Zachovat! aneb Jak se restaurují vzácné knihy? Uvidíte v Klementinu!

Zachovat! aneb Jak se restaurují vzácné knihy? Uvidíte v Klementinu!

Tisk

restaurovani knih eva hodikovaVlastnit knihu kdysi znamenalo velké bohatství. Takový spis mohl ve středověku mít cenu třeba tří dobře vykrmených krav. Dneska už jsou sice ceny knih na trochu jiné úrovni, ale přesto by stále měly zůstat hodnotou, kterou zachováme i pro potěšení dalších generací.

 

 

 

Právě proto má současná výstava v pražské Galerii Klementinum kategorický název Zachovat! Zvědavým návštěvníkům prozradí, jak vlastně probíhá postup restaurování vzácných tisků. Pořadateli jsou Národní knihovna ČR a Vyšší odborná a Střední průmyslová škola grafická v Praze, jejíž studenti se pustili do restaurování knih pocházejících z fondů knihovny. Restaurátorská práce znamená stovky hodin mravenčí práce, kterou pak lakonicky zdokumentují dvě fotografie „před a po.“ Málokdo ale tuší, kolik skryté dřiny se za nimi skrývá.

restaurovani knih eva hodikova

Všeuměl jménem restaurátor

 „Aby se člověk stal restaurátorem papíru a knižní vazby, musí se nejprve stát knihvazačem – knihařem. Musí znát nejen současné, ale i historické technologické postupy vzniku knihy. Restaurátor může být skvělým uměleckým knihařem a naopak, ale musí přesně znát tu hranici, kdy je nutné respektovat historickou autentičnost a potlačit své výtvarné a umělecké ambice. Restaurátor knižní vazby je zároveň tak trochu koželuhem, pergameníkem, truhlářem i kovářem,“ vysvětluje Milana Vanišová, vedoucí oboru Konzervátorství-restaurátorství na VOŠG a SPŠG, pod jejímž pečlivým odborným dozorem vznikaly nové kabáty poškozených a rozpadajících se starých vazeb.

restaurovani knih eva hodikova

Výstavní sál Galerie Klementinum 20. 9. – 4. 11. 2012, každý den od 10.30 do 18.00 s výjimkou pondělí.
Vstupné je 60 Kč, pro studenty a seniory 40 Kč, pro děti do 15 let 20 Kč a děti do 6 let mohou expozici navštívit zdarma.

U příležitosti výstavy se bude ve čtvrtek 4. 10. konat také přednáška, na které vedoucí oboru Konzervátorství – restaurátorství Milana Vanišová detailněji vysvětlí postup restaurátorských prací na případech konkrétních svazků a zodpoví otázky z řad publika.


V případě zájmu o prohlídky komentované Milanou Vanišovou, které se uskuteční 27. 9. a 18. 10. od 17. 00, se hlaste nejpozději dva dny před datem jejich konání na e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

restaurovani knih eva hodikova

Zdroj foto: nkp.cz, fotografovala Eva Hodíková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

10. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

10 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovník...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pražská Loreta a Dientzenhoferové

loreta 200Od 15. června do 31. ledna 2017 je v pražské Loretě k vidění unikátní výstava s názvem Loreta Dientzenhoferů. Příběh loretánského průčelí. Zájemci se dozvědí nejen o historii této významné pražské památky, ale také o právě probíhající rekonstrukci ...


Literatura

Fimbul - když dva potřebují změnu a klídek na chalupě nahradí drama

fimbul perexHKnížka Fimbul od nakladatelství JaS je menšího formátu a má na první pohled zajímavě řešené balení. Průsvitná obálka mě nadchla okamžitě už na omak. A vyzývala mě, ať ji neodložím.

 

...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán na sezónu 2020/2021

Svandovo divadlo 200Klasický titul Cyrano z Bergeracu v novém přebásnění, světovou premiéru původní hry Srpnové světlo napsanou a zrežírovanou Martinem Františákem, adaptaci slavného románu 1984 George Orwella, světově úspěšné drama Ať vejde ten p...

Film

Návštěvní den na Barrandově - výlet do zákulisí české továrny na sny

navstevni den barrandovV sobotu 1. září se Barrandov Studio otevře veřejnosti. Nepropásněte jedinečnou příležitost k unikátnímu výletu do filmového zákulisí a poznejte, jak funguje opravdová „továrna na sny“. Jeden z největší...