Zamilovaní se již nescházejí jen na Petříně. Čím dál častěji míří i na Kampu.

Zamilovaní se již nescházejí jen na Petříně. Čím dál častěji míří i na Kampu.

Tisk
ImageNejen na svátek sv. Valentýna se můžete inspirovat novou tradicí, která vyžaduje zakoupení více či méně bytelného visacího zámku a při romantické procházce Prahou jej společně zavěsíte na kovové zábradlí mostu nad Čertovkou. Podle množství již umístěných zámků s nápisy jmen zamilovaných dvojic si tu lásku pojistila již řada párů z celého světa. Visí tu zámky různých tvarů a velikostí, nechybí ani zámečky ve svatebním provedení.

Tento novodobý rituál se do Prahy dostal pravděpodobně díky cizincům. Jeho původ můžeme totiž vystopovat až v daleké Číně. Traduje se, že místní novomanželé zavěšovali zámečky lásky na lano umístěné na Velké čínské zdi, přes kterou potom symbolicky přehodili klíček. V Evropě je nejznámnějším mostem zamilovaných most Ponte Milvio přes řeku Tiberu v Římě. Ten se stal, díky  románu Federica Moccii o mladých milencích s názvem “Chci tě“, natolik oblíbeným místem pro uskutečnění tohoto romantického gesta, že tíha stovek kovových zámků prý narušila statiku mostu. Správa města proto čas od času zámky odstraňuje. 

Image



V Praze se most zamilovaných nachází přímo u mlýnského kola Velkopřevorského mlýna na Kampě. Dejte si tedy pozor, až budete po nezbytném vyznání lásky a polibku házet klíček do vody, aby ho nechytil vodník sedící na prkenné podestě! Samo místo příliš romanticky nepůsobí, mohou za to nápisy sprejerů na zděné části mostku. Proto doporučuji  naplánovat si návštěvu na podvečerní čas. Právě když se šeří a pomalu se začínají rozsvěcet  lampy pouličního osvětlení, vás genius loci tohoto místa, ležícího na dosah Karlova mostu, dostane asi nejvíc. A pokud se vám ještě nebude chtít domů, lze si láskyplné rozpoložení prodloužit třeba prohlídkou Lennonovy zdi, která se nachází nedaleko na Velkopřevorském náměstí na Malé Straně.

Image


Foto: autorka článku
Zdroj: mista.unas.cz

Image


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Vydra v karanténě je ten normálnější, protože Vydra mimo karanténu je ten na jevišti

petr vydra 200Petr Vydra (*1972) vystudoval dramaturgii na pražské DAMU. Jako stand-up komik vystupuje v internetových a klubových pořadech Na stojáka a v televizním Comedy clubu. Jeho divadelní hry a adaptace uvádělo Městské divadlo Kladno a Švandovo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Caesar – život geniálního vůdce i politika


Caesar200Nakladatelství Epocha vydalo nedávno dvoudílný titul Ave Caesar  - Cesta vzhůru Na vrcholu moci. Dvousvazkové dílo historika Karla Richtera přibližuje čtenářům životní osudy Gaia Julia Caesara. Kniha líčí osudy muže, jehož jméno se stalo synonyme...

Z archivu...


Literatura

Dějiny sexuality hravě a s nadsázkou

perexovy obrazekProjdete-li v knihkupectví kolem této knihy, není možné, abyste ji přehlédli. Upozorňuje na sebe, čím se dá – je obrovská, červená a netají se lehce lascivním názvem „SEXKOMIKS“. A co na vás čeká uvnitř…?

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Zlodějka knih, The Book Thief, by Brian Percival s oslnivou Sophie Nélisse v hlavní roli

zlodejka perexOslnivá Sophie Nélisse v hlavní roli Liesel Memingerové, dívky, která neměla to štěstí, aby prožila plnohodnotné dětství. Tehdy její rodině udělala čáru přes rozpočet druhá světová válka a holocaust. Při pohledu na úvod filmu si člověk chtě n...