Dny slovanské kultury 2020 v novém termínu

Dny slovanské kultury 2020 v novém termínu

Tisk

dny slovanske kultury 200V letošním roce probíhá již 7. ročník mezinárodního festivalu DNY SLOVANSKÉ KULTURY 2020, který bude letos věnován opět prezentaci Kulturního dědictví UNESCO dvou slovanských zemí – Bosny a Hercegoviny a Ruské federace. Festival proběhne v novém termínu 3. - 13. září 2020 ve městech Zlínského a Jihomoravského kraje (Staré Město, Velehrad, Uherský Brod, Hodonín). Základem festivalu je několik putovních výstav, které byly zahájeny již v červnu a budou pokračovat i po skončení festivalu (Brno, Uherský Brod, Uherské Hradiště, Praha).

Slavnostní zahájení k poctě V.Vysockého, I. Bunina a dalších ruských básníkům

Slavnostní zahájení festivalu proběhne ve čtvrtek 3 září 2020 od 19:30 v Polyfunkčním sále Event Centra Staré Město. Na programu bude derniéra výstavy Kulturní dědictví UNESCO a Miniatury ruských národních krojů a především komponovaný program POCTA VYSOCKÉMU.

Akce se koná na počest 150. výročí prvního ruského nositele Nobelovy ceny za literaturu spisovatele Ivana Bunina a v programu vystoupí písničkáři Jiří Vondrák, Aljoša Kudrjavcev a Jiří Klapka. Obdobný program pak bude součástí slavnostního zahájení festivalu v JMK – v pátek 4. září od 17.30 v Městské knihovna Hodonín. Zde ale bude součástí programu vernisáž výstavy Paměť světa UNESCO Ruské federace. Derniéra této výstavy proběhne na Velehradě v sále Kardinále Špidlíka ve čtvrtek 3. září od 17.00 formou přednášky O historii a vývoji ruské literatury a jazyka (Anastasije Sokolové z katedry Ruského jazyka a litaratury PF MUNI Brno).

Všech akcí se zúčastní zástupci významných institucí a ruských menšin.

dny slovanske kultury 0

Návštěva velvyslankyně Bosny a Hercegoviny

O víkendu 5. a 6. září navštíví festival i nová velvyslankyně Bosny a Hercegoviny. Kromě oficiální jednání se starosty Hodonína, Holíče a Starého Města se zúčastní i Bosenského večera v Hodoníně (sobota 5. září 2020 od 19.00 ve foyer Domu kultury Hodonín s vernisážemi výstav a především besedou a koncertem skupiny Sarraf bosenského zpěváka Predraga Duronjiće) a na druhý den pak ve Starém Městě (neděle 6. září 2020 od 19.00 v Polyfunkčním sále Staré Město s vernisáží výstavy Kulturní dědictví UNESCO BiH).

dny slovanske kultury 1

Ruské večery v Hodoníně a Uherském Brodě

Druhý festivalový víkend 11. - 13. září nabídne setkání výhradně s ruskou kulturou. V pátek 11. září od 19:00 v amfiteátru Lázní Hodonín proběhne Ruský večer, na kterém vystoupí ruské lidové soubory Kozáci Vltavy a Matrjoška, proběhne jednodenní výstavy Kulturní dědictví UNESCO Ruské federace a na závěr pak projekce slavného historického filmu WATERLOO (1970) na počest 100. výročí narození herce a režiséra Sergeje Bondarčuka. Podobný program pak nabídne i Ruský večer v Uherském Brodě v sobotu 12. září . Od 19.00 hodin v Domě kultury UB vystoupí ruské soubory Kozáci Vltavy a Sudaruška, proběhne vernisáž výstavy Kulturní dědictví UNESCO Ruské federace, ochutnávka specialit a projekce letního kina s filmem Waterloo(1970).

Na druhý den v neděli 13. září dopoledne bude v 9:30 zahájena vernisáž výstavy Miniatur ruských krojů s vystoupením souboru Sudaruška a ukázkami dílniček. Soubor Sudaruška pak vystoupí i ve speciálním odpoledním bloku věnovaném tradičním oslavám Dne evropského kulturního dědictví v Uherském Brodě.

dny slovanske kultury kroje

Koncertní zakončení festivalu s poctou Vadimu Petrovovi a ruské duchovní hudbě

Poslední festivalovou akcí budou dva koncerty věnované Ruské duchovní hudbě a dvěma skladatelům – P. I. Čajkovskému a českému skladateli ruského původu Vadimu Petrovovi. Na koncertu vystoupí Pražský komorní mužský sbor Alexeje Klepcina společně se Smíšeným sborem Města Hodonín. První koncert proběhne od 13.30 v Kostele sv. Ducha ve Starém Městě, druhý pak od 16.00 v Chrámu sv. Vavřince v Hodoníně.

dny slovanske kultury Ruskahudba

Festivalové akce ZDARMA díky podpoře, spolupráci a záštitám

Všechny festivalové akce budou ZDARMA díky podpoře a spolupráci místních kulturních institucí, záštitám i finanční podporám. Pozitivní výsledky posledních dvou ročníků festivalu iniciovaly vznik celoročního projektu Kulturní dědictví UNESCO a který v roce 2021 představí kulturní dědictví Arménie, Běloruska, Černé Hory a Rakouska. Putovní výstavy s doprovodnými akcemi plánujeme ve více městech ČR a poprvé i v SR (prioritně ve městech a místech UNESCO, partnerských městech a městech tradičně hostících festival DNY SLOVANSKÉ KULTURY v roce 2021 bude prezentovat kulturu Běloruska a Černé Hory).

Více informací: www.dny-slovanske-kultury.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura odlišuje jednu zemi od druhé a zároveň je dokáže sjednotit

kocouriRedaktorka Lenka Kališová miluje knihy. Nutno uznat, že je to naše nejpilnější recenzentka! Její recenze doprovázejí fotografie nádherných zrzavých kocourů, kteří se vždycky tváří podle toho, o čem daná publikace je. Co Lenka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ústecké Petrovice v době napoleonské bitvy

200histVálky běžnému člověku nikdy nic dobrého nepřinesly a vždy dokázaly zastavit nebo úplně zničit život celých oblastí. V souvislosti s 200. výročím bitvy u Chlumce nedaleko Ústí nad Labem nahlédněme do osudu jedné vesnice (založena roku 1352 německými koloni...

Z archivu...


Literatura

Ohnivý anděl: Strhující příběh ze země, kde si všichni tykají

ohnivy andel perexNa Ohnivého anděla jsem narazila tak trochu náhodou, a jsem ráda, že jsem na něj narazila. Díky islandské autorce Yrse Sigurđardóttir jsem se poprvé setkala v literatuře s Islandem. Vlastně nejen v lit...

Divadlo

Smetanova Litomyšl přivítá hvězdnou Dagmar Peckovou a její Mistrovskou lekci

dagmar200V rámci bohatého programu festivalu Smetanova Litomyšl proběhne 26. června v 19 hodin oceňované divadelní představení Mistrovská lekce. Magnetem představení je samozřejmě mezinárodně proslulá pěvkyně Dagmar Pecková, která se představuje ve své první ve...

Film

Herci Oskar Hes a Jan Nedbal představují film BRATŘI

Bratri1Film BRATŘI, který natočil režisér Tomáš Mašín podle scénáře Marka Epsteina, vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Hlavní role bratrů Mašínů v něm ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal, kteří posk...