6. prosinec: Svatý Mikuláš dárkem odradil ženy od hříchu

6. prosinec: Svatý Mikuláš dárkem odradil ženy od hříchu

Tisk

svaty mikulas 6 prosinceVyrážíte do města za trojicemi Mikuláše, čerta a anděla, nebo dokonce s dětmi přivítáte světce a jeho družinu doma? Nebo jsou vaše děti ještě příliš malé a tentokrát tedy raději ještě zůstanete jenom u barevného sáčku plného sladkostí, který se najednou objeví za oknem? Ať už oslavíte mikulášskou nadílku jakkoli, pojďme se společně podívat, jak její tradice vlastně vznikla.


Sáčky plné zlaťáků

Svatý Mikuláš (asi 280 – asi 345) se proslavil štědrostí ke každému, kdo potřeboval pomoci. Odtud pramení i tradice obdarovávání na jeho svátek 6. prosince, respektive většinou v jeho předvečer, tedy už 5. prosince.

Legenda o Mikuláši vypráví, že těžce zadlužený otec chtěl poslat své tři krásné dcery do nevěstince, aby splatil své dluhy a aby si děvčata vydělala na své věno. Když to viděl Mikuláš, zhrozil se a nadělil nešťastným dívkám sáčky plné zlaťáků. Krasavice pak nemusely podstoupit pohanu ve veřejném domě a postupně se začala šířit tradice mikulášského obdarovávání hlavně u dětí. Dnes už sice měšec zlaťáků sotva dostaneme, ale na sáček sladkostí pro děti bychom zapomenout neměli.

svaty mikulas 6 prosince

Ochránce odsouzených

O Mikulášově životě se toho moc neví, říká se, že jeho rodina se pravděpodobně živila obchodem s rybami, a proto se také později stal patronem rybářů a námořníků. Zbožný muž prý rozdal celé své dědictví po otci chudým a někdy kolem roku 300 se stal biskupem. Proměnil se v horlivého obhájce víry a nesmiřitelného bojovníka proti pohanství, který byl za svoje křesťanské názory zřejmě i nějakou dobu vězněn. Protože se bil za spravedlnost a snažil se, aby soudy konaly spravedlivě, je známý i jako ochránce nespravedlivě obviněných.

Čertovské strašení a nebeský klid

Světec se stal inspirací pro postavu Santa Clause. Jeho jméno vlastně vzniklo zkomolením Saint Nikolas. Santa ale vyměnil mikulášský oděv za typický čeveno-bílý včetně čepice a vysokých holínek. Také nenaděluje o Mikuláši, ale až o Vánocích.

svaty mikulas 6 prosince

U nás známe Mikuláše v biskupském oblečení s berlou. Bílou košili doplňuje zlatou nití vyšívaný plášť červený nebo bílý. Ve stejných barvách nosí i typickou biskupskou čepici. Doprovází ho čert a anděl. Pekelná bytost má za úkol postrašit zlobivé děti a dát jim brambory nebo rovnou uhlí, anděl naopak uklidnit a pohladit svým nebeským klidem. Andělský doprovod je ze všech bytostí nejmladší, do trojice přibyl jako poslední.

Přísná žena učí modlitby

Mikuláš míval také svoji ženskou variantu, která v některých českých regionech chodívala den před Mikulášem. Byla ale obvykle mnohem přísnější. Oblékala se do bílého hávu, kontrolovala, jestli se děti umějí správně modlit a učila je nové modlitby. Většinou žádné dárky nerozdávala. Zlobivé děti dokonce někdy trestala, ale těm polepšeným nebo poslušným nabídla sušené ovoce, ořechy nebo perníčky.

svaty mikulas 6 prosince

Jak vybírat Mikuláše

Chcete, aby se u vašich dětí objevil Mikuláš i s čertem a andělem? Nabídek je spousta, ale měli byste je pečlivě zvažovat. Nejlepší je, představuje-li Mikuláše někdo, koho znáte a víte, že je důvěryhodný a nedopustí se nějaké nevhodné situace. Pokud ale neseženete žádného přítele nebo známého, který u vás nadílku uskuteční, a přesto ji chcete, předem si všechno do detailu domluvte. Termín, cenu návštěvy, její průběh, jak staré máte děti, jak reagují, co si k nim pekelník může dovolit, aby je nevyděsil. Pokud si nejste jisti, jak návštěva bude probíhat, nebo si myslíte, že vaše děti jsou na čertovské strašení příliš malé, raději setkání vynechejte.

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Štulcová je od dětství jazykový nadšenec a miluje češtinu

renata stulcovaS Renatou Štulcovou jsme se poprvé setkaly v roce 2003. Strávily jsme spolu pěkné dopoledne na besedě s dětmi. Zrovna jí vyšla první kniha Nemetonburk aneb Tajemství ve skále. Renata malovala dětem lab...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Varšavské povstání zblízka

varsava perex„Chtěli jsme být svobodní a za svobodu vděčit sami sobě.“ To byl hlavní důvod, proč Varšavané šli do nevyrovnaného boje proti nacistům. Na začátku nadšení pro věc, na konci zničené téměř celé město. A přesto se o této zásadní události druhé s...

Z archivu...


Literatura

Tomáš Zástěra se ukázal jako dobrý vypravěč

opoustim ostrov200V nakladatelství Ikar (Euromedia Group) vyšla kniha moderátora Tomáše Zástěry, kterého hodně lidí poznalo díky jeho účasti v pořadu Survivor.

 

...

Divadlo

Pohled z mostu: Mimořádné lidské drama o spalující vášni

Pohled z mostu200Arthur Miller je jistě vedle Eugena O’Neilla, Tennesseeho Williamse a Edwarda Albeeho vrcholným americkým dramatikem 20. století – a jedním z mála nesporných moderních dramatických klasiků. Z jeho významných her už diváci Městského d...

Film

Seriálová sezóna: Revolution

revolution200Seriálová sezóna 2012/2013 je vskutku nabitá dramaty a sci-fi záležitostmi. Po Orphan Black se podíváme blíže i na nejdiskutovanější seriálový projekt, Revolution. Post-apokalyptický, bojovný, akční a záhadný...