Průvod Božího Těla ve Vrchotových Janovicích

Průvod Božího Těla ve Vrchotových Janovicích

Tisk

altPo desetiletích bude ve Vrchotových Janovicích oživena jedna z krásných církevních slavností a dlouholetá místní tradice – průvod Božího Těla v zámeckém parku. Slavnost Těla a Krve Páně, lidově zvaná Boží Tělo, patří mezi pohyblivé svátky, to znamená, že každý rok připadne na jiné datum, které je vždy dáno datem Velikonoc. 50 dní po velikonoční neděli se slaví Svatodušní svátky (Letnice), následuje neděle Nejsvětější Trojice a čtvrtek po ní je vyhrazen slavnosti Božího Těla.

 

V Janovicích byla slavnost Božího Těla v dobách, kdy zdejší panství vlastnili Nádherní z Borutína, neodmyslitelně spojena s průvodem zámeckým parkem. Po mši svaté vycházel kněz s monstrancí,  ministranty, družičkami a věřícími z kostela. Průvod vstoupil do parku bránou pod hřbitovem, tzv. Kočárovou cestou obešel rybník Za vraty a po hrázi zatočil k zámku. Cestou se postupně zastavil u čtyř slavnostně vyzdobených oltářů. Kněz kráčel pod nebesy nesenými farníky a před ním šly slavnostně oblečené družičky, které na cestu rozhazovaly natrhané kvítky. Obnovenou tradici si letos připomeneme v neděli 10. června 2012 v 11 hodin kdy začne v  kostele sv. Martina ve Vrchotových Janovicích mše a potom, přibližně v 11.40 hod., vyjde slavnostní průvod.

Zámek ve Vrchotových Janovicích spolu s původním parkem je zvláštním prostorem s nenápadným, ale silným a osobitým kouzlem. Původně kamenná gotická tvrz pánů z Janovic, chráněná vodním příkopem, později renesančně přestavěná pány z Říčan, se v 18. století proměnila v reprezentační sídlo votické větve hrabat z Vrtby. Pak přišli Vratislavové z Mitrovic a poslední velká přestavba celého areálu v polovině 19. století; tehdy získal zámek svou současnou novogotickou, romantickou podobu.

alt

V době posledních soukromých majitelů, Nádherných z Borutína, zejména v 1. polovině 20. století, byl zámek uprostřed starého krajinářského parku místem, kde se se svými pozoruhodnými hosty setkávala baronka Sidonie Nádherná. Během II. světové války bylo v zámku vojenské velitelství a kasárna. Vrchotovy Janovice jako součást vojenského prostoru byly vystěhovány a postupně zde byl zřízen: "výchovný tábor" pro uprchlíky z pracovního nasazení v Německu, "koncentrační tábor" pro lidi, mezi jejichž předky nebo příbuznými byli Židé, a "koncentrační tábor pro politické vězně", pobočka tábora Flossenbürg .

V období těsně po válce se v zámku a parku vystřídala sovětská i československá armáda; v r. 1950 byl vyvlastněn a využíván jako sklad textilu, později pro sbírky Okresního archivu a postupně pustl. Před zkázou ho na konci 50. let zachránilo Národní muzeum. Nabízí se Vám tak ideální příležitost prohlédnout si zámecký park, a při té příležitosti i navštívit zámek, kde jsou umístěny stálé expozice Národního muzea: Rilke, Kraus a Vrchotovy Janovice, ve které je letos poprvé vystavena historická lovecká puška nalezená při rekonstrukci rybníka v parku a dále České zvonařství a Společnost v Čechách 19. století.


Průvod Božího těla ve Vrchotových Janovicích
Datum a místo konání: 10. června 2012 od 11 hod, kostel sv. Martina ve Vrchotových Janovicích následně zámek Vrchotovy Janovice
Pořadatel: Národní muzeum
Historické informace poskytla: pí. Fiedlerová, zámek Vrchotovy Janovice

Zdroj foto: nm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Nový opět zavítal do Karlovy Studánky s pořadem S tebou mě baví svět aneb ze mě se zachvěla.

pavel novy 200Zasněžený horský půvab malebné Karlovy Studánky před čtyřiceti lety zaujal filmový štáb režisérky Marie Poledňákové, která zde natočila kritiky opěvovanou komedii s názvem S tebou mě baví svět. Tento film vyhrál anketu Komedie století udělenou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Seskok parašutistů v Nehvizdech 29. 12. 1941

památník Nehvizdy29. prosince 2021 uplynulo 80 let od seskoku skupiny Anthropoid, československých vojáků Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, Moravana a Slováka, u nedalekých Nehvizd.

 

...

Z archivu...


Literatura

Kočičí depozita. To je kočka, napsala…

to je kocka napsala matejkovaVíte, co jsou to kočičí depozita? Setkala jsem se s nimi poprvé loni na výstavě koček a letos mi do cesty přišla knížka plná smutných, veselých i dojímavých příběhů z kočičích depozit. Pochopila jsem v...

Divadlo

Zažijte atmosféru Glasgow ve Švandově divadle

johnny2 uvodkaV sobotu 17. října uvedlo Švandovo divadlo první premiéru nové sezóny. Hra skotského autora D. C. Jacksona se na české jeviště dostává po roce od její světové premiéry. Glagow, město s nejvyšší kriminalitou ve...

Film

V Českém Brodě se učili filmem a oslaví to festivalem

ucime se filmem 200Učíme se filmem je název projektu spolupráce, na kterém pracují místní akční skupiny z okolí Českého Brodu. Partnerem tohoto vzdělávacího projektu je občanské sdružení Harvest Films, jehož úkolem je odborné pora...