Česko-slovenská Limbora drží Československo

Česko-slovenská Limbora drží Československo

Tisk

dievcata-limbora 200Leden 2013 není jen prvním měsícem nového roku, ale také dvacetiletým výročím samostatného Česka. Češi a Slováci se ale vlastně nikdy nerozešli. Po celých dvacet let se setkávají kupříkladu ve folklórním souboru Limbora.

 

 

Již dvacet let existují dva samostatné státy - Česká a Slovenská republika. Znovu se sešly nejen v Evropské unii, pohromadě je drží také folklorní soubor Limbora, ve kterém tančí všechny věkové kategorie: od malinkých dětí po dospělé pokročilejšího věku. Děti od deseti do patnácti let působí v souboru Limborka, ti nejmenší do deseti let v Malé Limborce. Soubory často procházejí celé generace i rodiny, české i slovenské. Limbora Čechům představuje slovenské tradice a Slováci žijící v Česku zase mají v živých vzpomínkách rodný kraj.

V širším kontextu vznikla Limbora již v padesátých letech minulého století. V roce 2011 soubor oslavil šedesát let od svého založení „V roce 1951 vznikla v Praze slovenská folklórní skupina, která se věnovala slovenským tancům a písním. Činnost této skupiny přetrvávala ve větší či menší míře až do roku 1986, když nadšenci oslovili širší okruh mladých lidí nejen z řad studentů,“ uvádí Marienka a Jarko Miňovi, kteří soubor vedou.

Konkursy na začátku školního roku

Zřizovatelem souboru byl tehdy Dům slovenské kultury. Po jeho zrušení a po rozdělení Československa vzniklo v roce 1993 občanské sdružení Limbora, které vytváří podmínky právě pro existenci souborů Limbora, Limborka a Malá Limborka. Limbora je zájmové slovenské sdružení občanů, jehož hlavním cílem je uchování a rozvíjení různých forem tradičního slovenského lidového umění a jeho prezentace nejen doma, ale i v zahraničí - tedy i mimo Českou republiku.

Do Limbory mohou vstoupit všichni, kdo se chtějí seznámit se slovenským lidovým uměním. Konkursy pro nové členy jsou vždy na začátku školního roku, zájemci se ale mohou přihlásit i v průběhu sezóny e-mailem nebo telefonicky. Členský příspěvek je tisíc korun na půl roku. Zkoušky souboru se konají pravidelně, dvakrát týdně, dětského souboru jednou týdně. Podle potřeby se konají i víkendová soustředění.

dievcata

Sbližování národů

Manželé Miňovi nejsou jen tahouny folklórního souboru, ale před patnácti roky založili také zcela výjimečný mezinárodní folklórní festival Praha srdce národů. Festival, prostřednictvím hudby a tance, sbližuje různé národy a různá etnika, učí vzájemnému respektu. Nechybí soubory z Afriky či Latinské Ameriky. A jelikož národy a lidé vůbec se nejlépe sbližují při hudbě a jídle, jsou vždy připraveny i ochutnávky pokrmů z rozmanitých koutů světa - ze zemí, jejichž soubory v rámci konkrétního ročníku vystupují.

Tradičními se staly také Vánoce s Limborou, které manželé Miňovi každoročně pořádají v pražském divadle U Hasičů. Jsou plné vánočních slovenských zvyků z různých regionů, ochutnávek tradičních slovenských pokrmů (především slovenské zelňačky, takzvané kapustnice, či oplatek) i hostujících folklórních souborů.

V souboru tančí i děti Kateřiny Jacques

V Limboře se již léta setkávají Slováci i Češi. V souboru tančí například i všechny děti političky Kateřiny Jacques - velcí Nina a Sebastián i tříletá Noemi, která měla svou premiéru a s ostatními vrstevníky a vrstevnicemi tančila v úboru andílka.

„Rozdělení společného státu mě velmi mrzelo a folklór v nejširším smyslu slova mám ráda. Když byly moje děti velmi malé, rozhodla jsem se, že trauma z dělení Československa i potřebu najít dětem vhodného koníčka vyřeším naráz. A tak se stalo, že jsem tehdy dvouletého syna a tříletou dceru přivedla do Limborky. Od té doby uplynulo šestnáct let a já jsem nikdy nelitovala. Děti se ve slovenské komunitě cítí dobře, ovládají jazyk a nesou dál krásnou československou myšlenku,“ říká k tomu Kateřina Jacques.

Foto: archiv Limbory


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna K. a Kryštof Michal hodnotí festivalovou sezónu

anna k krystof michalOpen Air Festival sice hostil zahraniční hvězdy velkých jmen, které na sebe strhly značnou pozornost, ale Kultuře21 neunikly ani stálice české poprockové scény. Kryštof Michal ze Support...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vyšla kniha o sociálním myšlení a sociální praxi v českých zemích od konce 18. století do začátku druhé světové války

soci200Z pěti rozsáhlých statí - ve většině případů zhruba stostránkových - se skládá sborník příhodně nazvaný Sociální myšlení a sociální praxe v českých zemích 1781-1939 s výmluvným podtitulem Ideje, legislativa, instituce.

...

Z archivu...


Literatura

Vánoční detektivky pro nenáročné čtenáře

vanocni zlodej 200Jsem velkým příznivcem detektivek všeho druhu a očekávám od nich vždy to samé. Příběh musí postupně rozplétat celou tu složitou a někdy dokonce i docela jednoduchou zápletku a musí být napínavý. Hlavní ale je, že člověk celou dobu pře...

Divadlo

Nové šansonové album vyšlo Jitce Molavcové, ale stejný žánr zpívají bravurně Renata Drössler i Jiří Bartoň

foto perexjitka molavcovaI když Hana Hegerová byla a nadále je a bude královnou českého šansonu, existuje v tuzemsku ještě několik zpěváků, kteří se tomuto hudebnímu žánru věnují – a dělají to velice dobře. Uměj...

Film

Jak se připravit na dokumenty o zvířátkách

planeta cesko perexUž jsme si zvykli, že z filmových pláten i  televizní obrazovky na nás čas od času vyjukne přírodopisný pořad, který dokáže uchvátit svou technickou dokonalostí – autoři se dopracovali k unikátním obrázkům zvířat, která běhají ...