždy vítězící
27. 3. 2013 Martina Halířová Střípky z pardubických kaváren a cukráren

kavarny a cukrarny plakat

Kavárny a cukrárny – fenomén společenského života
Datum a místo konání: 14.12.2012 – 31.3.2013 Východočeské muzeum v Pardubicích
otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin

Pořadatel: Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek č.p. 2, Pardubice
Zdroj foto: autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s Martinem Dejdarem

martin dejdar 200Herec, moderátor, bavič, dabér, hokejista, … To vše a mnohem víc je Martin Dejdar. V tomto rozhovoru se dozvíte, jaký nový pořad bude na Primě, co pro něj znamenal Comeback a plno zajímavých věcí nejen...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

FOK si hraje s dětmi v rámci Adventu po síti

fok advent 200Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK pravidelně každý pátek od 16:00 vysílá na svém YouTube kanálu cyklus hravých úkolů pro celou rodinu s názvem Vánoční obyčejář. V posledních adventních týdnech nás čeká společné čarování nebo koledován...

Z archivu...


Literatura

Bernard Minier exceluje s dalším případem Martina Servaze

big sestry-100Vynikající francouzský autor thrillerů Bernard Minier je zpět s pátým případem Martina Servaze. Tentokrát v něm jednu z hlavních rolí hrají Sestry, po kterých je i celá kniha pojmenována. Dočkáte se při jeho čtení velkého zážitku jako u př...

Divadlo

Dárkové poukázky Letních shakespearovských slavností přináší nevšední zážitky, a ještě něco navíc

shakespeare 200Od 1. prosince jsou v síti Ticketmaster v prodeji Dárkové ePoukazy na Letní shakespearovské slavnosti 2022. Krásný vánoční dárek v podobě ePoukazu umožní příznivcům Slavností obdarovat své blízké, a kromě bohaté nabídky představení gar...

Film

Jaký je film Století Miroslava Zikmunda?

Stoleti 200Dokument Petra Horkého Století Miroslava Zikmunda ze všeho nejvíce prozrazuje obdiv k titulnímu hrdinovi, nejen proslulému cestovali, autoru cestopisných knih i filmů (ve dvojici s Jiřím Hanzelkou), ale především s...